Skal der vand i ovnen, når du varmer æbleskiver?

09. juli, 2024

Lune æbleskiver og jul passer sammen som hånd i handske. Der er intet bedre end den søde duft af vanilje og kardemomme. Hvad end du vælger af bage æbleskiver fra bunden eller vælger den nemmere løsning med færdigbagte æbleskiver, så kan de hjælpe julehyggen godt på vej - og så luner de godt på en kold vinterdag. Mhm! 

Frosne æbleskiver tager lidt længere tid at opvarme end optøede æbleskiver. Karen Volf anbefaler, at æbleskiverne varmes i ovnen ved optøet tilstand, men det er jo ikke altid til at forudsige, hvornår æbleskivetrængen indtræffer, og frygt ej - dine æbleskiver bliver stadig lækre, selvom du tager dem direkte fra fryseren og ind i ovnen. 

Hvor lang tid skal æbleskiver have i ovnen?

Hvis du vælger at købe æbleskiverne på frost i butikken, skal de naturligvis en tur i ovnen, før de kan spises. Men hvordan gør man det bedst for at få mest smag i æbleskiven? 

Nogle sværger til, at der altid skal en smule vand i et fad i bunden af ovnen, når der skal varmes æbleskiver og andre udelader vandbadet. Hvad er så den rigtige måde?

Svaret er:... Der er ikke noget endeligt svar! Det var måske ikke lige det, du håbede på at høre. Det er en smagssag og handler om hvordan man helst vil have sine æbleskiver.

Hvis du gerne vil have ekstra svampede og luftige æbleskiver, skal du komme ca. 1 liter vand i et fad og stille det i bunden af ovnen.

Hvis du gerne vil have æbleskiver med et sprødt ydre, men som stadig er svampede indeni, skal du droppe vandbadet og blot lægge æbleskiverne på en plade i ovnen.

Nedenstående er blot vejledninger, du kan bruge som tommelfingerregel, når du skal varme æbleskiver. Kig altid på emballagen og følg dennes vejledning.

Frosne æbleskiver

  1. Forvarm ovnen til 210 grader i varmluftsovn (evt. 230 grader i almindelig ovn).
  2. Læg æbleskiverne i ét lag på en bradepande beklædt med bagepapir eller i et ovnfast fad. 
  3. Tildæk de frosne æbleskiver med et lag sølvpapir.
  4. Varm æbleskiverne i ovnen i 15 minutter.
  5. Fjern sølvpapiret og giv æbleskiverne fem minutter mere.

Optøede æbleskiver

  1. Forvarm ovnen til 210 grader i varmluftsovn (evt. 230 grader i almindelig ovn).
  2. Læg æbleskiverne i ét lag på en bradepande beklædt med bagepapir eller i et ovnfast fad. 
  3. Tildæk de frosne æbleskiver med et lag sølvpapir.
  4. Varm æbleskiverne i ovnen i 10 minutter.
  5. Fjern sølvpapiret og giv æbleskiverne fem minutter mere.

Hvis du gerne vil bruge vandbad, når du opvarmer dine æbleskiver, skal du komme ca. 1 liter vand i et fad eller bradepande og sætte det i bunden af ovnen. Bagefter forvarmer du ovnen til den angivne temperatur på emballagen og lægger dine æbleskiver på fad over vandbadet. Varmen fra ovnen gør, at noget af vandet bliver til damp og dine æbleskiver optager derfor lidt af dampen. Dette gør, at ydersiden bliver mindre sprød end uden vandbad og midten på dine æbleskiver bliver ekstra svampet. 

Hvor lang tid skal æbleskiver have i mikroovnen?

Kan man varme æbleskiver i mikroovnen? Ja, det kan man i hvert fald!

Hvis du ikke har en ovn, eller hellere vil ty til din mikroovn, så skal du ikke snydes for lækre, smagfulde og lune æbleskiver. Du kan nemlig nemt opvarme dine æbleskiver heri. Dog kan du risikere, at æbleskiverne mister lidt af deres sprødhed ved denne metode. 

Fremgangsmåde

  1. Tag en tallerken, der kan tåle mikroovn, og læg seks frosne æbleskiver herpå. 
  2. Sæt mikroovnen på 500 watt.
  3. Varm æbleskiverne i mikroovnen i tre minutter.
  4. Stil tallerkenen med æbleskiver på køkkenbordet og dæk æbleskiverne til med et viskestykke eller lidt køkkenrulle.
  5. Lad æbleskiverne hvile i ca. 2 minutter inden servering.

Du kan godt lægge flere eller færre æbleskiver på tallerkenen. Dog skal du være opmærksom på, at tilberedningstiden vil ændre sig en smule, da flere æbleskiver kræver længere tid i mikroovnen og omvendt.

Hvad spiser man til æbleskiver?

Æbleskiver i sig selv smager himmelsk, men nogle gange er det lækkert med lidt dyppelse til de små runde hapsere. Flormelis eller sukker og lidt hjemmekøbt syltetøj er en klassiker - men har du overvejet at lave syltetøj og andet dyppelse fra bunden?

Vi kan klart anbefale dig at gå i gang med denne lækre blåbærsyltetøj, lidt syltetøj med blandede bær og chokolade eller skovbærsyltetøj - der alle kan laves på 15 minutter. Du kan også give dig i kast med en syrlig citronmarmelade eller en eksotisk æble-ananas-marmelade

Kilder: Karen Volf // Arla //