Så nemt undgår du brune æbler

24. august, 2018

Har du salt, citron eller danskvand i køkkenet? Så er du allerede godt på vej til at vinke farvel til brune og bløde æbleskiver for altid! 

Friskskårede æblebåde er en skøn snack i madpakken og giver det helt perfekte crunch i salaten. Knap så lækre og appetitlige er de dog, når overfladen bliver brun og bidderne ikke er spor sprøde. Heldigvis for dig, har vi samlet tre simple, men super effektive tips til at holde æbleskiverne sprøde og fri for brune pletter.

 

Derfor bliver æblestykkerne brune

Før vi lærer dig, hvordan du undgår brune æblebåde, så lad os lige se på, hvorfor den brune farve overhovedet opstår. Det hele handler om kemi! Æbler indeholder stoffer kaldet fenoler, som beskytter det mod bakterier, og enzymet polyfenoloxidase. Når æblet skæres over, kommer der ilt ind i billedet, og det er en vigtig komponent i æblets rejse mod at blive brunt og uappetitligt. For enzymet polyfenoloxidase sammensætter nemlig fenoler og ilt til det brune pigment melanin, og det er altså melaninen, der gør æblet brunt. 

Så langt så godt. Men lad os så se på, hvordan du let kan stoppe æblebådene fra at blive brune. 

Tip 1: Brug saltvand 

Opløs en halv teske salt i en liter vand, og lad æblestykkerne trække i vandet i fem minutter. Skyl derefter æblestykkerne i koldt vand. Den korte trækketid og skylningen under vand derefter sikrer, at dine æbler forbliver friske og ikke smager af salt.  

Tip 2: Brug citronsaft

Fyld en skål med vand og citronsaft, inden du skærer dit æble. Læg løbende æblestykkerne i vandskålen, når du skærer dem ud. Citronsyren hæmmer det enzym, der gør æblerne brune. 

Du kan også smøre din kniv ind i citronsaft og på den måde udsætte æblestykkerne for den syrlige saft, når du skærer dine æblestykker. 

Tip 3: Brug danskvand

Hæld danskvand over dine æblestykker og undgå de kedelige, brune pletter. Danskvand indeholder kulsyre og har en lav pH-værdi. Derfor kan det boblende vand bruges til at hæmme den brune farve på æblerne.

Skal æblestykkerne med i madpakken?

... så skal du sørge for at pakke dem godt ind. Selvom du har givet dine æblestykker en tur med citronsaften eller boblende danskvand, stopper bruningsprocessen ikke fuldstændig. Derfor skal du sørge for at pakke æblerne godt ind i fx folie, når de skal med i madpakken. På den måde undgår du at udsætte æblestykkerne for ilt, der ikke er god for stykkernes friskhed. 

Kilder: EMU Danmarks læringsportal // Samvirke