Endelig er de her. De elskelige, gyldne knolde, der er startskuddet på sommeren: Nye kartofler.
Nye kartofler smager pragtfuldt. Hvis de da er kogt, som de skal. Det er nemlig ikke ligemeget, hvordan man koger dem.
Du må fx ikke bare smide dem i gryden og lade dem koge heri, til de føles møre. Så har kartoflerne allerede kogt alt for længe.
Læs med her, og undgå fremover de sædvanlige faldgruber, når der er nye kartofler i gryden.
Kartoflen må siges at være en kær kartoffel i Danmark. Vi elsker den lille knold, der i mange af vores klassiske retter, som fx vores nationalret, stegt flæsk med persillesovs, er fast tilbehør.
Kartoflen er da også langt de flestes første indskydelse, når der mangler tilbehør til aftensmaden.
Men det er som om, at kartoflen bliver en anelse mere kær, eller i hvert fald mere smagfuld, om sommeren. Endelig kan vi igen nyde godt af guldet fra muldet.
I skiver på et godt stykke rugbrød med mayonnaise og frisk purløg, i en cremet kartoffelsalat eller nykogte med en klat smør til et saftigt stykke fisk. Nye kartofler er noget ganske særligt. Hvis de da er friske og kogt som de skal – til perfektion.
Selvom der stod "nye kartofler" på skiltet, da du ikke kunne modstå fristelsen og købte kartoflerne med hjem, kan kartoflerne godt miste friskheden og den gode smag, hvis du lader dem ligge i køkkenet i nogle dage, inden du kaster dig over dem.
Man skal kunne skubbe skrællen af de nye kartofler med fingrene, og så skal de være saftige lige indenunder skindet. Hvis de ikke er det, er de for gamle, og smager ikke længere af nye kartofler.
... og så må du afsted efter nye kartofler igen.
Vil du gerne vide mere om, hvordan du bedst opbevarer dine kartofler, giver vi dig her gode råd til opbevaring af kartofler – og slår fast, hvordan du i hvert fald ikke bør opbevare dem.
Når du er sikker på, dine kartofler er friske, så skal du i gang med at koge dem.
Det vigtigste, når du koger nye kartofler er, at du ikke udkoger dem.
Selvom du nok har kogt kartofler før, og ved, hvad du skal gøre, er det vigtigt, at du ikke bare koger dine nye kartofler, som når du koger kartofler senere på året. De nye kartofler skal nemlig have meget mindre tid i det kogende vand.
Faktisk skal du kun koge kartoflerne i fem minutter på lavt blus for herefter at tage gryden af varmen. Derefter skal du lade kartoflerne trække i det varme vand i yderligere fem minutter. Så er du sikker på, at dine nye kartofler ikke bliver en moset, udvandet og kedelig fornøjelse.
Derudover skal du salte vandet godt – faktisk skal vandet smage af havvand. Og så får du en langt mere smagfuld kartoffelbid, hvis du også tilsætter friske krydderurter i vandet.
Tip: Kog en ekstra stor portion kartofler. Så har du rester til en dejlig kartoffelsalat eller kartoffelmad dagen efter.
En af vores livretter med nye kartofler er kartoffelsalat. En cremet og uimodståelig kartoffelsalat kræver perfekt kogte kartofler – og dem ved du nu, hvordan du koger. Tjek!
Foruden perfekte kartofler er der andre vigtige tommelfingerregler og hemmeligheder at kende, hvis du vil have kartoffelsalat, der gør sig som sommerens bedste.
Se her: Hemmeligheden bag sommerens bedste kartoffelsalat.
Har du spist dig mæt i kartoffelsalat, kan du heldigvis finde andre herlige sammensætning med nye kartofler at fylde i dig i løbet af sommeren.
Se nedenfor vores udvalg af lækre opskrifter, når der skal nye kartofler på bordet.
Kilder: Claus Meyer // Dr.dk // Politiken