Den fuldendte guide til chili con carne - lækre opskrifter samt meget andet

Der er ikke noget bedre end en portion chili con carne fuld af sydlandske krydderier, der varmer i hele kroppen. 

Selvom retten er kendt for sin fyldige og powerfulde smag, kan styrken selvfølgelig justeres, så alle i familien, både store og små, kan spise løs af den sydlandske godte, vi med glæde har taget til os herhjemme. 

Til gæster eller fryseren, med chokolade eller øl

Chili con carne kan laves i mindre portioner og mætte gæsterne om bordet med det samme, eller laves i større portioner, der kan fryses ned, så der altid er nem aftensmad tilgængelig i fryseren. 

Tilsæt chokolade eller øl til din chili for mere smag. Top den med kold creme fraiche og sprøde tortilla chips. Eller servér den vegetariske udgave, der er fuld af gode grøntsager. 

Mulighederne er mange, måske endda flere end man skulle tro, når det kommer til chili con carne, og læser du med her i vores fuldendte guide til chili con carne, får du vores bedste opskrifter på chili i alle afskygninger krydret med tips og tricks, så du er sikker på, at du får den bedste smag frem i din chili con carne. 

Opskrift på den klassiske chili con carne 


Den klassiske chili con carne er den perfekte simreret til de lidt koldere dage. Det er nemt at smide de forskellige ingredienser og krydderier i gryden og lade dem stå og trække smag og gøre arbejdet selv indtil der skal serveres. 

Den klassiske chili con carne består af skønne krydderier, bønner, hakket oksekød, tomat og selvfølgelig chili. 

Før vi giver dig den fulde step-by-step guide og lister de ingredienser, du skal bruge til at lave en klassisk chili con carne, så giver vi dig lige en video, hvor kokken bag vores yndlingsopskrift på klassisk cili con carne viser dig, hvordan du laver den: 

Se med, når kokken, Julie Bruun, viser dig, hvordan du let laver chili con carne

Herunder finder du ingredienslisten samt en simpel step-by-step-guide til at lave den klassiske (og lækre) chili. 

Ingrediensliste til 4 personer

  • 1 tsk. kanel
  • 1 tsk. stødt koriander
  • 1 tsk. spidskommen
  • 1 spsk. salt
  • 1 tsk. peber
  • 1 stk. løg
  • 2 fede hvidløg
  • 1 stk. peberfrugt
  • 3 stk. gulerødder
  • 2 cm. frisk chili
  • 500 g. hakket oksekød
  • 2 dåser hakket tomat
  • 1 dåse kidneybønner
  • 1 dåse chilibønner
  • 1 stk. boullionterning
  • 1 dl. kogende vand

Fremgangsmåde

  1. Hak grøntsagerne
    Hvis du har en minihakker, så kom grøntsagerne heri og hak dem. Hvis ikke, skal du hakke løg, hvidløg, chili og peberfrugt. Riv gulderødder. 
  2. Brun oksekødet
    Rist krydderierne og grøntsagerne i lidt olie i en gryde. Tilsæt derefter oksekødet og lad det brune af. Når kødet er brunet, tilsætter du hakkede tomater, bønner og buoillonvandet. 
  3. Lad det simre
    Lad nu det hele simre ved svag varme i en halv til en hel time. Også gerne længere.
  4. Servér med ris
    Smag retten til med salt og peber. Servér med et godt stykke brød og ris til. 

 

Sådan laver du smagfuld chili con carne med skært oksekød


Måske du efterhånden har tygget på den klassiske chili con carne med hakket oksekød mange gange og trænger til lidt fornyelse. I så fald er denne opskrift på chili con carne med skært oksekød lige noget for dig. 

Ved at tilsætte skært oksekød til din chili con carne løfter du din chili til et nyt niveau og tilsætter lidt luksus til den klassiske hverdagsret. 

Brug fx udskæringer som tykkam eller oksebov – gerne med lidt fedtkant. Den længere tilberedningstid kødet kræver for at blive mørt, resulterer i en masse kraft og smag til retten undervejs. Derudover beriger oksekødet også med god struktur, så der er lidt at tykke på. 

Denne opskrift på chili con carne med skært oksekød sikrer dig en intens smag, der gør noget helt særligt ved din chili con carne allerede ved første mundfuld.  

Ingrediensliste til 4 personer

  • 1 stk. gult løg
  • 2 stk. røde chili
  • 2 fede hvidløg
  • 1 spsk. olivenolie
  • 400 g. kalvekød 
  • Lidt salt
  • Lidt peber
  • 1 stk. rød peberfrugt 
  • 0.5 dl. mørk balsamico eddike 
  • 1 dl. øl
  • 2 stk. laurbærblade
  • 1 dåse hakkede tomater
  • 4 spsk. koncentreret tomatpuré
  • 2 stk. majskolber
  • 20 g. mørk chokolade
  • 1 bundt persille
  • 2 dl. skyr 

Fremgangsmåde

  1. Skær grøntsager
    Skær løg, chili og hvidløg fint. Undgå kerner og det hvide i chilien. Så bliver den ikke alt for stærk. Gem halvdelen af chili og servér den ved siden af retten, når den anrettes.
     
  2. Steg grøntsager
    Steg grøntsagerne i lidt olie i en gryde. Grøntsagerne skal stege blanke og bløde.
     
  3. Skær kød i strimler
    Skær kødet i fine strimler. Tilsæt nu strimlerne i gryden med grøntsagerne og vend det hele godt sammen. Krydr med salt og peber. 

  4. Skær peberfrugt i mindre stykker
    Skær peberfrugt i små tern. Fjern kernerne og det hvide på peberfrugterne. Kom nu ternene af peberfrugter i gryden og vend det hele godt sammen. 

  5. Tilsæt eddike, øl og laurbær
    Tilsæt nu eddike, øl og laurbær i gryden. Lad det varme godt igennem heri.
     
  6. Tilsæt tomater
    Kom hakkede tomater og tomatpuré i gryden. Lad nu det hele simre i 25 minutter.
     
  7. Tilsæt majs
    Fjern blade og tråde fra majs. Skær derefter majskornene frie og tilsæt dem i gryden. Lad dem simre med i fem minutters tid. 

  8. Tilsæt bønner
    Skyl bønnerne og lad dem derefter dryppe af. Tilsæt dem nu i din chili sammen med chokolade. Lad derefter retten simre i yderligere tre-fem minutters tid. Smag nu til med salt og peber. 
  9. Klargør persille
    Skyl og nip persille så det er klar til at blive drysset over din chili. 

  10. Servér og nyd
    Servér din smagfulde portion chili con carne med ris til. Top med kold creme fraiche og persille. 

Sådan laver du en mættende chili sin carne fuld af god smag


Chili sin carne er den vegetariske version af chili con carne. Chili sin carne betyder chili uden kød, hvis man oversætter det direkte. Kødet er i opskriften erstattet af en masse gode, grøntsager, der garanterer dig, at du stadig får en portion mættende chili på tallerkenen.

Herunder finder du ingredienslisten samt en simpel step-by-step-guide til at lave chili på vegetarisk. 

Ingrediensliste til 4 personer

  • 2 stk. løg
  • 2 stk. røde peberfrugter
  • 400 g. champignoner
  • 2 dåser hakkede tomater med krydderi
  • 2 dåser røde kidneybønner
  • 8 spsk. creme fraiche 
  • Lidt appelsinskal
  • 4 stk. tortillas
  • Lidt olivenolie 

Fremgangsmåde

  1. Skær grøntsager i mindre stykker
    Skær grøntsager i mindre stykker. Svits dem derefter i lidt olie i en varm gryde.
     
  2. Tilsæt tomat
    Tilsæt de hakkede tomater og rør det hele godt sammen. Smag til med salt og peber og lad nu retten simre i fem minutter. 

  3. Skyl kidneybønnerne
    Skyl kidneybønnerne under vand og tilsæt dem derefter i gryden, til de er varmet igennem.
     
  4. Servér 
    Servér din chili sin carne med en klat creme fraiche, lidt appelsinskal og en lun tortilla ved siden af. 

Du kan også lave chili sin carne, hvor du erstatter oksekødet med plantefars, som du kan købe i Coop's butikker eller på Coop.dk MAD, der leverer dine varer direkte til din dør. 

Plantefarsen giver dig en følelse af, at der alligevel er kød i din chili til trods for, at farsen er 100% plantebaseret. 

Læs også: Se opskrift på chili sin carne med plantefars

Opskriften på en sommerlig chili con carne på grillen 



Selvom chili con carne og en grill umiddelbart ikke er to ting, vi forbinder med hinanden, er der alligevel god grund til at sætte dem sammen. Laver du din chili con carne på grillen, får du nemlig en chili, der er krydret med den bedste smag af sommer – og det er altså ikke helt forkert i en ret, der i forvejen emmer af eksotiske himmelstrøg. 

Ingrediensliste til 4 personer

  • 200 g. ris
  • 600 g. hakket oksekød
  • Lidt chili olie 
  • 4 spsk. smør
  • 16 stk. cherrytomater
  • 8 stk. champignoner
  • Lidt lakridspulver 
  • 2. stk. friske chili
  • 2 stk. rød snack peber
  • 1 stk. løg 
  • 2 dl. flåede tomater
  • Lidt salt og peber
  • 4 dl. creme fraiche 
  • 200 gram friskrevet parmesan

Fremgangsmåde

Se med i videoen her, hvor Claus Holm viser dig, hvordan du laver en sommerlig chili con carne på grillen!

  1. Kog risene efter anvisningen på pakken
    Kog risene efter anvisningen på pakken. Når risene er kogt færdige, tilsættes en klat smør i risene. Lad dem derefter stå klar til senere brug i opskriften. 

  2. Tænd op i grillen og find en støbejernspande frem
    Sæt en støbejernspande på grillen. Det er vigtigt, at det er en støbejernspande, da den kan tåle at komme direkte på grillristen. 

  3. Form kødboller
    Form små kødboller af oksekødet. Læg kødbollerne på panden. Tilsæt lidt chiliolie og smør på panden. Gerne chilismør fra Thise som Claus Holm bruger i opskriften. Du kan dog også bruge en almindelig smør eller en anden form for kryddersmør. 

  4. Tilsæt svampe og tomater
    Del tomater og svampe i halve. Hak chili. Tilsæt grøntsagerne på panden. Krydr nu med lakridspulver. 

  5. Tilsæt flåede tomater 
    Tilsæt flåede tomater på panden. Smag til med salt og peber. Lad nu retten simre på panden i fem minutter. 

  6. Grill grøntsager
    Imens retten på panden simrer, kommer du lige olie på snack-peber og løg og griller dem på grillen, til de er gyldne. 

  7. Rør cremefraiche
    Hæld cremefraiche op i en skål. Krydr med salt og peber og rør sammen.

  8. Servér
    Servér nu din chili con carne fra støbejernspanden med de grillede grøntsager, ris, en klat creme fraiche og friskrevet parmesan. Velbekomme! 

 

Sådan laver du chili con carne af den stærke(ste) slags 

Kan du ikke få nok af den stærke chili smag i din chili con carne? Så skal du se med her, hvor vi giver dig opskriften på chili con carne med Chocolate Bhut. 

Chocolate Bhut er en chili fra øverste hylde, og den har samme styrke som Bhut Jolokia, der tidligere var at finde i Guiness rekordbog som verdens stærkeste chili. Opskriften på denne stærke chili con carne er fra bogen "Den er go´i ørerne"/Politikens Forlag af Chili Klaus.

Ingrediensliste til 4 personer

  • 1 kg. hakket oksekød
  • 4 fede hvidløg
  • 2 stk. løg
  • 1 spsk. spidskommen
  • 1 bundt kruspersille (til pynt) 
  • 1 bundt frisk merian
  • 400 g. flåede tomater
  • 2 stk. laurbærblade
  • 300 g. pintobønner (husk at lægge dem i blød natten over)
  • 1 dl. oksebouillon
  • 2 stk. friske Chocolate Bhut eller 1/2 spsk. chilipulver
  • 100 g. mørk chokolade 70%
  • Lidt olie til stegning
  • Lidt salt og peber
  • 1 stk. lille bæger creme fraiche
  • 4 stk. tortillawraps

Fremgangsmåde

  1. Brun kødet af
    Varm olien op på en meget varm pande. Brun kødet godt heri lidt ad gangen. Krydr kødet undervejs med salt og peber. Kom kødet over i en stor gryde, når det er brunet af.

  2. Tilsæt løg, hvidløg og spidskommen
    Hak hvidløgene og løgene fint. Varm olie op på panden, hvor kødet er brunet, og sauter hvidløg, løg og spidskommen i den varme olie i 5 minutter. Vend det rundt med jævne mellemrum, og pas på, at løgene ikke brænder på.

  3. Tilsæt løgblandingen til kødet
    Kom derefter løgblandingen op i gryden til kødet. Skyl og hak persille og merian og tilsæt det sammen med resten af ingredienserne med undtagelse af chokoladen. 

  4. Lad nu retten simre
    Lad retten koge op under omrøring. Skru derefter ned for varmen og lad retten simre i gryden i 45 minutter. Hold løbende øje med din chili så den ikke koger tør. Det kan være nødvendigt at tilsætte lidt vand undervejs.

  5. Bønnerne skal være møre. Meget møre
    Når retten har simret, skal du tjekke om bønnerne er møre. Meget møre. Hvis ikke, skal du lade retten simre videre. Er bønnerne møre, smager du retten til med salt og peber og tilsætter hakket chokolade. Rør rundt til chokoladen er smeltet. 

  6. Anret og nyd
    Anret din chili con carne i dybe tallerkener. Drys lidt finthakket persille over retterne. Servér creme fraiche i en skål ved siden af. Lun tortillas kort i ovnen og servér også disse til som tilbehør. 

Hvad er historien bag chili con carne? 

Selvom retten klinger spansk og indholdet i retten består af en lang række krydderier fra de sydlige breddegrader, stammer chili con carne fra helt andre kanter. 

Den lækre gryderet blev nemlig til i USA, nærmere bestemt Texas, hvor den opstod i forbindelse med det såkaldte tex-mex køkken.

Tex-mex er en sammentrækning af Texas og Mexico og som navnet antyder, lod tex-mex-køkkenet sig inspirere af klassiske mexicanske retter og smage. 

I virkeligheden kunne retten altså hedde "chili with meat", dog har man nok vurderet, at det ikke lød helt så interessant. 

Derfor skal du tilsætte chokolade i din chili con carne

Chokolade kan være grænseoverskridende at bruge som ingrediens i det salte køkken, men når det kommer til chili con carne, er der absolut ingen grund til at gemme chokoladen til slikskålen. Den skal ned i gryden til din chili!

Chokolade tilsætter en fed og fyldig smag til retten. Derudover har chokoladen også den egenskab, at den fremhæver de mange smagsnuancer i chilien. 

Brug en mørk chokolade i din chili for det bedste resultat – helst med mindst 70% kakao. 

Læs også: Sådan laver du smagfuld chili con carne med chokolade

Gør som i Texas: Tilsæt kaffe i din chili con carne

Kaffe er ofte en del af ingredienslisten i chili con carne opskrifter fra Texas, hvor den chili con carne har sin oprindelse, som vi tidligere klargjorde.

Vil du have en autentisk smagsoplevelse, skal du derfor hælde lidt kaffe i din gryde med chili con carne, når du tilbereder den. 

Kaffe tilsætter bitterhed og en ristet smag, der komplimenterer de stærke og varme krydderier, der er i retten. 

Prøv fx at tilsætte kaffe i denne opskrift på chili con carne med chokolade og kanel. Den er fuld af de varme krydderier, der netop komplimenteres af kaffesmagen. 

Til en portion chili con carne, der skal mætte fire personer, skal du ikke bruge meget mere end en teske færdigbrygget kaffe. Men smag dig frem – det giver altid det bedste resultat. 

... det trick med at smage sig frem gælder for øvrigt i langt de fleste tilfælde i køkkenet. 

Derfor skal du også tilsætte øl i din chili con carne

... ja, du læste rigtigt. Foruden chokolade og kaffe, gør øl også underværker i din chili con carne. 

Når du tilsætter øl i din chili con carne og derefter lader den simre, fordamper alkoholen. Du skal derfor ikke være bange for en stærk smag af alkohol eller en portion chili, der kun er for voksne. 

Forbered dig i stedet på en portion chili con carne med en intens og dyb smag, der dejligt forstærkes af øllen. 

Afprøv det med øl i din chili con carne i vores lækre opskrift på en stærk gang chili med chokolade og øl. 

Læs også: Se opskriften på chili con carne med chokolade og øl

Så lang tid kan din chili con carne holde sig 

Overvurderede du din sult og står du med en stor portion overskydende chili con carne i gryden? Bare rolig. Du kan sagtens gemme din chili i køleskabet til dagene efter der. Der er dog et par vigtige faktorer, du bør tage højde for:

1. Din chili con carne skal på køl med det samme

Selvom tiden om bordet hurtigt kan gå med at sludre, hygge og nippe til tallerkenen, går det altså ikke at lade gryden med chili con carne stå på bordet og slumre imens. Det handler nemlig om at få resterne af din chili con carne på køl så hurtigt som muligt. Aller helst så snart alle er færdige med at spise. Så snart du har sat din chili på køl, kan du roligt sætte dig tilbage ved bordet og hygge videre. 

Vær opmærksom på at temperaturen i køleskabet skal være fem grader. Så er du sikker på, at fødevaresikkerheden er i top. 

2. Varm din chili con carne rigtigt op 

Når du de efterfølgende dage får lyst til chili con carne igen, skal den varmes rigtigt op, inden du kan nyde godt af resterne. 

Varme er nemlig et rigtig godt værn mod bakterier, hvis man bruger det rigtigt. Sørg for at varme maden op til mindst 75 grader, når du varmer retten op for anden gang. For at få hele retten op i temperatur er det vigtigt at fordele varmen ved at røre rundt undervejs.

Varmer du maden i mikrobølgeovn, er det en god idé at varme op i etaper og ind imellem give det en omrøring.


Er du i tvivl om, hvordan du varmer din mad bedst og mest hygiejnisk, kan du med fordel læse med i vores guide, hvor du bliver klogere på, om du egentlig bruger din mikroovn rigtigt – eller forkert. 

Læs her: Bruger du din mikroovn forkert? 

Det bedste tilbehør til din chili con carne

Ris hænger uløseligt sammen med chili con carne, og er da nok også det tilbehør langt de serverer til deres chili. 

Ris er lækkert og et relativt simpelt tilbehør. Dog kan risene alligevel drille og kræve både tid og tålmodighed, når de skal vejes og måles, så du er sikker på de rigtige mængder og det bedste resultat. 

Heldigvis ligger vi inde med et uundværligt tip til, hvordan du koger ris til perfektion – hver gang. 

Læs her: Se det uundværlige og nemme tip til at koge perfekte ris. 


Trænger du til fornyelse eller har du tendens til at synes, at ris bliver for tungt tilbehør til den i forvejen mættende chili con carne? I så fald er der heldigvis andre muligheder for lækkert tilbehør. 

Skift fx risene ud med en frisk mango- og avocadosalat. Den tilsætter frisk- og syrlighed til din chili con carne. 

Se her: Få opskriften på den friske mango- og avocadosalat.

Opskriften på den bedste, hjemmelavede guacamole



Sprøde tortillachips og en cremet guacamole er også skønt tilbehør til din chili con carne. Og så giver netop dette tilbehør dig også en autentisk følelse af at sidde på et vaskeægte taqueria og nyde din chili. 

Vil du lave den bedste og mest cremede guacamole til din chili con carne, skal du følge vores opskrift her: 

Ingrediensliste til 4 personer

  • 4 stk. modne avokadoer
  • 4 spsk. yoghurt naturel
  • 1 fed hvidløg
  • 2 stk. citroner 
  • Salt og peber

Fremgangsmåde

Før vi giver dig den udførlige fremgangsmåde, viser kokken bag vores yndlingsopskrift på guacamole dig her, hvordan du gør. Se videoen og lær, hvor let det er!

  1. Del avokadoerne
    Del avokadoerne gennem midten. Fjern stenen fra avokadoerne. 

  2. Møs kødet
    Skrab avakadokødet ud med en gaffel eller en kniv. Kom det op i en skål og mos det med en gaffel. 

  3. Krydr nu
    Pil og pres hvidløg ned i avokadomosen. Vend det godt rundt.
     
  4. Tilsæt de øvrige ingredienser
    Tilsæt nu salt, yoghurt og saft fra en citronen. Samg evt. til med mere citronsaft samt salt og peber. 


Tortillachips kan du selvfølgelig købe i Coop's butikker og på Coop.dk MAD, der leverer din varer direkte til din dør. 

Disse bønner skal du bruge i din chili con carne

Der skal bønner i chili con carne! Eller... Det synes vi i hvert fald herhjemme. Rygter siger dog, at der i de helt oprindelige opskrifter på chili con carne fra Texas, ikke er bønner i. Men vi kan nu godt lide den dejlige, mættende fornemmelse bønnerne tilsætter til retten. Og så er der også lidt ekstra at tygge på! 

Når det kommer til bønner i chili con carne, er der flere muligheder alt efter smag og behag. Nogle vælger at bruge én slags bønner, måske det klassiske valg i form af kidneybønner, mens andre blander flere forskellige bønner i deres chili con carne.

Valget er et helt op til dig, men nedenfor giver vi dig et overblik over hvilke bønner, der gør det ekstra godt i din chili con carne. 

Så er det op til dig selv, om du vil blande varianterne på kryds og tværs eller vælge én type. 

Husk: Når du bruger bønner i din madlavning, skal du i flere tilfælde udbløde bønnerne i flere timer inden brug. Udblødningen nedbryder bønnernes indhold af fx lektin, der kan give maveonde. Du kan også købe bønner, der allerede er udblødet, se fx vores store udvalg disse her på Coop.dk MAD.

Kidneybønner

Kongen af chili con carne!

Kidneybønnen er med sin flotte rødbrune farve en af de mest populære bønner – specielt når vi laver chili con carne. Kidneybønnen er næsten ikke til at koge kedelig, og så har den en mild, let sødelig smag, der gør sig rigtig godt i den stærke chili con carne. Hvilket nok er derfor, vi oftest griber fat i posen med kidneybønner, når der skal chili i gryden. 

Du kan købe kidneybønner, der er udblødt, så du kan bruge dem med det samme. De kan købes i Coop's butikker eller lige her på Coop.dk MAD

Chilibønner

Det lyder umiddelbart som et stærkt indslag, men faktisk er chilibønner løsningen, hvis du vil have en knap så stærk chili con carne, som børnene også kan spise løs af. 

Nøjes du med chilibønner som det eneste stærke indslag og lader den friske chili være i køkkenskuffen, giver det dig en chili con carne med god smag af chili, men den brændende fornemmelse får du ikke noget af. På den måde kan alle spise med. 

Du kan købe chilibønner i Coop's butikker eller her på Coop.dk MAD, der leverer direkte til din dør. 

Hvide bønner

Du kan også bruge hvide bønner i din chili con carne. De hvide bønner går populært også under navnet butter-beans og kommer oprindeligt fra Sydamerika. 

De hvide bønner er gode i supper og i gryderetter. Derfor er de også gode i din chili con carne, hvis du har lyst til at prøve noget nyt. 

Du kan købe hvide bønner i Coop's butikker eller lige her på Coop.dk MAD, hvor du hjemme fra stuen også kan handle de resterende ingredienser ind til din chili con carne. 

Har du fået lyst til at tilsætte hvide bønner i din chili con carne, har vi en lækker opskrift på chili con carne med hvide bønner til dig. 

Se her: Få opskriften på chili con carne med hvide bønner. 

Sorte bønner

Sorte bønner er også gode bønner til gryderetter og dermed også til chili con carne. Du kan fx vælge at bruge et mix af sorte og hvide bønner i din chili. 

Sorte bønner hører til bælgfrugterne og er en variant af almindelige havebønner. Sorte bønner har som andre bælgfrugter et højt indhold af bl.a. protein og kostfibre. 

Du kan købe sorte bønner i Coop's butikker eller her på Coop.dk MAD

Hvilken chili bør man bruge til chili con carne? 

Som navnet på retten også antyder, kan du ikke undgå, at der skal chili i chili con carne. På den ene eller den anden måde. 

Der findes tusindvis af chilisorter i et utal af størrelser, farver og smagsstyrker. Størstedelen af det stærke stof sidder i frøstolen, hvor frøene sidder. Kan du ikke få det hot nok, lader du derfor blot frøene sidde, når du snitter eller hakker din chili. 

Man måler chiliens styrke i det, man kalder scoville. Scoville-skalaen blev opfundet i 1912 af apotekeren Wilbur L. Scoville, som ønskede at finde en måde at måle chilipebres styrke på. 

Bhut jolokia er den chili, der ligger øverst på skalaen. Den har en styrke på 855.000-1.075.000 Scoville. Sammenlignet med den sidste chili på skalaen, der kun har en styrke på 100-500, er det meget tydeligt, at hvis du er vild med chili, altså meget vild med chili, så er det nok bhut jolokia, du skal have fat i. 

Du kan dog også bruge en chili som schoth bonnet habanero, der har en styrke på 100.000-320.000, der for mange stadig vil være i den stærke ende.  

Er du derimod ikke til den stærkeste slags kan du bruge chili som ancho poblano eller Anaheim. 

Dette trick hjælper dig, hvis din chili con carne er blevet for tynd

Er din chili con carne blevet alt for tynd i konsistensen? Bare rolig. Der er hjælp at hente! 

Hjælpen finder du i masa harina, som er en type majsmel, der bruges flittigt i det latin amerikanske køkken. Masa harina bruges blandt andet til at lave tortillas med, men den bruges også til at jævne fx chili con carne, så man undgår en sjasket suppe. Det er der ikke meget gods i! 

Har du ikke masa harina i nærheden, kan du også bruge polentamel til at jævne din chili con carne med. 

Denne drink er perfekt til din chili con carne

Chili con carne er et festmåltid, og går du all-in på et autentisk festmåltid med både sprøde tortillachips og cremet guacamole til din chili, skal der selvfølgelig også festligheder i glasset!

Derfor anbefaler vi dig at hælde vores favoritdrink op. Vi taler her om vores melon og grapefrugt-margarita, der står i sødmefyldt kontrast til den tunge og stærke mad, og derfor er et skønt indslag, der smører ganen og med garanti ryger hurtigt ned. Og så er der jo også tequila i, som enhver mexicaner gerne skyller ned. 

Ingrediensliste til 4 personer

  • 0.5 stk. vandmelon
  • 3 grapefrugt
  • 5 cl. Contreau
  • 1 dl. tequila
  • 1 spsk. agavesirup (evt. 2)
  • Lidt limesaft
  • Evt. ekstra stykker frugt til pynt
  • Lidt salt til pynt

Fremgangsmåde

  1. Lav frugtsaft
    Skær skrællen af vandmelonen. Skær melonen i mindre stykker og blend alle stykkerne i en blender. Pres saften af grapefrugterne. Sigt nu både melon- og grapesaft gennem en si, så du slipper for kerner og andet grums. 

  2. Bland frugtsaften med spiritus
    Bland frugtsaften med tequila og contreau. Smag nu til med limesaft og agavesirup alt efter smag og behag.

  3. Servér
    Servér dine drinks i flotte glas. Pynt med friske stykker af frugt og evt. salt på kanten af glasset. 


Er du ikke lige til en sød cocktail, er der selvfølgelig flere muligheder at hælde i glasset, så du ikke skal tørste. 

Disse øl passer godt til chili con carne


Er du ikke lige til en sød cocktail, er der selvfølgelig flere muligheder at hælde i glasset, så du ikke skal tørste. 

Er du mere til øl, kan du med fordel drikke en god, kraftig øl til din chili con carne. En kraftig øl supplerer nemlig den stærke og tunge chili con carne rigtig godt. 

Du kan også vælge en lysere øl, som en lys ale, for at skabe kontrast til den tunge mad. Prøv fx denne pale ale med en dejlig rund maltfylde, et forfriskende bid af humle og en duft af appelsinblomster og grapefrugt. Den forfriskende og frugtige smag giver modspil til den tunge chili con carne. 

Servér en forfriskende lemonade til din chili con carne


Vil du hellere slupre end god, frisk lemonade i dig end øl og cocktails, har vi selvfølgelig også opskriften på sådan en til dig. 

Vores lemonade er rig på smag af citroner og tilsat økologisk rørsukker, så det ikke bliver en alt for sur fornøjelse, men derimod en dejlig tørstslukker. 

Syrligheden i lemonaden giver også et godt modspil til den varme og krydrede chili con carne. Og så pynter den skønne gule farve også i glasset! 

Læs også: Få opskriften på vores forfriskende lemonade.

Endnu mere mexicansk mad 

Fik du lyst til endnu mere af den lækre mexicanske mad? Så skal du se med i vores store tema, vi har dedikeret til de farverige og fantastiske retter, vi har taget til os fra Mexico! 

Her finder du alt det bedste fra Mexicos køkken!

Læs også: Se vores store opskriftstema med alle de bedste retter fra Mexico.