Vaniljekranse og brunkager

Sådan gør du

  • 1

    Vaniljekranse (20-24 stk)

    Kom mel og smør i en skål, og smuldr det til havregrynslignede konsistens.
  • 2 Blend mandlerne til mandelmel. Tilsæt hjortetaksalt, sukker, kornene af vaniljestangen og mandelmel. Kom ægget i dejen, og ælt den hurtigt sammen. Pak dejen ind i husholdningsfilm eller kom den i en lille pose, og sæt den i køleskabet i 1½ time.
  • 3 Tænd ovnen på 200 grader. Find din kødhakker frem, sæt den stjerneformede hulplade i hakkeren, og kør dejen gennem maskinen (alternativt kan dejen håndrulles til pølser på ½ cm i diameter). Skær dejen i 8 cm lange stykker, og saml den til runde kranse.
  • 4 Sæt vaniljekransene på en bageplade med bagepapir, og bag småkagerne ca. 8 min. Afkøl kagerne på en bagerist, og opbevar dem i en boks med tætsluttende låg
  • 5

    Energiberegning

    Energiberegning pr stk.: 560 kj (130 kcal) Protein 5%Fedt 48%Kulhydrat 47%
  • 6

    Brunkager (80-100 stk.)

    Kom sirup, muscovadosukker, smør, orangeblomstvand/appelsinsaft, appelsinskal og krydderier i en gryde, bring det i kog, og rør til smørret er smeltet. Rør potaske ud i lidt koldt vand, og tilsæt dette.
  • 7 Tag gryden af varmen, og rør hvedemelet og mandelflagerne i den varme masse. Ælt dejen godt igennem, til den bliver jævn (det gøres nemmest på en røremaskine, da dejen er ret sej i konsistensen, men det kan også lade sig gøre med håndkraft og en stor grydeske).
  • 8 Rul dejen til pølser på ca. 4-5 cm i diameter, pak dem ind i husholdningsfilm, og lad dem hvile i køleskabet, gerne nogle dage.  
  • 9 Skær brunkagedejen i tynde skiver, og kom dem over på en bageplade med bagepapir. Bag de brune kager ved 175 grader i 8-10 min., og lad dem køle af på en bagerist. Pak de brune kager i en boks med tætsluttende låg.  
  • 10

    Energiberegning

    Energiberegning pr stk.: 310 kj (70 kcal) Protein 6%Fedt 17%Kulhydrat 77%  
  • {{recipeDoneText}} Vaniljekranse og brunkager

Opskriften er udviklet af