Hjemmelavet burger med tomatchutney og hummus

Sådan gør du

  • 1 Dag 1: Skyl kikærterne og udblød dem i rigeligt vand i 24 timer.
  • 2 Opløs gæren i vand. Tilsæt hvedemel, durumhvede, salt og sukker. Det er vigtigt, at der kommer lidt mel i gærblandingen, før saltet kommes i, da salt ellers godt kan neutralisere gærens hæveevne. Rør dejen i 5 minutter med en elpisker eller røremaskine for at give den en god sejhed. Sæt dejen på køl i skålen og lad den koldhæve mindst 12 timer før videre tilberedning.  
  • 3 Dag 2: Hæld vandet fra kikærterne og skyl dem grundigt i friskt vand. Kog kikærter, groftskåret gulerod og løg samt hvidløg i vand i ca. 1 time, til kikærterne er helt møre. Hæld overskydende vand fra. Kom kikærter og grøntsager i en foodprocessor og kør til en puré med olie, saft og revet skal fra citron. Smag til med salt, peber og sukker.  
  • 4 Boller: Da dejen er ret våd, er det en god idé at drysse med lidt mel, inden du tager en håndfuld dej fra røreskålen og lægger den som bolle på bagepladen med bagepapir. Dermed slipper dejen bedre din hånd, og man får en flottere bolle. Bag bollerne i ovnen i 12 til 14 minutter ved 250°.
  • 5

    Tomatchutney

    Eller brød: Dejen hældes direkte over på bagepapir på bagepladen og fordeles på hele pladen. Herefter hæver dejen i yderlige 45 minutter, hvorefter man laver nogle fordybninger med sine fingre i dejen, drysser med havsalt, hakket frisk timian og rosmarin og til sidst god jomfruolivenolie. Bag brødet i ovnen ved 250° i 20 til 25 minutter, sæt en lille skål vand i bunden af ovnen, som giver lidt fugtighed ved bagningen, der resulterer i en bedre skorpe. Brødet kan herefter skæres ud i tilpas størrelse, så man kan lave en god burger. Men det gælder for alle brød, at det er en god idé at holde øje med dem under bagningen, da alle ovne bager på deres helt egen måde. 
  • 6

    Burger

    Tomatchutney: Karamelliser sukkeret i en gryde. Tilsæt fintsnittet løg og krydderier. Drys med lidt salt, så løgene smider lidt væske, for at karamellen ikke brænder på. Når løgene er blevet bløde, tilsættes eddike, friskkværnet peber og tomat i grove tern. Lad chutneyen koge igennem i ca. 10 minutter til en tæt kompot, og tag den derefter af varmen, så den ikke er brandvarm ved servering.
  • 7 Form kødet til 6 bøffer a 150 gram. Grill bøfferne på en meget varm grill eller grillpande i 2 minutter på hver side, så de stadig er rosa i midten. Krydr med salt og peber. Ordn grøntsagerne og skær dem ud. Saml burgeren i en bolle med hummus, grønt og tomatchutney og server.
  • {{recipeDoneText}} Hjemmelavet burger med tomatchutney og hummus

Opskriften er udviklet af