Vent med at skrælle og pak elpiskeren langt væk. Så har du snart en fløjlsblød kartoffelmos, der er den bedste slags comfort food, når vind og vejr bider udenfor.
... og undgå også at skære kartoflerne ud i små stykker, inden de skal koges. Skræller du dine kartofler, og skærer du dem i mindre stykker, inden du koger dem, er det nemmere for vandet at trænge ind i kartoflerne og udvande den gode smag. Kog dem derfor som de er, hele og med skræl, så får du mere smag i din kartoffelmos. Kartoflerne skal selvfølgelig skrælles, inden du moser dem. Men når de er kogt og varme, er det nemt at pille skrællen af. Brugt evt. et par handsker, hvis kartoflerne er alt for varme.
Hold igen med saltbøssen og undlad at salte vandet du koger dine kartofler i. Hvis du venter med at salte, er det nemmere at mose kartoflerne.
Lad din elpisker og foodprocessor blive i skabet, når du skal mose kartoflerne. Det sprænger cellerne i kartoflerne, så de frigiver stivelse, og din mos ender som en klistret en af slagsen. Mos i stedet kartoflerne med et jern der er beregnet til det. En gaffel kan også klare arbejdet som kartoffelmoser.
Det er vigtigt at mose kartoflerne, mens de endnu er varme. Det giver dig den bløde og cremede konsistens, vi dagdrømmer om, når vi tænker på kartoffelmos.
Tilsæt som det første smør til dine mosede kartofler. Det gør konsistensen på kartoflerne fast, så du efterfølgende kan justere med væske, til du har den ønskede konsistens. Når du hælder din væske i lidt ad gangen, er det også nemmere for kartoflerne at absorbere, så du ikke ender med en flydende kartoffelmos, der skal i glasset fremfor på tallerkenen.
Du skal selvfølgelig smage din kartoffelmos til med salt og peber, men har du mod på det, kan du med fordel tage endnu flere krydderier frem fra skabet. Mens kartoflerne koger, kan du hælde din fløde eller mælk, eller hvad du foretrækker som væske, op i en gryde. Kom friske krydderurter som timian og rosmarin i og tilsætte også lidt hvidløg. Lad væsken simre i gryden så smagsgiverne kan få lov til at udfolde sig. Si væsken når du synes, den har simret længe nok, og den er nu klar til at komme i mosen og tilsætte endnu mere god smag.
Det smager også godt at tilsætte revet muskatnød i kartoffelmosen, og så kan du toppe den med kapers for en syrlig kontrast til den bløde kartoffelmos.
Kilder: Basically Magazine // Samvirke