4 ting du ikke vidste om kartoflen

11. juni, 2018

Vi fylder den i vores indkøbskurv året rundt og tilbereder den på et utal af måder. Men set bort fra tilberedning ved du så alt, du bør vide om kartoflen? 

Kartoflen kan spille alle roller i køkkenet. Den fungerer både som hovedrolle, men gør det også godt som birolle – og så er den en sikker stand-in, hvis noget skulle gå galt. Men selvom du kender kartoflens mange roller, er der måske noget, du ikke ved, du bør vide. 

En eksotisk spise fra Sydamerika

I dag er kartoflen allemandseje, men sådan har det ikke altid været. Kartoflen kom til Europa fra Sydamerika allerede i 1500-tallet. Det krævede dog længere tids overtalelse, før de europæiske bønder begyndte at dyrke den lille knold.

I Danmark var kartoflen en eksotisk delikatesse ved overklassens festlige middage i 1700-tallet. Det var først i årtierne efter 1800, at de danske jorder rigtig begyndte at spire, og kartoflen blev uundværlig på de fleste danske middagstallerkener. I dag fylder vi stadig tallerkenen med kartofler, og spiser i gennemsnit 40 kg. per dansker om året. 

Pas på lyset!

Hvis dine kartofler får for meget lys, bliver de grønne og dermed giftige. Den grønne farve er tegn på, at indholdet af klorofyl er steget til et for højt niveau. Spiser man grønne kartofler, risikerer man at få maveonde og hovedpine. 

En kartoffel bør derfor opbevares et mørkt sted, hvor temperaturen er 5-10 grader. En kælder er oplagt som kartoffel opbevaring, men en mørk køkkenskuffe kan også klare opgaven. Du kan også bruge køleskabet, men udsættes kartoflen for 3 grader eller mindre, omdannes stivelsen i kartoflen til sukker, hvilket giver en sød og vandet smag. 

Med eller uden skræl?

Kartoffelskrællen holder på vandopløselige vitaminer og aromastoffer under kogningen. Derfor er det en fordel først at fjerne skrællen efter tilberedning eller at spise kartoflerne med skræl. Vælger du at beholde skrællen på kartoflerne, skal du huske at rense dem godt for jord og bakterier. 

Der skal kartofler på menuen om lørdagen

... det viser en undersøgelse foretaget af Coop Analyse. Der bliver spist næsten 20% flere kartofler om lørdagen, end der gør på en gennemsnitlig ugedag. Onsdag er den uge dag, der spises færrest kartofler. I Nord - og Vestjylland elsker de kartofler, men i København er det kun hver fjerde, der fylder kartofler på tallerkenen. Er du en klar kartoffelfan, bør du altså ikke befinde dig i København på en onsdag. 

Kilder: Almanak af Claus Meyer // Coop Analyse // DTU Fødevareinstituttet // Kartofler af Hans Beck Thomsen, Søren Gericke, Erwin Lauterbach, Jan Hurtigkarl //