Holder et æble om dagen lægen væk? Eller holder det gamle ordsprog ikke vand længere

17. august, 2018

"Et æble om dagen holder lægen væk". Sådan lyder et gammelt ordsprog, men lad os være ærlige: Et æble om dagen ikke holder lægen væk – med mindre du altså kaster det efter den gode doktor 

Der er ikke videnskabeligt grundlag for, at du kan vinke helt farvel til besøg hos lægen, hvis du spiser et æble om dagen, men der er stadig flere gode (og velsmagende) grunde til at gnaske det sprøde stykke frugt i dig. 

Nyd godt af æblets vitaminer og fibre

Når du spiser et æble, er det både det indre og ydre, der tæller. Æblets vitaminer sidder i og lige under skrællen, og længere inde i æblet finder du fibre, der er vigtige for din krop, fx det opløselige kostfiber pektin, der giver en sund tarmflora. Æblets fibre medvirker også til at beskytte mod hjerte-kar-sygdomme. Ifølge Hjerteforeningen mindsker du risikoen for hjerte-kar-sygdomme med ni procent for hver syv gram fibre, du spiser dagligt. Det svarer til at fylde maven med tre æbler om dagen, men du kan selvfølgelig også få fibre fra andre madvarer end æblet.

Der er altså gode grunde til at spise den saftige snack, men at du holder lægen helt på afstand, er der ingen garanti for – dog er der garanti for god smag, når du byder æblet indenfor i køkkenet. 

Giv æblet ærespladsen i køkkenet

Æbler varsler efterår: Frisk luft, klar himmel, brændte farver. Du kan næsten smage efteråret for hver bid, du tager, og der er ingen grund til at holde tilbage med æblerne i madlavningen, når de løsthængende frugter endelig er i sæson.

Brug æblestykkerne som sprødt element til din morgengrød- eller skyr. Du kan også bage et æble i skiver med i din havregrød og derved tilsætte den naturlige sødme fra æblet til grøden.

Skal der dufte af skønt hjemmebag i køkkenet, kan du rive æbler ned i dejen til dine boller eller brød. Du kan også tilsætte æblemost til din dej. 

Når der skal laves aftensmad, og det køligere efterår byder på simre- og gryderetter, der luner, kan du med fordel fylde retten med æblestykker. Æblestykkerne frigiver aroma og sødme til gryderetten, når den får lov til at simre på komfuret. Så er du sikret en genial gryderet med smag og kraft, der er tid og umagen værd.  

Efter aftensmaden frister desserten, og her forkæler æblet endnu engang dine smagsløg. Det vrimler med dejlige desserter med æbler. Magien opstår især, når æbler og kanel mødes i køkkenet og danner en skøn smagssammensætning, der får de fleste tænder til at løbe i vand. Syren og den frugtige sødme fra æblet giver modspil til den kraftige smag af kanel og tilfører en ekstra dimension til smagsoplevelsen. Prøv fx denne æblekage, der med en skefuld god vaniljeis til, er som et stykke af himlen.

Sådan skal du opbevare dine æbler

Nyplukkede fra træet i baghaven eller købt friske i Coops butikker – dine æbler skal opbevares ved lav temperatur. Det kan fx være på terrassen eller i køleskabet. Æbler udskiller stoffet etylen, som fremmer modning og forrådnelse, og det er derfor bedst at holde æblerne fra andre frugter og grøntsager ved at opbevare dem i en pose eller kasse. 

Fik du lyst til at byde efteråret velkommen med manér? Vi har samlet de bedste opskrifter med æbler til dig nedenfor.

Kilder: Forbrugerrådet Tænk // Hjerteforeningen // dr.dk // Samvirke