Skal der klimavenlig mad på menuen?
... hvis ja, skal du læse med her, hvor vi giver dig fem nemme og konkrete tips til at inkorporere mad, der skåner klimaet, i ugens madplan. Så nemt kan det gøres!
Du har sikkert hørt det før, men det er altså af gode grunde, at det anbefales at skifte kød ud med grøntsager. Eller i hvert fald bare lidt af kødet. Grøntsager er nemlig den type fødevarer, som belaster klimaet mindst. Vælg gerne flere af de grove grøntsager som rødder, kål, bønner og linser.
Spiser du den mængde kød, som er anbefalet med Madpyramiden, kan du reducere din klimabelastning fra dit kødforbrug med op til ca. 25 procent set i forhold til en danskers gennemsnitlige kost.
Læs meget mere om Madpyramiden og hvordan du kan spare dit klimaftryk ved at spise herefter.
Et mere håndgribeligt trick kan være at holde en kødfri dag om ugen. En sådan dag kan nemlig også sagtens ses i det store regnskab. Faktisk kan det for en normal dansker spare ca. 200 kg. CO2 om året at spise vegetarisk blot en gang om ugen.
Selv små justeringer kan altså gøre en forskel – og inspirerer måske familien til at gøre endnu mere!
Okay, er du alligevel tilhænger af kød i kurven, anbefaler vi dig, at du vælger lyst kød fremfor mørkt kød, når du handler ind. Kyllinge- og svinekød belaster klimaet mindre end eksempelvis oksekød.
Vi giver dig her 15 af vores favoritopskrifter med kylling, som du ovenikøbet kan lave på 30 minutter. Find dine personlige favoritter og smid dem ind i madplanen.
Bælgfrugter som bønner, linser og kikærter belaster klimaet næsten 50 gange lavere end oksekød.
Derfor er det et godt klimavalg at erstatte kødet helt eller delvist med bønner, linser, kikærter eller andre bælgfrugter.
Bælgfrugter indeholder også en masse gode næringsstoffer, som din krop har brug for. Det er win-win!
Prøv fx denne nemme og lækre panderet med kikærter, kartofler og karry. Det er en skøn ret, der med garanti både vil mætte og smage hele familien.
Ris har en højere CO2-belastning end pasta og kartofler. Du bør derfor i højere grad sætte pasta og kartofler på menuen i løbet af ugen.
Spiser du pasta, så vælg gerne fuldkornsvarianten. Så får nemlig du flere vitaminer, mineraler og en bedre mæthedsfornemmelse.
Kartofler ligger nederst i Madpyramiden, så spis gerne mange kartofler. Er du stadig en af dem, der er lidt i tvivl om, hvorvidt kartoflen egentlig er god for kroppen, kan du læse med her, hvor vi én gang for alle gør dig klogere på, hvorfor du ikke bør droppe de små gyldne knolde.
Lav helst ikke mere mad end familien kan spise. Skulle der alligevel være rester tilovers, så frys dem ned og spis dem på et senere tidspunkt.
Du kan også trylle nye lækre retter ud af dine rester. En portion kødsovs kan fx forvandles til en lækker lasagne eller pirogger med fyld. Overskydende kartofler kan gemmes til vores sprøde favorit: Kartoffelpizza med rosmarin og saltflager. Mums!
Brug disse gode klimaråd- og tips i en sådan grad som du finder passende. Man skal jo starte et sted!
Er du endnu mere nysgerrig på gode tips, tricks og opskrifter til en grønnere madplan, kan du læse med her, hvor vi vi sætter grønt helt i front!
Kilder: Madpyramiden,