… i hvert fald ikke hvis du er til mørt kød, smagfulde hovedretter eller dejlige desserter. Lyder det fristende? Læs med, og bliv klogere på hvordan øl kan bidrage til andet end at slukke tørsten.
Hæld ikke slatterne af øllet ud i vasken, men brug dem i stedet som ingrediens i din madlavning. Øl kan nemlig bruges til at tilsætte bitterhed fra humlen og sødme fra malten.
Når du bruger øl som ingrediens i madlavningen, lyder den gyldne regel, at lyse og lette øl er velegnede i lette retter, og mørke øl er gode i kraftige retter. Hvis retten er fed, er det en god idé at vælge en kraftfuld øl, fx en guldøl. Den kraftfulde øl er nemlig et godt modspil til den fede smag i retten.
Vil du have smag og kraft til dit kød, skal du tilsætte øl i marinaden til kødet. Øllet giver smagen dybde og hjælper desuden med at mørne kødet. Øl indeholder nemlig enzymer, der hjælper med at nedbryde kødets bindevæv.
En hvedeøl er med sin syre og friskhed velegnet til at dampe i. Du kan fx dampe muslinger eller fisk i hvedeøl.
En pilsner kan erstatte vand i fx bagværk, supper eller fiskeretter. Pilsneren tilsætter kornsmag, sødme og en let bitterhed, der fremhæver smagen i retten.
Tip: Husk at justere dine retter med syre fra fx citron eller eddike, da sødmen og bitterheden i retten bliver koncentreret af øllet.
Øl er ikke kun en god medspiller i det salte køkken, men kan også bidrage i det søde. En bitter, men sød porter er god til chokoladebagværk. Du kan fx prøve at tilsætte lidt porter i denne svampede chokoladekage – og servér selvfølgelig også lidt porter i glasset sammen med kagen. Det vil glæde på fars dag eller andre lejligheder, hvor ølentusiasten skal forkæles.
Skal der en stor stak pandekager på tallerkenen, kan du med fordel hælde lidt øl i dejen. Øllet sikrer dig sprøde pandekager, der bare venter på at blive fyldt med is og syltetøj. Skal det være alkoholfrie pandekager, kan du hælde lidt hvidtøl i dejen.
Øl er altså mere end blot en skummende tørstslukker, og bør ikke kun hældes i glasset, hvis du er til velvære og velsmagende mad.
Kilder: Samvirke // Ølakademiet