Sådan får du succes med hjemmelavet mayonnaise

26. marts, 2018

Hjemmelavet mayonnaise smager bare bedre, og så kræver den faktisk ikke meget af dig og dine køkkenkundskaber. Læs med, og lad os klæde dig på til at blive mayo-mester

Til det klassiske stykke smørrebrød, sommerens kartoffelsalat eller som cremet dip til den sprøde pomfrit: Mayonnaisen er uundværlig, og der er altså ikke noget som den hjemmepisket af slagsen. Men vi advarer dig - du kan hurtigt blive afhængig! 

Det skal du bruge

Din hjemmerørte mayonnaise består af: 

  • 2 æggeblommer
  • 2-4 dl. neutral olie såsom solsikke - eller vindurekerneolie
  • 1 tsk. sennep
  • 2 tsk. hvidvinseddike
  • Lidt salt

De enkle, men altafgørende råd 

For at undgå at din mayonnaise skiller, er det vigtigt, at alle dine ingredienser har samme temperatur. 

Brug en elpisker eller et piskeris til at røre din mayonnaise. Du kan sagtens bruge et piskeris til en lille portion, men sørg for at skålen ikke er for stor - det kan hurtigt vanskeliggøre processen, når du skal piske. 

Hæld æggeblommerne i skålen, rør sennep, salt og halvdelen af eddiken i, og rør det sammen til en ensartet masse. Sennep hjælper dig, og sørger for at binde olien.

Pisk løs, mens olien langsomt tilsættes i en tynd stråle. Det er vigtigt, at olien bliver hældt i i en meget tynd stråle, da mayonnaisen ellers skiller. Hold af og til en pause med olien og pisk mayonnaisen godt igennem.

Når mayonnaisen har den rette konsistens, kan du tilsætte lidt vand, og derefter piske godt igennem igen. Det er med til at sikre, at mayonnaisen ikke skiller, og at den får en flot og ensartet konsistens. 

Smag til med salt, sennep, hvidvinseddike eller peber. 

Er uheldet ude

... og står du med en mayonnaise, der skiller i skålen, kan du prøve at piske mere æggeblomme i, så den kan samle sig igen. Du kan også prøve dig frem med en teske koldt vand. 

Mayonnaise i alle afskygninger

Så snart succesen har fundet vejen til dit køkken, og du står med din hjemmerørte mayonnaise i skålen, er det kun fantasien, der sætter grænser. Mulighederne er mange, og du kan tilsætte din mayonnaise alt den behøver, for at få den smag, du ønsker. 

Tilsæt persille og citronsaft for en god persillemayonnaise, eller lad dig inspirere af den spanske aioli og tilsæt hvidløg til din mayonnaise, som du kan imponere med på dit tapasbord. Den med chili er god til burger, og så er der den med hakkede svampe, der er skøn til sandwich. 

Kilder: Samvirke // Aamanns smørrebrød