Fyldt med efterårets æbler, sommerlige jordbær eller forfriskende rabarber. Tærter kan fyldes med de skønneste smage, der omfavnes af en sprød, gylden og sød mørdejsbund. Men hvordan får du en bund, der lever op til den beskrivelse?
Glem alt om at ælte, men tilsæt en hemmelig ingrediens. Så er du godt på vej mod en tærte, der er lige til at sætte tænderne i.
For at komme godt fra start med din mørdej, skal smørret være koldt. Når du har sikret dig, at smørret er koldt, skærer du det i tern og gnider det stille med fingerspidserne ind i mel og flormelis. Det skal ligne revet ost, så har du den rette konsistens. Tilsæt derefter de øvrige ingredienser til dejen og saml den til en kugle. Brug ikke for meget tid med dejen i hænderne, da det vil ødelægge konsistensen.
Det vigtigste med en mørdej er, at du ikke bruger for lang tid på den. Undgå at røre og ælte i dejen, da det går udover konsistensen og dejen bliver svær at arbejde med. Æltning gør i sidste ende dejen sej og mindre sprød, hvilket ikke resulterer i den fantastiske tærte, der helst skal pryde kagebordet. Saml dejen stille og roligt med hænderne og stop så snart dejen er samlet.
Når dejen er samlet, skal den på køl i mindst en halvtimes tid. Pak den ind i folie og lad den hvile i køleskabet. Den kan holde sig et par dage i køleskabet, så du kan sagtens være på forkant, hvis du ved, der kommer gæster til kaffe senere på ugen.
Mørdejen kan være en anonym fornøjelse, der overdøves af de søde frugter og smage i tærten. Du kan derfor med fordel tilsætte mandelmel til din mørdej. Mandelmelet gør dejen rustik og tilsætter karakter og fyldigere smag, der trænger gennem hver en bid.
Har du mørdej tilovers, kan du udrulle dejen, lægge den mellem to stykker bagepapir og smide den i fryseren. Her kan dejen holde sig en måneds tid, uden det har konsekvenser for den færdige tærteoplevelse. Så er du altid klar til at forkæle uventede gæster med et sprødt og sødt stykke tærte. Det kunne fx være denne delikate blåbærtærte med honningcreme. Servér tærten til en god kop te – te er nemlig godt til kager, der er fyldt med smør, da smørret lægger en dæmper på teens bitterhed.
Nu er der kun tilbage at udvælge hvilken tærte, der skal på kagebordet. Den med pære og maricpan eller den med marinerede bær, der ikke kun fornøjer dine smagsløg, men også er smuk at se på?
Kilder: Dr.dk // Kager fra Samvirke // Meyers