Disse fejl giver dig kedelige julesmåkager

20. november, 2019

Julesmåkagerne skal knase, ja, men ikke være tørre og kedelige i krummen. 

Vil du have knasende julekager, der holder sig sprøde helt til juleaften, skal du læse med her, hvor vi guider dig udenom faldgruber, der ellers er lette at falde i. 

Julens knasende mirakler

Når ventetiden er lang, er der ikke noget hyggeligere at fordrive tiden med end at bage gode julesmåkager, der kan fyldes i fine kagedåser. 

Der er heller ikke meget, der slår duften af nybagte julekager. 

For at kagedåsen kan fyldes med knasende og duftende småkager, der minder om den barnlige glæde ved julen, er der 
vigtige forholdsregler at tage både inden, under og efter bagningen.

... hvis du altså vil have perfekte julekager, der holder sig friske helt til juledagene, hvor du kan byde gæsterne velkommen med lækkert julebag. 

Inden du sætter gang i bagningen 

Når du skriver ingredienser på indkøbslisten, er det vigtigt, at du skriver "af god kvalitet" i mente. 
Kvaliteten af dine ingredienser har nemlig vigtig betydning for kvaliteten af dine småkager. 

Særlig vigtig er kvaliteten af smør. Rigtig smør har de bedste bageegenskaber og dermed den bedste effekt i dine småkager.  

Inden du sætter gang i bagningen, er det også vigtigt, at smørret har stuetemperatur. 

Har man lidt for travlt, er det nemt bare at tage smørret direkte fra køleskabet, men det går altså ikke. Smørrets egenskab fungerer nemlig bedst ved stuetemperatur. En egenskab, der holder på luften, og som, når det bliver rørt sammen med sukkeret, skaber lufthuller i dejen, hvilket mindsker risikoen for kompakte, tunge småkager. 

Tip: Har du ikke tålmodigheden eller tiden til at vente på, at smørret har stuetemperatur, kan du skære det i mindre tern. Det gør processen hurtigere. 

Lad også gerne de andre ingredienser have stuetemperatur, når du blander dem sammen. Også æg og mælk. Det giver dig langt det bedste resultat. 

Lad os så komme i gang med at bage!

Under bagningen

Selvom du ønsker at følge opskriften nøje, kan det være en god idé at holde lidt tilbage med mængden af mel og i stedet tilsætte det løbende, imens du rører i dejen. Brug dine sanser til at vurdere, om dejen har fået nok mel. For meget mel gør nemlig dejen tør og smuldrende, og kagerne bliver hårde og kedelige. 

Hvis dejen knækker under udrulningen, skal du ikke i panik drysse mel på bordpladen. Du kan i stedet ælte mere fedtstof, æg eller væske i dejen. Hvis dejen hænger fast i bordet eller på kagerullen, kan du lægge dejen i køleskabet i ca. ½ time.

Det er også en god idé at holde øje med småkagerne i ovnen undervejs. Ovne er nemlig forskellige og varmer ikke ens. Måske småkagerne i din ovn skal have mindre bagetid, end der står i opskriften. 

Efter bagningen

Når du tager småkagerne ud af ovnen, er det vigtigt at lade dem køle af på en rist. På den måde får dine kager ikke mere af varmen fra bagepladen og bager derfor ikke videre. 

Opbevar småkagerne i en lufttæt dåse. Er dåsen ikke helt tæt, kan du lægge et stykke bagpapir, alufolie eller film mellem låg og dåse. Kom først kagerne i en kagedåse, når de er helt kolde. 

Har du bagt mange forskellige småkager, er det en god idé at opbevare kagerne hver sig, så de ikke afgiver smag. 

Tip: Den rå dej til dine småkager kan faktisk holde sig i 2-3 uger i køleskabet. Du kan derfor lave dejen og vente med at bage dem til gode kager, når du ved, de snart skal spises.

Er dine småkager alligevel blevet bløde i kagedåsen? 

... fortvivl ikke! Giv dine bløde småkager et par minutter i en varm ovn. Så bliver de sprøde igen og du kan byde dine gæster på (næsten) friskbagte julesmåkager. 

Kilder: Arla.dk // The Kitchn // 

Måske du også er interesseret i?