Pæren er en rigtig efterårsfrugt, som kan bruges til alt lige fra en sprød snack til fyld og tilbehør i salater, tærter og desserter. I Danmark findes der omkring 150 forskellige pæresorter med mange forskellige egenskaber, og det kan derfor være svært at vide, hvad der er bedst til det du gerne vil lave. Her får du svaret på, hvilke sorter du skal bruge til efterårets skønne pæretærter.
Pæren stammer oprindeligt fra Asien, men har været brugt i det danske køkken i flere hundrede år. Pærer modnes fra starten af september til januar. Efteråret er altså i høj grad pæresæson. Der findes flere danske sorter, som du nemt kan plante ude i din egen have. Hvis du ikke har mod på at plante de eget træ kan du også nemt finde gode pærer i din lokale Coop-butik.
Når du så står nede i din lokale Coop-butik, hvilken pære skal du så vælge til din pæretærte?
Der er fire pæresorter, som er særligt gode til desserter. Fælles for alle fire sorter er, at de holder sig bedst og længst, hvis du opbevarer dem på køl.
Denne sort kender du sikkert godt; det er nemlig den mest dyrkede pære i Danmark og den kan derfor nemt findes i de fleste supermarkeder. Clara Frijs er moden omkring september og er meget populær på grund af dens søde og friske smag, som de fleste kan lide.
Prøv Clara Frijs i denne pærekage med hasselnødder.
En anden meget populær pære er den gamle engelske sort Conference, som også nemt kan findes i de fleste supermarkeder. Denne pære har den klassiske pæreform med en smal top og bredere bund. Pæren modnes i oktober og er saftig og smager sødt og let krydret, hvilket også gør den perfekt til desserter.
Prøv Conference i denne opskrift på pæretærte med marcipan og chokoladeskum.
Denne pære minder lidt om Clara Frijs pæren i udseende, men er mere mørkegrøn i farven. Den er moden i midten af november og du kan derfor finde denne pære i supermarkederne lidt senere på sæsonen. Denne type pære er også særlig god som dessertpære, da den har en syrlig sødme, som kan være et godt modspil til det søde.
Prøv Alexander Lucas i denne skønne opskrift på marcipankage med solbærcreme og pocherede pærer.
Denne type pæresort er forholdsvis rund og grøn og er moden i midten af september. Grev Moltke dyrkes ikke længere på frugtplantager, da den skal spises umiddelbart efter plukning, hvilket betyder, at den ikke egner sig til salg i supermarked. Det er dog en populær sort i de danske haver, og der er derfor god mulighed for at finde dem i haven. Hvis du skulle være heldig og finde den, er Grev Moltke særligt god til desserter, syltning og henkogning, hvis du ønsker en syrlig, sød, og let krydret smag.
Prøv Grev Moltke på pizza med gedeost og rucola.
Alt du skal gøre nu er at beslutte dig for, hvilken pære du vil bruge til din pæretærte. Vi har samlet de bedste opskrifter på pæretærter og andre desserter med pære i opskrifterne herunder. Velbekomme!
Vidste du…
at udtrykket pæredansk slet ikke har noget med pærefrugten at gøre? Ifølge Dansk Sprognævn stammer udtrykket fra en fordrejning af det latinske udtryk purus der betyder ”ren”.
Kilder: Havenyt // Saeson-web.dk // Dansk Sprognævn