Dette gør dine brunkager sprøde

19. november, 2019

Brunkager er en klassiker når det handler om julesmåkager og de er altså bedst når de er sprøde. Men hvordan sikrer du dig sprøde brunkager, når du går i krig i køkkenet? Læs med her, og bliv klogere på tricket bag de sprøde småkager.

Hvor stammer brunkagen fra?

Tilbage i middelalderen begyndte danskerne at bage peberkager. Kagerne fik deres navn fordi der blev brugt peber og andre krydderier, såsom kanel og kardemomme, til at konservere småkagerne. Det nyere navn, brunkage, kom til verden i midten af 1800-tallet og blev i den periode en fast del af danskernes juletraditioner.

I samme periode blev det udbredt at have et jernkomfur installeret i køkkenet, hvilket gjorde at man kunne regulere varmen og sikre den sprøde overflade som en moderne brunkage har.

Dette er tricket til sprøde brunkager 

Hemmeligheden bag sprøde, knasende brunkager er kaliumkarbonat - også kaldt potaske. Det er et salt, der sikrer at dine brunkager har det perfekte knæk. Hvis du ikke er ejer af det finurlige salt, kan du erstatte potasken med natron. Det giver dog ikke et ligeså sprødt resultat, men det kan lade sig gøre.

Hvordan laver man brunkager?

Det er slet ikke svært at lave brunkager, men det kræver lidt tålmodighed, da dejen skal hvile i køleskabet i et døgn. Dog er det hele ventetiden værd og du kan nemt lave 200 småkager ad gangen, men det kommer selvfølgelig an på hvor stor din ovn er. Der kan sagtens være flere bageplader i ovnen på samme tid, men brunkagerne må ikke lappe over hinanden på pladerne.

Prøv fx denne lækre, nemme opskrift på brunkager. Du kan også kaste dig ud i et brunkagehus baseret på brødrene Grimms fortælling om heksens hus i skoven. Det pynter og giver et stemningsfuldt pift til ethvert julebord.

Hvis uheldet er ude og dine brunkager er blevet bløde

Hvis du oplever, at dine brunkager mister sprødheden efter nogle dage i kagedåsen, kan du sagtens redde dem og nemt få sprødheden tilbage.

Du skal blot tænde ovnen på 175 grader og fordele dine bløde småkager på en bageplade eller to. Bag brunkagerne i omkring fem minutter. Lad dem køle af og du vil opleve at dine skønne småkager igen er sprøde.

Hvis du vil komme blødheden i forkøbet, kan du lægge en sukkerknald ned i kagedåsen, da sukkerknalden vil suge fugten til sig og lade dine småkager lægge tilbage dejligt sprøde. 

Hvad er forskellen på brunkager og pebernødder?

Brunkager og pebernødder smager ret ens, men ser forskellige ud. Men hvad er egentlig forskellen ved de to slags småkager - andet end udseende? Vi har været i historiebøgerne og fundet svaret frem til dig.

Brunkagen er en småkage, der er tynd og nogle gange tilsat hakkede nødder som fx mandelsplitter. Brunkagen er tidligere blevet kaldt en peberkage, fordi den i 1800-tallet indeholdt peber, ligesom pebernødden, men smagen har ændret sig lidt i løbet af generationerne og indeholder i dag oftest ikke peber. Smagen er i stedet hjulpet på vej af blandt andet nelliker, kanel, sukat, ingefær og mørk sirup.

Pebernødden er også en småkage, men blev i middelalderen bagt af rugbrødsrester blandet med krydderier og honning.

Pebernødder blev bagt i Danmark allerede tilbage i 1500-tallet og da der ikke blev brug hævemiddel, blev småkagerne næsten så hårde som nødder - derfor 'pebernødder'. Smagen har ændret sig fra middelalderens produktioner, men kraftig krydring med peber, kardemomme og ingefær udgør ofte en vigtig del. Du kan læse mere om pebernøddens historie lige her.

De store forskelle er altså, at pebernødden kom på banen nogle hundrede år før brunkagen og at pebernødder ikke indeholder potaske, hvilket jo er tricket bag de sprøde brunkager.

Chancen for sprøde og perfekte julekager er endnu større, hvis du læser med her, hvor vi giver dig flere gode tips til succesfuld julebagning.

Kilder: Samvirke // Dr. Oetker // Finans //