Den komplette guide til mørbradgryde - lækre opskrifter og meget andet

Uhm, hvem elsker ikke en god mørbradgryde? Retten hvor bacon, cocktailpølser, svampe og mørbrad indgår i en sød smagssymfoni tilsat fløde, tomat og skønne krydderier.

Mørbradgryde er et sikkert hit i mange hjem, og er elsket af både store og små. Og det forstår vi godt - mørbradgryde er nemlig en rigtig mormorret med gods i, der passer perfekt på middagsbordet hele året rundt. Dog gør retten sig især godt på de kolde måneder, hvor den vil sprede både varme og glæde i maverne på dem, der er heldige nok til at have mørbradgryde på menuen. 

En mørbradgryde bør serveres sammen med en god portion silkeblød og cremet kartoffelmos, men du kan også vælge at servere den sammen med kogte ris - eller endda pasta og salat. Mulighederne er mange, når der skal sættes en stor portion mørbradgryde til livs. 

Læs med her, hvor vi giver dig en række forskellige opskrifter på mørbradgryder. Ligeledes giver vi dig vores bedste tips og tricks til at lave mørbradgryde, deler ud af vores gode idéer til, hvad de kan servere sammen med mørbradgryde og deler sjove facts om mørbradgrydens historie. 

Sådan laver ud en lækker, klassisk mørbradgryde

Er du på udkig efter en helt almindelig opskrift på klassisk mørbradgryde uden nogen dikkedarer, så skal du prøve denne opskrift, hvor vores huskok her i Coop, Claus Holm, tryller med cocktailpølser, mørbrad og fløde. Mums! 

Herunder finder du ingredienslisten samt en simpel step-by-step-guide til at lave kagen.

Ingrediensliste til 4 personer

  • Lidt olie til stegning
  • 1000 g Svinemørbrad
  • 20 stk. cocktailpølser
  • 2 pakker bacon i tern
  • 2 stk. løg
  • 400 g champignoner
  • 4 spsk paprika
  • 2 dl. æblemost
  • 2 dåser hakkede tomater
  • 4 dl. fløde
  • Lidt salt og peber

Fremgangsmåde

Se med i videoen her, hvor Claus Holm viser dig, hvordan du let laver den klassiske mørbradgryde på kun 20 minutter! 

  1. Steg bacon i hvidløgsolie
    Start med at stege bacon på panden ved svag varme - stille og roligt - i lidt olie, gerne hvidløgsolie.

  2. Skær mørbrad i tern, hak løg og del champignon i kvarte
    Mens din bacon hygger sig på panden, finder du skærebræt frem og skærer mørbraden ud i tern. Derefter går du videre til løg, som skal hakkes, og champignon, som du deler i kvarte. Husk at rengøre dine champignon grundigt, før du skærer dem ud.

  3. Steg mørbrad, cocktailpølser, løg og champignon på panden sammen med bacon
    Kom din mørbrad og cocktailpølserne på panden sammen med din bacon. Krydr med salt, peber og paprika, før du tilsætter løg og champignon til blandingen på panden.

  4. Tilsæt æblemost, hakkede tomater og fløde og lad retten koge ind, før du smager til og serverer
    Rod godt rundt på panden og tilsæt så æblemost, hakkede tomater og fløde. Lad derefter retten koge ind i cirka 10 minutter. Nu skal der smages til: Smag godt til med salt og peber og tjek, at kødet har fået nok.

Klassisk mørbradgryde med klassisk tilbehør: Kartoffelmos

Hold menuen klassisk og servér din traditionelle mørbradgryde med en lækker, silkeblød kartoffelmos - lavet med rigeligt smør, selvfølgelig. Vi anbefaler denne opskrift på kartoffelmos med kun fire ingredienser.

Opskrift på velsmagende mørbradgryde med bacon

Hvad gør en god mørbradgryde helt perfekt og giver den det der ekstra smagselement, som får dine smagsløg til at danse af glæde? Ét ord: Bacon. 

Har du lyst til en mørbradgryde med det hele, så skal du prøve denne opskrift på mørbradgryde med paprika, bacon og champignoner. Den er en af vores absolutte favoritter her på redkationen.

Ingrediensliste til 4 personer

  • 450 g svinemørbrad
  • 300 g pastinakker
  • 1 løg
  • Salt og peber
  • 0.5 dl. piskefløde
  • Olivenolie
  • 1.5 spsk tomatpuré
  • 2 tsk paprika
  • Maizena
  • 4.5 dl. kalvebouillon
  • 250 g champignoner
  • 2.5 kviste timian
  • 50 g bacon, skåret i små tern

Fremgangsmåde

  1. Klargør din mørbrad og skær den ud i mørbradbøffer
    Når du har sørget for, at du har alle de nødvendige ingredienser, er det tid til at gå igang med opskriften. Start med at ordne mørbraden, ved at skære sener og hinder af. Kassér disse og skær derefter mørbraden i 8-9 lige store mørbradbøffer.

  2. Rens champignong og skær dem i skiver
    Find kniv og skærebræt frem. Rens champignonerne grundigt og skær dem derefter i skiver. Det letteste er først at halvere dem og derefter skære dem i skiver.
  3. Klargør pastinakker og løg 
    Skræl pastinakkerne og skær dem derefter ud i små tern. Når du har gjort det, piller du løget og skærer også det i små tern / hakker det. 
  4. Brun mørbradbøffer i olie og krydr med salt og peber
    Find en pande frem og varm den op. Tilsæt lidt olivenolie og brun mørbradbøfferne i cirka 1-2 minutter på hver side. Krydr med salt og peber.
     
  5. Steg løg og bacon ved jævn varme
    Find nu en gryde frem og varm også den op. Tilsæt lidt olivenolie og steg og løg og bacon i gryden ved jævn varme i 3-4 minutter.

  6. Tilsæt pastinakker og løg
    Kom de hakkede pastinakker og skiveskåret champignon ned i gryden til bacon og løg. Rist det hele i 2-3 minutter.

  7. Tilsæt tomatpuré, paprika, timian, bouillon og piskefløde og lad retten simre i 20 minutter
    Så er det tid til at tilsætte tomatpuré, paprika, bladene fra timiankvistene, bouillon og piskefløde. Når du har gjort det, rører du rundt og lægger derefter låg på gryden og lader saucen simre i cirka 20 minutter.

  8. Tilsæt mørbradbøfferne og lad det simre i yderligere 5-8 minutter
    Når retten har simret i cirka 20 minutter, tilsætter du mørbradbøfferne og lader dem boble videre med saucen i 5-8 minutter eller til de er færdigtilberedte. Du skal huske at vende bøfferne undervejs.

  9. Jævn saucen og smag til
    Jævn saucen med lidt maizena rørt ud i koldt vand og slut af med at krydre med salt, peber og eventuelt ekstra paprika.

  10. Servér og nyd retten! 
    Servér din lækre mørbradgryde med bacon med kartoffelmos eller kogte ris.

Tip: Skift kartoffelmosen ud med en syrlig salat

Ønsker du en mindre tung ret, så skift kartoffelmosen ud med en dejlig, frisk salat. Hold det helt simpelt og lav en grøn salat, som du vender i en frisk olie-eddikedressing, eventuelt tilsat lidt sennep. Det giver et syrligt modspil til den cremede gryderet.

Læs også: Nem opskrift på olie-eddikedressing med sennep

Opskrift på en smagfuld mørbradgryde med cocktailpølser

Nogle elsker dem, andre er ikke fans. Personligt kan vi slet ikke få nok af dem. Vi taler selvfølgelig om cocktailpølser. Den lille pølse gør sig umanerligt godt i en lækker gryderet som mørbradgryde. 

Er du også tilhænger af cocktailpølsen, så skal du prøve denne simple opskrift op en velsmagende mørbradgryde med cocktailpølser.

Ingrediensliste til 4 personer

  • 500 g afpudset svinemørbrad
  • Salt og peber
  • 100 g bacon, i tynde skiver
  • 2 løg
  • Olie
  • 250 g champignoner
  • 1 dåse hakkede eller flåede tomater
  • 150 g cocktailpølser
  • Evt. maizene eller anden saucejævner
  • 3 dl ris

Fremgangsmåde

  1. Kog ris
    Start med at sætte risene over og kog dem efter anvisningerne på pakken

  2. Gå mørbraden efter for sener og hinder
    Find nu mørbraden frem og tjek, at den pænt afpudset. Gå den eventuelt efter for sener og hinder.

  3. Skær mørbraden ud i mørbradbøffer
    Skær nu mørbraden ud i mørbradbøffer på cirka 1 cm tykkelse. Dup bøfferne tørre og krydr dem med salt og peber på begge sider.

  4. Skær bacon i strimler og hak løg
    Find derefter din bacon og løg frem. Skær baconskiverne i strimler på tværs og skær løgene i skiver eller hak dem.

  5. Svits bacon og løg
    Find en stor gryde frem og varm den op med lidt olie. Svits bacon og løg i gryden, når den er varm.

  6. Brun mørbradbøfferne ved god varme
    Tag nu din bacon og løg op ad gryden og brun mørbradbøfferne i samme gryde ved god varm i cirka 1 minut på hver side. Tilsæt 1 dl vand og kom løg og bacon tilbage i gryden til mørbradbøfferne.
     
  7. Tilsæt champignon og tomat til retten
    Rens dine champignon grundigt og skær dem i skiver. Tilsæt champignonerne og de flåede el. hakkede tomater til retten.
     
  8. Lad retten koge ind under låg
    Lad nu hele herligheden koge ind ved svag varme under låg i cirka 15 minutter.

  9. Tilsæt cocktailpølser 
    Når der er 5 minutter tilbage, løfter du låget og tilsætter dine cocktailpølser. Note: Nyd allerede nu den liflige duft af mørbradgryde.
  10. Jævn og smag til
    Jævn eventuelt saucen inden servering, hvis der er behov for det.
     
  11. Velbekomme! 
    Servér sammen med de kogte ris. 

Tip: Fuldend retten med hjemmelavet agurkesalat

Hjemmelavet agurkesalat er prikken over i'et, når der er mørbradgryde med cocktailpølser på menuen. Agurkesalaten giver nemlig det helt perfekte syrlige pift til den lidt tunge og cremede mørbradgryde. 

Læs også: Sådan laver du din egen, hjemmelavede agurkesalat

Sådan laver du en sommerlig mørbradgryde på grillen

 

Mørbradgryde og grill er måske ikke umiddelbart to ting, der passer sammen - men du vil blive overrasket, når du læser med her, hvor vi viser dig, hvordan du kan lave en ultranem og lækker mørbradgryde på grillen. 

Vores trofaste huskok, Claus Holm, fører an og guider dig til, hvordan du også kan introducere den skønne kombination: Mørbradgryde på grillen. Opskriften er på en mere frisk og sommerlige udgave af mørbradgryden, og her på Coop Opskrifter er det en af vores absolutte favoritter, når der skal anderledes grillmad på menuen.  

Ingrediensliste til 4 personer

  • 400 g svinemørbrad, svarende til ca. 1 svinemørbrad
  • Lidt citronolie
  • 4 stk grillpølser, Claus Holm bruger i opskriften stærke grillpølser. Du kan bruge de grillpølser, du foretrækker.
  • 2 løg
  • Cirka 12 champignoner
  • 4 skiver tørsaltet bacon, skåret i tykke skiver.
  • 4 dl. fløde
  • 1 citron
  • 4 spsk røget paprika
  • 2 spsk sennep
  • 4 spsk flåede tomater
  • Salt og pebe
  • 4 forårsløg
  • 4 fed hvidløg
  • 2 blommetomater
  • 2 håndfulde persille

Fremgangsmåde

Se med i videoen her, hvor Claus Holm viser dig, hvordan du let kan lave den sommerlige mørbradgryde på grillen. Vi har også listet fremgangsmåden step-by-step til dig under videoen. God fornøjelse.

  1. Klargør svinemørbrad og skær den i bøffer
    Start med at klargør svinemørbraden ved at skære den ud i lige store mørbradbøffer. Husk at gå den efter for sener og hinder først. 

  2. Kom olie på kødet
    Kom lidt olie på de udskårne mørbradbøffer. Claus Holm bruger citronolie, og vi anbefaler, at du gør det samme, men almindelig olie kan også bruges.

  3. Rens og klargør champignon
    Rens champignonerne, pil løgene og halvér dem.

  4. Grill kød og grøntsager
    Kom nu mørbradbøffer, grillpølser, halverede løg og hele champignon på grillen. Er du i tvivl om, hvordan, så se med i videoen ovenfor, hvor Claus Holm demonstrerer, hvordan du skal gøre.
     
  5. Skær bacon i skiver og grill dem
    Skær tykke skiver af baconen og kom også dem på grillen.

  6. Så længe, skal det grilles:
    Lad svinemørbradbøfferne grille i 5 minutter, eller til de er gennemstegt. Bacon skal kun grilles i 2-3 minutter, mens løgene skal have 5 minutter og svampene kun et par minutter.

  7. Så skal der laves sauce:
    Find nu en gryde frem og hæld fløde i den.

  8. Forbered hvidløg, forårsløg og tomater
    Hak hvidløget fint, skær forårsløget i mindre stykker og del tomaterne i kvarte.

  9. Kom krydderier, flåede tomat, hvidløg og frisk tomat i gryden 
    Tilsæt nu citronsaft, røget paprika, sennep, flåede tomater, salt, peber, hvidløg og friske tomater til fløden.

  10. Kog saucen ind og smag til
    Lad saucen koge ind i gryden i cirka 5 minutter ved middelvarme. Smag til med salt, peber og eventuelt mere paprika.

  11. Tilbage til grillen:
    Når kød og grøntsager har fået nok, tager du dem af grillen. Grillpølserne, bacon og løg skæres i mindre stykker og så er du klar til at anrette kød og grøntsager på dine tallerkener.

  12. Anret kød, grøntsager og sauce
    Når du har anrettet kød og grøntsager, hælder du den lune sauce fra gryden direkte over herlighederne på tallerkenen. Top med friskkværnet peber og persille og voila: Så har du en nem, sommerlig mørbradgryde på grillen a la Claus Holm.

Claus Holm vælger altså at servere sin sommerlige grill-mørbradgryde uden tilbehør. Men hvis du gerne vil servere retten sammen med noget andet, så får du masser af go' inspiration til det lige her: 

Hvad kan man servere sammen med en mørbradgryde?

Det klassiske valg falder, som vi tidligere har været inde på, på kartoffelmos. Men du kan også servere både ris, pasta og salat til den skønne mørbradgryde. Læs med her, hvor vi guider dig til, hvordan du laver de forskellige typer tilbehør, du kan servere sammen med mørbradgryde. 

Sådan laver du den bedste kartoffelmos 

En god kartoffelmos skal være blød, cremet, let og luftigt. Den må for alt i verden ikke være tør, klumpet og tung som en mursten. I denne artikel giver vi dig den komplette guide til perfekt, hjemmelavet kartoffelmos. Du kan allerede nu notere dig, at du skal: 

  • Koge kartoflerne hele og med skræl på. Fjern først skrællen, når de kogte kartofler skal moses 
  • Undlade at salte vandet, når du koger kartoflerne til kartoffelmosen
  • Lade være med at bruge elpisker eller blender til at mose de kogte kartofler 
  • Tilsætte smør, før du tilsætter øvrig væske som fx mælk
  • Huske at smage godt til 

Læs også: Komplet guide til hjemmelavet kartoffelmos 

Når du er klar til at gå i krig med kartoflerne, så skal du selvfølgelig bruge en opskrift på god og nem kartoffelmos. Her anbefaler vi denne helt klassiske opskrift på kartoffelmos.

Smart tip til at koge perfekte ris - hver gang 

Et godt alternativ til at servere kartoffelmos med din mørbradgryde er en dampende portion kogte ris. Ris er et oplagt tilbehør til de fleste gryderetter, også mørbradgryden. 

Når du skal koge ris, har vi et simpelt trick, der skåner dig for at at skulle måle både ris og vand op. Det eneste du skal bruge er derfor ris, vand, gryde og en rem tommelfinger: 

  1. Hæld ris i en gryde
  2. Tilsæt vand - hellere lidt for meget end lidt for lidt
  3. Mål efter med din tommelfinger, om du har den rette mængde vand i gryden. Når afstanden mellem ris og vand svarer til det øverste led af din tommelfinger, har du den rigtige mængde vand. 
  4. Det var det - nu kan du trygt sætte dine ris i kog! 

Er du stadig lidt i tvivl om, hvordan du skal gøre? Så se med i videoen her, hvor bloggeren Foodfanatic viser dig, hvordan du koger ris uden vægt og decilitermål: 

Prøv noget nyt og servér pasta til din mørbradgryde

Ris og kartoffelmos er de mest klassiske valg, når du skal vælge tilbehør til din mørbradgryde, men pasta smager også skønt til fyldige gryderetter. Om du vælger pastaskruer, spaghetti eller frisk pasta er helt op til dig - det hele fungerer fint. Den bløde pasta er god til at samle den skønne sauce fra din mørbradgryde op, så du får masser af smag ved hver bid. Mums! 

Se vores store udvalg af pasta i vores online supermarked, Coop.dk MAD, her.

Har du lyst til at lave din helt egen, hjemmelavede pasta, som du kan servere sammen med din mørbradgryde, så har vi en nem opskrift på det her. Det er meget nemmere, end man skulle tro at lave sin helt egen pasta, og så viser det masser af overskud. Se med i videoen her, hvor gutterne fra bloggen Gastromand viser dig, hvordan du skal gøre. Hele opskriften får du her: Opskrift på hjemmelavet pasta.

Når du har enten lavet eller købt din pasta, er det vigtigt, at du koger den rigtigt. Og her tænker du måske "hvor meget kan lige gå galt, når man skal koge pasta - er det ikke bare pasta, vand og salt?", men faktisk kan der gå rigtig meget galt! Derfor har vi lavet en guide til dig, hvor vi trin-for-trin forklarer, hvordan du faktisk koger pasta. 

Læs også: Sådan koger du den perfekte pasta.

Du skal bl.a. huske at koge din paste i rigeligt vand, være gavmild med salten og for alt i verden ikke komme olie i vandet, mens pastaen koger! 

Ekstra tip: Derfor skal du først komme salt i vandet, når det koger
Hvis du gerne vil have vandet til at koge så hurtigt som muligt, når du skal tilberede pasta, skal du først tilsætte salt til vandet, når det koger - det vidste du sikkert ikke, vel?

Vand er et rent opløsningsmiddel, og når man tilsætter et ikke-flygtigt stof, som fx salt, til vandet, så bliver kogepunktet forøget. Derfor skal du i sidste ende vente længere tid på din dejlige pasta, hvis du tilsætter salt til vandet fra starten. 

En anden god grund til at vente med at salte vandet er, at saltet ikke på samme måde slider på grydens bund og sider, men derimod straks bliver opløst, hvis du tilsætter det, når vandet allerede koger. 

Læs mere om, hvorfor du først skal tilsætte salt til vandet, når det koger, lige her.

Du kan også servere en god salat sammen med din mørbradgryde

Har du ikke lyst til at servere hverken ris, kartoffelmos eller pasta til din mørbradgryde, kan du sagtens nøjes med at servere den med en frisk, grøn salat. Det gør retten mindre tung og er fx også en god idé, hvis du gerne vil skære ned på kulhydraterne eller undgå gluten.

Vi anbefaler, at du serverer en enkelt grøn salat vendt med en syrlig olie-eddikedressing. Det vil give et friskt og syrligt modspil til den fede mørbradgryde. 

Sådan laver du en god olie-eddikedressing
Det eneste, du skal bruge til en vellykket olie-eddikedressing er olie, eddike, salt, peber og evt. lidt sennep og honning/sukker. 

  1. Bland først ca. 1 spsk sennep, 2 tsk sennep og 1 cl eddike sammen. Du vælger selv, hvilken type honning, sennep og eddike du vil bruge. Fx gør en god æbleeddike sig godt i dressingen. 
  2. Tilsæt nu ca. 3 cl olie, fx olivenolie, til dressingen lidt ad gangen, mens du rører hurtigt rundt. På den måde får du en tyk og dejlig dressing, der ikke skiller.
  3. Smag til - tilsæt mere sødme eller syre afhængig af, hvad du bedst kan lide. Smag også til med lidt salt og peber.

Hvilken vin passer til mørbradgryde?

En mørbradgryde er en ret med masser af smag og fedme fra bl.a. fløden. Der skal den vin, du serverer sammen med mørbradgryden, endelig ikke være for let. Servér fx ikke hvidvin til mørbradgryden. 

Selvom vinen ikke skal være for let, skal du heller ikke vælge en alt for kraftig vin, som fx en du ville servere til vildt eller en stor bøf.

Gå efter en let syrlig rødvin med varme og kant.

Prøv fx en god shiraz fra Australien, en lækker Tempranillo eller en dejlig Malbec

Se hele vores store udvalg af lækre rødvine på Coop.dk MAD her. 

Mørbradgrydens historie

Her på Coop Opskrifter knuselsker vi mørbradgryde og har faktisk gjort det så længe, vi kan huske. Hvis du har det ligesom os, har du sikkert også oplevet, at mørbradgryde er en ret, der har fulgt dig gennem hele livet. 

Mørbradgrydden blev rigtig populær at servere til aftensmad i de danske hjem i 1960'erne. I denne periode blev der serveret rigtig mange gryderetter, som nemt kunne laves i forvejen og varmes op, når der skulle mad på bordet. 

En go' gryderet skulle dengang være  praktisk, mættende og smagfuld. Og det gælder stadig den dag i dag! 

Også tilbage i 1960'erne, hvor mørbradgryden blev tilberedt rundt om de danske hjem, serverede man kogte ris eller kartofler til retten. Simpelt og godt. 

En anden populær ret i 1960'erne var farserede porrer. Den berømte tv-kok Kirsten Hüttemeier skrev i 1963 bogen "Mad - Deres mand kan lave", hvor hun bl.a. påpegede: "Det er i grunden meget nemt at røre fars selv. Slagteren hakker kødet to gange. De kommer det i en skål med alt det øvrige og rører det sammen med en ske, og farsen er færdig." Tror du, at mændene rundt om i de danske hjem var flittige til at smøge ærmerne op og gå i gang med farsen tilbage i 1960'erne? 

En autentisk dessert fra mørbradgrydens tid: Citron fromage

Når du skulle dessert på bordet tilbage i 1960'erne, hvor mørbradgryden altså stammer fra, faldt valget ofte på den dengang super populære citronfromage. Den svagt gule, blævrende dessert var danskerne foretrukne i 1960'erne - og det kan vi faktisk godt forstå! 

Det er let at lave citronfromage, og så smager retten altså bare skønt - også anno 2019. 

Her får du vores bedste opskrift på hjemmelavet citronfromage. Måske skal du servere den som dessert, når hovedretten står på mørbradgryde?

Sammensæt den perfekte retro-menu med mørbradgryde som hovedret

Skal der mormormad på menuen, kan du ligeså godt gå hele vejen og servere en retro mormorret til både forret, hovedret og dessert. Hovedretten er selvfølgelig mørbradgryde - men hvad så med forret og desserten?

Vi har allerede givet dig et bud på en perfekt dessert, nemlig citronfromage. Men her får du yderligere to gode idéer til forretter og to gode idéer til desserter. Hvilken vælger du?

Forret: Opskrift på Rejecocktail

Rejecocktailen har lidt færre år på bagen end mørbradgryden. Mens mørbradgryden blev populær i 1960'erne, dukkede rejecocktailen først op i 1970'erne. Den simple forret blev hurtig super populær bland de travle husmødre, der skulle jonglere både arbejde, hjem og familie. Rejecocktailen er en relativt billig, hurtig og festlig forret, som både store og små elsker. 

Den var populær i 1970'erne og 1980'erne - og den hitter stadig i dag! Her får du vores yndlingsopskrift på rejecocktail. 

Ingrediensliste til 4 personer

  • 400 g rejer
  • 1 salathoved, fx iceberg, hjertesalat eller krølsalat
  • 2 avocadoer 
  • 1 mango 
  • 2 dl creme fraiche
  • 1 spsk mayonnaise 
  • 4 spsk ketchup
  • 1 spsk HP sauce 
  • 1 bundt dild 
  • Lidt salt og peber 
  • Lidt limesaft 
  • Lidt tabasco
  • 4 stk tomater (til pynt)
  • Ærteskud (til pynt)

Fremgangsmåde

  1. Skær salaten
    Skær eller riv salatbladene i strimler og fordel i bunden af glas. Du kan bruge almindelig glas, cocktailglas eller hvad du ellers synes, ser flot ud.
  2. Hæld væden fra rejerne
    Hvis du bruger rejer fra frost, skal de i stedet tøs op.
  3. Skær avocado og mango i små tern
    Skyl både avocado og mango, fjern skallen og skær ud i små tern.
  4. Kom rejer, avocado og mango i glassene
    Fordel nu de afdryppede / optøede rejer i glassene samme med tern af avocado og mango.
  5. Rør dressingen sammen
    Rør creme fraice, mayonnaise, ketchup og HP sauce sammen. Tilsæt finthakket dild, som du har skyllet før brug.
  6. Smag dressingen til
    Smag dressingen til med salt, peber, limesaft og tabasco. 
  7. Fordel dressingen og pynt
    Hæld dressingen ud over salat, rejer, avocado og mango. Pynt med tomater, du først har skåret i fine tern, og ærteskud.

Forret: Opskrift på maskeret blomkål

Er du ikke i humør til rejecocktail, så er maskeret blomkål et andet oplagt bud på en forret a la mormor. Det maskerede blomkål stammer fra den samme tidsperiode som mørbradgryden, altså 1960'erne - så derfor er det faktisk det mest autentiske bud på en forret, hvis du vil holde stilen helt.

I 1960’erne kom flere kvinder på arbejdsmarkedet, og de brugte derfor mindre tid i køkkenet end tidligere. Derfor skulle madlavningen gå lidt mere tjept end tidligere. Igen var den snusfornuftige madskribent, Kirsten Hüttemeier, på banen og anbefalede husmødrene at lave maskeret blomkål som forret til en større middag. 

Retten er simpel, hurtig - og smager stadig skønt den dag i dag! 

Ingrediensliste til 4 personer

  • 1 stort blomkålshoved
  • 50 g mayonnaise
  • 1 dl creme fraiche 
  • 2 tsk sød sennep
  • 1 bundt dild, hakket (gem lidt til pynt)
  • 2 spsk karse 
  • Lidt citronsaft
  • Salt & peber
  • 250 kogte, fine ærter
  • 200 g rejer 

Fremgangsmåde

  1. Start med koge blomkålshovedet
    Kog blomkålshovedet mørt i en stro gryde med saltet vand. Du kan også koge det i mælk - så får det en flottere, hvid farve, men hold øje med, at det ikke brænder på. Blomkålshovedet skal koge i cirka 10-12 minutter. Tag det derefter op og lad det køle af. 
  2. Rør dressingen
    Bland mayonnaise, creme fraiche, sennep, hakket dild - husk at gemme lidt, som du ikke hakker, til pynt - karse og citronsaft til en dressing. Smag til med salt, peber og evt. mere citronsaft.
  3. Anret og pynt
    Hæld dressingen over det hele, afkølede blomkålshoved og drys derefter rejer og ærter over. Pynt med frisk dild. 

Det var det - nemt, ikke? 

Dessert: Opskrift på rødgrød med fløde

En ægte, dansk dessert, der passer perfekt ind i teamet "mormormad", er selvfølgelig rødgrød med fløde. Desserten er Danmarks uofficielle nationaldessert, som vi i årtier har nydt at sætte til livs som afslutning på et dejligt måltid mad. 

Vi har stukket skeen dybt i den søde rødgrød for at finde ud af, hvordan man egentlig laver den helt perfekte rødgrød med fløde. En god balance mellem kraftige og milde danske sommerbær med det rette opkog, knasende sukker og kølig mælk eller fløde er hemmeligheden bag en vellykket rødgrød med fløde. 

Læs med her: Sådan laver du den perfekte rødgrød med fløde. 

Når du har læst med og lært, hvordan du let kan lave rødgrød med fløde selv, så har du selvfølgelig brug for en opskrift. Og den får du her. 

Ingrediensliste til 4 personer

  • 500 g blandede bær, fx jordbær, ribs, solbær, hindbær og brombær 
  • 1 dl vand
  • 150 g sukker
  • 100 friske hindbær 
  • 1 spsk kartoffemel og vand 
  • Piskefløde eller mælk 

Fremgangsmåde

  1. Skyl og klargør bærrene
    Når du har skyllet bærrene, kommer du dem i en gryde - minus hindbærrene, dem lægger du til side. Tilsæt vand og sukker, rør godt rundt og lad det hele trække en smule før du tænder for blusset. Når det har trukket lidt, sæter du gryden over ved svag varme. 
  2. Lad bærrene koge op
    Kog bærrene op og skum af. Bærrene skal koge i cirka 4-5 minutter, før du tager gryden af varmen og forsigtigt kommer hindbærrene i gryden til resten af bærrene. 
  3. Bland kartoffelmel og vand
    I en lille kop eller skål, rører du nu kartoffelmel ud i lidt vand. Brug blandingen til at jævne grøden, mens du rører rundt. Det er vigtigt, at grøden ikke koger længere.
  4. Anret og drys med sukker
    Grøden er nu klar til servering, så du hælder den op i en serveringsskål. Drys grøden med lidt sukker - så undgå du at, den trækker skind.
  5. Servér
    Servér den afkølede grød med iskold mælk eller fløde. Velbekomme! 

 

Dessert: Opskrift på oldemors kringle

En stykke hjemmelavet kringle er den helt rigtige måde at afslutte et lækkert måltid, hvor du har fået mørbradgryde til hovedret. Kringlen kan laves god tid i forvejen, og så smager den skønt sammen med en god kop kaffe.

Kringlen har faktisk lidt flere år på bagen i forhold til mørbradgryden, som jo peakede i 1960'erne. I provinsen blev det forventet, at 1950'ernes husmødre stod klar med friskt bagværk - for der blev drukket kaffe dagen lang, og til kaffe hører jo kage.

Som sagt, så gjort: Kringle som dessert sammen med en lille kop kaffe. Aah. Her får du vores yndlingsopskrift på en klassisk kringle som din bedstemor ville lave den. 

Ingrediensliste til 4 personer

  • 250 g smør 
  • 2 dl mælk
  • 50 g gær
  • 1 tsk salt
  • 1 spsk sukker
  • 1 tsk stødt kardemomme
  • 1 æg 
  • 500 g hvedemel
  • hakkede nødder, fx mandler eller hasselnødder

Remonce: 

  • 100 g sukker
  • 125 g marcipan
  • 100 g blødt smør

Fremgangsmåde

  1. Smelt smør og hæld mælken i
    Find en gryde frem og smelt smørret heri. Når det er smeltet, hælder du forsigtigt mælken i gryden og varmer den langsomt videre. Når blandingen er lun, gældes den over gæren, som du har smuldret i en skål. Tilsæt derefter salt, sukker, kardemomme og æg. 
  2. Tilsæt mel og ælt dejen
    Kom melet i blandingen lidt ad gangen og ælt dejen til en smidig og elastisk dej. Når det er gjort, sætter du dejen til hævning et lunt sted i ca. 45 minutter. 
  3. Lav nu remoncen
    Bland sukker, marcipan og smør sammen til en dejlig remonce.
  4. Tag dejen op ad skålen, og rul den ud til to aflange plader på ca. 18 cm i bredden og 50 cm i længden. Find nu din remonce frem og fordel ligeligt på de to plader dej. Du skal ikke smøre den ud over hele dejen, men lægge remoncen i en stribe midt på dejen. 
  5. Fold kringlen
    Fold kringlen ved at folde de lange sider af dejen ind mod midten - de skal lappe ind over hinanden.
  6. Lad kringlerne efterhæve
    Find to bageplader frem og beklæd dem med bagepapir. Læg nu kringlerne på hver sin bageplade og lad dem efterhæve et lunt sted i cirka 30 minutter. 
  7. Pensl og bag
    Slå et æg ud i en skål, pisk det sammen og pensl kringlerne med æg. Hak dine nødder groft og drys kringlerne med sukker og hakkede nødder, før du bager dem i ovnen ved 220 grader i ca. 12-15 minutter.
  8. Køl af og servér
    Lad kringlerne køle af på en rist, før du serverer dem - sammen med en god kop kaffe, selvfølgelig.

 

Ved du forresten, hvilken kop kaffe der er bedst for dig at drikke? Det kan jo være, du burde skifte din yndlings kop kaffe ud med en anden slags for at være lidt bedre ved dig selv! Læs med her, hvor vi giver dig et overblik over, hvilken type kaffe, du bør drikke.

Læs også: Den er god nok - du lever længere, hvis du drikker kaffe!