Der er ikke noget bedre end en portion chili con carne fuld af sydlandske krydderier, der varmer i hele kroppen.
Selvom retten er kendt for sin fyldige og powerfulde smag, kan styrken selvfølgelig justeres, så alle i familien, både store og små, kan spise løs af den sydlandske godte, vi med glæde har taget til os herhjemme.
Chili con carne kan laves i mindre portioner og mætte gæsterne om bordet med det samme, eller laves i større portioner, der kan fryses ned, så der altid er nem aftensmad tilgængelig i fryseren.
Tilsæt chokolade eller øl til din chili for mere smag. Top den med kold creme fraiche og sprøde tortilla chips. Eller servér den vegetariske udgave, der er fuld af gode grøntsager.
Mulighederne er mange, måske endda flere end man skulle tro, når det kommer til chili con carne, og læser du med her i vores fuldendte guide til chili con carne, får du vores bedste opskrifter på chili i alle afskygninger krydret med tips og tricks, så du er sikker på, at du får den bedste smag frem i din chili con carne.
Den klassiske chili con carne er den perfekte simreret til de lidt koldere dage. Det er nemt at smide de forskellige ingredienser og krydderier i gryden og lade dem stå og trække smag og gøre arbejdet selv indtil der skal serveres.
Den klassiske chili con carne består af skønne krydderier, bønner, hakket oksekød, tomat og selvfølgelig chili.
Før vi giver dig den fulde step-by-step guide og lister de ingredienser, du skal bruge til at lave en klassisk chili con carne, så giver vi dig lige en video, hvor kokken bag vores yndlingsopskrift på klassisk chili con carne viser dig, hvordan du laver den:
Se med, når kokken, Julie Bruun, viser dig, hvordan du let laver chili con carne
Herunder finder du ingredienslisten samt en simpel step-by-step-guide til at lave den klassiske (og lækre) chili.
Måske du efterhånden har tygget på den klassiske chili con carne med hakket oksekød mange gange og trænger til lidt fornyelse. I så fald er denne opskrift på chili con carne med skært oksekød lige noget for dig.
Ved at tilsætte skært oksekød til din chili con carne løfter du din chili til et nyt niveau og tilsætter lidt luksus til den klassiske hverdagsret.
Brug fx udskæringer som tykkam eller oksebov – gerne med lidt fedtkant. Den længere tilberedningstid kødet kræver for at blive mørt, resulterer i en masse kraft og smag til retten undervejs. Derudover beriger oksekødet også med god struktur, så der er lidt at tykke på.
Denne opskrift på chili con carne med skært oksekød sikrer dig en intens smag, der gør noget helt særligt ved din chili con carne allerede ved første mundfuld.
Chili sin carne er den vegetariske version af chili con carne. Chili sin carne betyder chili uden kød, hvis man oversætter det direkte. Kødet er i opskriften erstattet af en masse gode, grøntsager, der garanterer dig, at du stadig får en portion mættende chili på tallerkenen.
Herunder finder du ingredienslisten samt en simpel step-by-step-guide til at lave chili på vegetarisk.
Du kan også lave chili sin carne, hvor du erstatter oksekødet med plantefars, som du kan købe i Coop's butikker.
Plantefarsen giver dig en følelse af, at der alligevel er kød i din chili til trods for, at farsen er 100% plantebaseret.
Læs også: Se opskrift på chili sin carne med plantefars
Selvom chili con carne og en grill umiddelbart ikke er to ting, vi forbinder med hinanden, er der alligevel god grund til at sætte dem sammen. Laver du din chili con carne på grillen, får du nemlig en chili, der er krydret med den bedste smag af sommer – og det er altså ikke helt forkert i en ret, der i forvejen emmer af eksotiske himmelstrøg.
Se med i videoen her, hvor Claus Holm viser dig, hvordan du laver en sommerlig chili con carne på grillen!
Kan du ikke få nok af den stærke chili smag i din chili con carne? Så skal du se med her, hvor vi giver dig opskriften på chili con carne med Chocolate Bhut.
Chocolate Bhut er en chili fra øverste hylde, og den har samme styrke som Bhut Jolokia, der tidligere var at finde i Guiness rekordbog som verdens stærkeste chili. Opskriften på denne stærke chili con carne er fra bogen "Den er go´i ørerne"/Politikens Forlag af Chili Klaus.
Selvom retten klinger spansk og indholdet i retten består af en lang række krydderier fra de sydlige breddegrader, stammer chili con carne fra helt andre kanter.
Den lækre gryderet blev nemlig til i USA, nærmere bestemt Texas, hvor den opstod i forbindelse med det såkaldte tex-mex køkken.
Tex-mex er en sammentrækning af Texas og Mexico og som navnet antyder, lod tex-mex-køkkenet sig inspirere af klassiske mexicanske retter og smage.
I virkeligheden kunne retten altså hedde "chili with meat", dog har man nok vurderet, at det ikke lød helt så interessant.
Chokolade kan være grænseoverskridende at bruge som ingrediens i det salte køkken, men når det kommer til chili con carne, er der absolut ingen grund til at gemme chokoladen til slikskålen. Den skal ned i gryden til din chili!
Chokolade tilsætter en fed og fyldig smag til retten. Derudover har chokoladen også den egenskab, at den fremhæver de mange smagsnuancer i chilien.
Brug en mørk chokolade i din chili for det bedste resultat – helst med mindst 70% kakao.
Læs også: Sådan laver du smagfuld chili con carne med chokolade
Kaffe er ofte en del af ingredienslisten i chili con carne opskrifter fra Texas, hvor den chili con carne har sin oprindelse, som vi tidligere klargjorde.
Vil du have en autentisk smagsoplevelse, skal du derfor hælde lidt kaffe i din gryde med chili con carne, når du tilbereder den.
Kaffe tilsætter bitterhed og en ristet smag, der komplimenterer de stærke og varme krydderier, der er i retten.
Prøv fx at tilsætte kaffe i denne opskrift på chili con carne med chokolade og kanel. Den er fuld af de varme krydderier, der netop komplimenteres af kaffesmagen.
Til en portion chili con carne, der skal mætte fire personer, skal du ikke bruge meget mere end en teske færdigbrygget kaffe. Men smag dig frem – det giver altid det bedste resultat.
... det trick med at smage sig frem gælder for øvrigt i langt de fleste tilfælde i køkkenet.
... ja, du læste rigtigt. Foruden chokolade og kaffe, gør øl også underværker i din chili con carne.
Når du tilsætter øl i din chili con carne og derefter lader den simre, fordamper alkoholen. Du skal derfor ikke være bange for en stærk smag af alkohol eller en portion chili, der kun er for voksne.
Forbered dig i stedet på en portion chili con carne med en intens og dyb smag, der dejligt forstærkes af øllen.
Afprøv det med øl i din chili con carne i vores lækre opskrift på en stærk gang chili med chokolade og øl.
Læs også: Se opskriften på chili con carne med chokolade og øl
Overvurderede du din sult og står du med en stor portion overskydende chili con carne i gryden? Bare rolig. Du kan sagtens gemme din chili i køleskabet til dagene efter der. Der er dog et par vigtige faktorer, du bør tage højde for:
Selvom tiden om bordet hurtigt kan gå med at sludre, hygge og nippe til tallerkenen, går det altså ikke at lade gryden med chili con carne stå på bordet og slumre imens. Det handler nemlig om at få resterne af din chili con carne på køl så hurtigt som muligt. Aller helst så snart alle er færdige med at spise. Så snart du har sat din chili på køl, kan du roligt sætte dig tilbage ved bordet og hygge videre.
Vær opmærksom på at temperaturen i køleskabet skal være fem grader. Så er du sikker på, at fødevaresikkerheden er i top.
Når du de efterfølgende dage får lyst til chili con carne igen, skal den varmes rigtigt op, inden du kan nyde godt af resterne.
Varme er nemlig et rigtig godt værn mod bakterier, hvis man bruger det rigtigt. Sørg for at varme maden op til mindst 75 grader, når du varmer retten op for anden gang. For at få hele retten op i temperatur er det vigtigt at fordele varmen ved at røre rundt undervejs.
Varmer du maden i mikrobølgeovn, er det en god idé at varme op i etaper og ind imellem give det en omrøring.
Er du i tvivl om, hvordan du varmer din mad bedst og mest hygiejnisk, kan du med fordel læse med i vores guide, hvor du bliver klogere på, om du egentlig bruger din mikroovn rigtigt – eller forkert.
Læs her: Bruger du din mikroovn forkert?
Ris hænger uløseligt sammen med chili con carne, og er da nok også det tilbehør langt de serverer til deres chili.
Ris er lækkert og et relativt simpelt tilbehør. Dog kan risene alligevel drille og kræve både tid og tålmodighed, når de skal vejes og måles, så du er sikker på de rigtige mængder og det bedste resultat.
Heldigvis ligger vi inde med et uundværligt tip til, hvordan du koger ris til perfektion – hver gang.
Læs her: Se det uundværlige og nemme tip til at koge perfekte ris.
Trænger du til fornyelse eller har du tendens til at synes, at ris bliver for tungt tilbehør til den i forvejen mættende chili con carne? I så fald er der heldigvis andre muligheder for lækkert tilbehør.
Skift fx risene ud med en frisk mango- og avocadosalat. Den tilsætter frisk- og syrlighed til din chili con carne.
Se her: Få opskriften på den friske mango- og avocadosalat.
Sprøde tortillachips og en cremet guacamole er også skønt tilbehør til din chili con carne. Og så giver netop dette tilbehør dig også en autentisk følelse af at sidde på et vaskeægte taqueria og nyde din chili.
Vil du lave den bedste og mest cremede guacamole til din chili con carne, skal du følge vores opskrift her:
Før vi giver dig den udførlige fremgangsmåde, viser kokken bag vores yndlingsopskrift på guacamole dig her, hvordan du gør. Se videoen og lær, hvor let det er!
Tortillachips kan du selvfølgelig købe i Coop's butikker.
Der skal bønner i chili con carne! Eller... Det synes vi i hvert fald herhjemme. Rygter siger dog, at der i de helt oprindelige opskrifter på chili con carne fra Texas, ikke er bønner i. Men vi kan nu godt lide den dejlige, mættende fornemmelse bønnerne tilsætter til retten. Og så er der også lidt ekstra at tygge på!
Når det kommer til bønner i chili con carne, er der flere muligheder alt efter smag og behag. Nogle vælger at bruge én slags bønner, måske det klassiske valg i form af kidneybønner, mens andre blander flere forskellige bønner i deres chili con carne.
Valget er et helt op til dig, men nedenfor giver vi dig et overblik over hvilke bønner, der gør det ekstra godt i din chili con carne.
Så er det op til dig selv, om du vil blande varianterne på kryds og tværs eller vælge én type.
Husk: Når du bruger bønner i din madlavning, skal du i flere tilfælde udbløde bønnerne i flere timer inden brug. Udblødningen nedbryder bønnernes indhold af fx lektin, der kan give maveonde. Du kan også købe bønner, der allerede er udblødet.
Kongen af chili con carne!
Kidneybønnen er med sin flotte rødbrune farve en af de mest populære bønner – specielt når vi laver chili con carne. Kidneybønnen er næsten ikke til at koge kedelig, og så har den en mild, let sødelig smag, der gør sig rigtig godt i den stærke chili con carne. Hvilket nok er derfor, vi oftest griber fat i posen med kidneybønner, når der skal chili i gryden.
Du kan købe kidneybønner, der er udblødt, så du kan bruge dem med det samme. De kan købes i Coop's butikker.
Det lyder umiddelbart som et stærkt indslag, men faktisk er chilibønner løsningen, hvis du vil have en knap så stærk chili con carne, som børnene også kan spise løs af.
Nøjes du med chilibønner som det eneste stærke indslag og lader den friske chili være i køkkenskuffen, giver det dig en chili con carne med god smag af chili, men den brændende fornemmelse får du ikke noget af. På den måde kan alle spise med.
Du kan købe chilibønner i Coop's butikker.
Du kan også bruge hvide bønner i din chili con carne. De hvide bønner går populært også under navnet butter-beans og kommer oprindeligt fra Sydamerika.
De hvide bønner er gode i supper og i gryderetter. Derfor er de også gode i din chili con carne, hvis du har lyst til at prøve noget nyt.
Du kan købe hvide bønner i Coop's butikker.
Har du fået lyst til at tilsætte hvide bønner i din chili con carne, har vi en lækker opskrift på chili con carne med hvide bønner til dig.
Se her: Få opskriften på chili con carne med hvide bønner.
Sorte bønner er også gode bønner til gryderetter og dermed også til chili con carne. Du kan fx vælge at bruge et mix af sorte og hvide bønner i din chili.
Sorte bønner hører til bælgfrugterne og er en variant af almindelige havebønner. Sorte bønner har som andre bælgfrugter et højt indhold af bl.a. protein og kostfibre.
Du kan købe sorte bønner i Coop's butikker.
Som navnet på retten også antyder, kan du ikke undgå, at der skal chili i chili con carne. På den ene eller den anden måde.
Der findes tusindvis af chilisorter i et utal af størrelser, farver og smagsstyrker. Størstedelen af det stærke stof sidder i frøstolen, hvor frøene sidder. Kan du ikke få det hot nok, lader du derfor blot frøene sidde, når du snitter eller hakker din chili.
Man måler chiliens styrke i det, man kalder scoville. Scoville-skalaen blev opfundet i 1912 af apotekeren Wilbur L. Scoville, som ønskede at finde en måde at måle chilipebres styrke på.
Bhut jolokia er den chili, der ligger øverst på skalaen. Den har en styrke på 855.000-1.075.000 Scoville. Sammenlignet med den sidste chili på skalaen, der kun har en styrke på 100-500, er det meget tydeligt, at hvis du er vild med chili, altså meget vild med chili, så er det nok bhut jolokia, du skal have fat i.
Du kan dog også bruge en chili som schoth bonnet habanero, der har en styrke på 100.000-320.000, der for mange stadig vil være i den stærke ende.
Er du derimod ikke til den stærkeste slags kan du bruge chili som ancho poblano eller Anaheim.
Er din chili con carne blevet alt for tynd i konsistensen? Bare rolig. Der er hjælp at hente!
Hjælpen finder du i masa harina, som er en type majsmel, der bruges flittigt i det latin amerikanske køkken. Masa harina bruges blandt andet til at lave tortillas med, men den bruges også til at jævne fx chili con carne, så man undgår en sjasket suppe. Det er der ikke meget gods i!
Har du ikke masa harina i nærheden, kan du også bruge polentamel til at jævne din chili con carne med.
Chili con carne er et festmåltid, og går du all-in på et autentisk festmåltid med både sprøde tortillachips og cremet guacamole til din chili, skal der selvfølgelig også festligheder i glasset!
Derfor anbefaler vi dig at hælde vores favoritdrink op. Vi taler her om vores melon og grapefrugt-margarita, der står i sødmefyldt kontrast til den tunge og stærke mad, og derfor er et skønt indslag, der smører ganen og med garanti ryger hurtigt ned. Og så er der jo også tequila i, som enhver mexicaner gerne skyller ned.
Er du ikke lige til en sød cocktail, er der selvfølgelig flere muligheder at hælde i glasset, så du ikke skal tørste.
Er du ikke lige til en sød cocktail, er der selvfølgelig flere muligheder at hælde i glasset, så du ikke skal tørste.
Er du mere til øl, kan du med fordel drikke en god, kraftig øl til din chili con carne. En kraftig øl supplerer nemlig den stærke og tunge chili con carne rigtig godt.
Du kan også vælge en lysere øl, som en lys ale, for at skabe kontrast til den tunge mad. Prøv fx denne pale ale med en dejlig rund maltfylde, et forfriskende bid af humle og en duft af appelsinblomster og grapefrugt. Den forfriskende og frugtige smag giver modspil til den tunge chili con carne.
Vil du hellere slupre end god, frisk lemonade i dig end øl og cocktails, har vi selvfølgelig også opskriften på sådan en til dig.
Vores lemonade er rig på smag af citroner og tilsat økologisk rørsukker, så det ikke bliver en alt for sur fornøjelse, men derimod en dejlig tørstslukker.
Syrligheden i lemonaden giver også et godt modspil til den varme og krydrede chili con carne. Og så pynter den skønne gule farve også i glasset!
Læs også: Få opskriften på vores forfriskende lemonade.
Fik du lyst til endnu mere af den lækre mexicanske mad? Så skal du se med i vores store tema, vi har dedikeret til de farverige og fantastiske retter, vi har taget til os fra Mexico!
Her finder du alt det bedste fra Mexicos køkken!
Læs også: Se vores store opskriftstema med alle de bedste retter fra Mexico.