Vidste du, at du kan pille et helt hvidløg på 20 sekunder – kun ved hjælp af et syltetøjsglas? Eller at et overraskende simpelt trick hjælper dig med at undgå den irriterende situation, hvor hvidløget klistrer sig fast til din kniv? Læs med her, hvor vi har samlet vores seks bedste tips, enhver hvidløgselsker med respekt for sig selv, bør kende
Noget af det mest irriterende ved hvidløg er det tynde papirsagtige skind, som omkranser hvidløget, og som skal fjernes, inden hvidløget kan tilberedes. Med vores simple tips i baghånden, bliver det heldigvis meget lettere og hurtigere og pille hvidløgene.
Skal du kun bruge et enkelt fed, kan du hurtigt pille hvidløget kun ved hjælp af en gummihandske. Det er super nemt: Tag din gummihandske og klip en finger af den. Tag nu den afklippede finger og klip nu også spidsen af den, så du ender med at have en gummicylinder.
Placer dit hvidløgsfed inde i cylinderen og rul den på dit bord på samme måde, som du ville rulle dejen til en kransekage. Når du nu tager feddet ud af cylinderen, har skindet løsnet sig og er lige til at fjerne.
Skal du bruge mange fed hvidløg, kan det være en fordel at pille dem alle på samme tid. Dette kan du nemt gøre kun ved hjælp af et stort syltetøjsglas eller en anden beholder med låg.
Læg alle feddene i beholderen, sæt låget på og ryst kraftigt i ca. 20 sekunder. Det meste af skindet er nu faldet af, og du kan komme igang med at lave mad.
Har du ikke en beholder med låg, kan du også bruge to skåle. Placer feddene i den ene skål, sæt den anden skål ned i, ryst kraftigt i 20 sekunder og voila, så er feddene pillede.
I de fleste opskrifter, skal du bruge enten hakket, knust eller presset hvidløg. Den nemmeste måde at gøre dette på, er ved at bruge en hvidløgspresser. Hvis du ikke har sådan en i dit køkken, kan du hakke det selv. Dette kan dog være en smule besværligt, da hvidløget har en tendens til at ville klistre til kniven. Samtidig er det også irriterende tidskrævende at få finthakket hvidløget. Med vores tips går det hele heldigvis meget hurtigere – og lettere!
En gaffel kan ikke kun bruges til at samle din mad op med. Den er også særdeles velegnet til at hakke/knuse hvidløg. Det er meget simpelt. Tag dit pillede fed hvidløg og pres det mod et spækbræt med gaflen. Gentag dette indtil hvidløget har den tekstur, som du ønsker, og så er det klar til brug.
Hvis du ikke har mod på at hakke hvidløg med en gaffel, kan du holde dig til at bruge en kniv. Hvidløget har bare en kedelig tendens til at klistre sig fast på siden af kniven, hvilket besværliggører processen med at finthakke det.
Hvidløget indeholder svovlforbindelser, som binder sig til aminosyrer efterladt fra dine hænder, hvilket er grunden til at hvidløget klistrer sig fast til din kniv eller dine fingre. Heldigvis er der tre grundingredienser fra dit køkken, som kommer til din undsætning, hvis du vil undgå dette problem.
Nu har vi lært dig, hvordan du hurtigere og lettere gør det lille, hvide løg klar til tilberedning af din mad. Og her har vi på falderebet to smarte tips til, hvordan du får den bedste smag frem i hvidløget og til, hvordan du laver en lækker hvidløgsolie, så du kan nyde godt af hvidløgene længere.
Hvis du nogensinde har fået en lidt for stærk tzatziki eller hummus, så ved du, at hvidløg kan have en meget skarp smag. Nogle er vilde med denne skarphed, men omvendt er der også nogle, som ikke bryder sig om den.
Falder du i sidste gruppe, er der heldigvis et simpelt tip, som fjerner hvidløgets skarphed, så du udelukkende står tilbage med en mild og sød smag. Hvidløgets skarhed kommer fra stoffet allicin, som dannes, når hvidløgets cellemembran bliver brudt.
Processen, der danner stoffet, er dog nem at stoppe. Den sker nemlig ikke, hvis hvidløget er blevet opvarmet til over 60°.
Dette kan du gøre på flere måder. Du kan blanchere hvidløget i kogende vand i 5 minutter eller bage dem i ovnen ved 200° i cirka 20 minutter. Den hurtigste metode er dog at varme dem i mikroovnen i 2-3 minutter.
En hurtig måde at tilføje hvidløgssmag til dine retter, er ved hjælp af hvidløgsolie. Det kan dog hurtigt blive dyrt, hvis du skal købe dig til det. Heldigvis er det hurtigt og nemt at lave, hvis du ønsker at spare penge, eller selv vil have mulighed for at styre smagen i din olie.
Det eneste du skal bruge for at lave en lækker hvidløgolie, er hvidløg og din foretrukne olivenolie. Du bestemmer selv, hvor meget hvidløg du vil have i din olie alt efter hvor stærk, du vil have den til at blive. Vi anbefaler dog, at du bruger 6 fed hvidløg pr. 250 ml. olie.
Start med at pille dine hvidløg og hæld derefter olie i en pande til hele panden er dækket. Steg hvidløget i olien ved middelvarme i 3 til 5 minutter.
Hvis hvidløget begynder at blive brunt, skal du skrue ned for varmen. Tilsæt resten af olien og lad det hele simre i 20 minutters tid. Hvis hvidløget begynder at tage for meget farve, skal du igen skrue ned for varmen. Sluk nu for varmen, lad olien køle af, si hvidløgene fra og hæld olien på en flaske.
Nu har du en lækker hjemmelavet hvidløgsolie, som kan holde sig i køleskabet i to ugers tid.
Advarsel: Forsøg ikke at lave hvidløgsolie med rå hvidløg. Hvidløg indeholder spor af jordbakterien clostridium botulinum, som kan lede til sygdommen botulisme også kaldet pølseforgiftning. Bakterien er i sig selv ikke farlig, men placeres den i et iltfattigt miljø i længere tid, som fx i olie, producerer den et toksin, som kan lede til lammelser og i værste tilfælde død. Det er derfor vigtigt, at hvidløget bliver varmet igennem, når du laver din olie, da det slår de fleste af bakterierne ihjel. For en sikkerheds skyld, bør olien dog stadig opbevares koldt og ikke for længe.
Vi håber, at du kunne bruge disse tips og har mod på at prøve dem af næste gang, du skal bruge hvidløg.