Kan du spise dig sund?

04. januar, 2018

Sundhed fylder meget de første uger på året, hvor nytårsforsæt og -kure hober sig op. Men hvor meget betyder kosten, hvis vi går med et ønske om en sund og energisk start på det nye år? Læs med her og bliv klogere på, hvorvidt du kan spise dig sund

Startskuddet på et nyt år har lydt. Januar er tegn på en ny begyndelse, der gerne må være sund. Men denne sundhed kommer ikke af sig selv, efter en december hvor mave og gane næsten har fået søde sager til vane. Men kan vi blive ved vanen i ganen og spise os sundere? Der er vel ikke noget bedre end at fylde maven med et smagfuldt (og sundt) måltid?  

Sund kost sikrer kroppen energi og næringsstoffer, der er nødvendige for, at den at fungerer, som den skal. En sund kost bevirker et velfungerende immunforsvar, en tilfredsstillende regulering af blodsukkeret og forebyggelse af livstilssygdomme. Dog kræver det ikke meget mere end gode råd og omtanke, så er du godt på vej mod en sundere livsstil. 

Kornprodukter

Kornprodukter er godt – hvis det altså er fuldkorn. Fuldkorn indeholder vitaminer, mineraler og kostfibre. Du kan derfor med fordel også vælge fuldkornsris - og pasta. Fuldkornet hjælper på både sundheden og mæthedsfornemmelsen, og indeholder fibre, der holder maven i gang. Når du er ude at handle, kan du kigge efter fuldkornslogoet, et lille orange logo, der gør det lettere at vælge fuldkorn. 

Mejeriprodukter

Mejeriprodukter som mælk og ost indeholder mættet fedt, som også er kendt som det usunde fedt. Ved at vælge magre mejeriprodukter, reducerer du mængden af det usunde fedt og ender derved med en sundere udgave af dit mejeriprodukt. Du behøver altså ikke at undgå mælken helt, men derimod blot vælge med omtanke. 

Grøntsager

De er ikke til at komme udenom. I hvert fald ikke hvis man gerne vil holde kroppen sund og rask. Grøntsager indeholder vitaminer og mineraler, der sikrer kroppen sunde byggesten. Grøntsager indeholder få kalorier, men mætter godt, hvilket gør grøntsagen til en god spise, hvis man også ønsker at tabe sig lidt på sidebenene. 
De findes friske, på frost og på dåse – og alle former er godkendte. Det er bare med at fylde kurven!

Mindre salt

Meget af det salt vi indtager, kommer fra forarbejdede produkter som kød, færdigretter og brød. Ved at spise mindre salt, kan det sænke dit blodtryk og være med til at forebrygge hjertekarsygdomme. Erstat saltbøssen med friske krydderurter, krydderier eller andre smagsgivere, der stadig fryder dine smagsløg. 

Spis fisk 

"Alt godt fra havet" – i hvert fald alle de gode vitaminer og olier, du kan fiske op af vandet. Fisk indeholder D-vitamin og olier, der er svære at finde i andre fødevarer, så du kan med fordel trække fisken i land et par gange i ugen, hvis du gerne vil holde den sunde livsstil. Husk, at fisk som pålæg også tæller med!

Motion

Vi kan ikke komme udenom det: Hvis dit januarmål ikke bare er at spise sundt, men også at få tallet på badevægten til at falde, skal der sved på panden. For selvom sunde fødevarer utvivlsomt påvirker din krop positivt, så gør fysisk aktivitet det samme. Samtidig nedsætter motion risikoen for livsstilssygdomme. 

Motion kan føles som en uoverskuelig del af en travl hverdag, og man kan hurtigt udskyde turen i fitnesscenteret med flere dage. Dog kan du, ved få ændringer, hurtigt få motionen til vane i hverdagen. Aktiviteter som en gåtur, en tur op af trappen, cykling som transport eller havearbejde i weekenden tæller også og er måske lettere at få implementeret i hverdagen.

Hvorfor ikke tage kaffen to go og lade gåturen og naturen være rammerne om socialt samvær? Det er godt for både krop og sjæl
... og nej, kaffe er ikke skadeligt, men kan derimod for længe din levetid!

Summa summarum er, at du har rig mulighed for at sikre din krop sine sunde byggesten, hvis du fylder indkøbskurv og mave med de rigtige fødevarer. Du kan med fordel kigge efter Nøglehulsmærket, når du handler i dit supermarked. Det er kun fødevarer, der bidrager til en sund og varieret kost, der kan blive Nøglehulsmærket. Det lille mærke gør det altså nemmere for dig at fylde køleskab og skuffer med sunde varer, så du har lettere ved at spise dig sund.

Foruden sund kost anbefales det også at drikke rigeligt med vand – og gerne med et par skiver citron i. Bliv klogere på, hvorfor der skal citron i dit vand her.

 Kilder: Fødevarestyrelsen // Samvirke