3 simple tips til den perfekte pizzabund

11. januar, 2019

Nogle gange kan sprød pizzabund skabe problemer i køkkenet, og det kan virke nemmere at bestille en pizza fra den lokale (og loyale) end at tænde for ovnen og lave den selv. Der er dog ingen grund til panik. Det er faktisk ikke så svært at lave en lækker pizza med sprød bund – i hvert fald ikke hvis du følger vores tre simple tips til den perfekte pizzabund. 

Smøg ærmerne op og gør dig klar til sætte hænderne i dejen. Der skal æltes og snart spises sprød, hjemmelavet pizza, der sender smagsløgene på en kulinarisk rejse til Napoli! 

Tip 1: Skru op for varmen – helt op

Når du laver hjemmelavet pizza, skal du ikke være bange for at skrue op for varmen. Glemmer du at skrue op for varmen på ovnen, går det nemlig galt, og du får en blød pizza, der ikke er meget ved. 

Når en pizza bliver tilberedt i en sten- eller brændeovn, tilberedes den ved 5-600 grader, hvilket er langt fra de grader, vi har at gøre godt med i en almindelig ovn hjemme i køkkenet. Dog hjælper du dig selv godt på vej mod en sprød, knasende pizza, hvis du skruer op for graderne, så meget som muligt, på ovnen i køkkenet. Temperaturen skal op omkring de 275 grader varmluft – og gerne højere.

Lad derudover ovnen forvarme i en halv times tid, inden du bager din pizza. 

Tip 2: Giv din pizzasten eller bageplade opmærksomhed

Pizzasten eller almindelig bageplade – uanset hvad valget falder på, skal den også have opmærksomhed og varme, inden du bruger den til at bage din pizza på. 

Bruger du en pizzasten, skal den gerne forvarmes i ovnen i mindst 20 minutter, inden du lægger din pizza herpå. Når pizzastenen har fået varmen, lægger du din pizza direkte herpå.

Når den begynder at ligne en færdig pizza med sprød og gylden skorpe, tager du den ud og lægger den på en rist, hvor den får lov til at køle af. 

Har du (endnu) ikke anskaffet dig en pizzasten, kan den almindelige bageplade sagtens fungere. Bagepladen skal også forvarmes. Kom lidt olie på bagepladen og bag pizzaen direkte herpå, til din pizza er sprød og gylden. 

Psst ...  du kan også bruge din stegepande  

Du kan også opnå en sprød skorpe ved at kombinere den brandvarme ovn med en brandvarm stegepande:

Smid din færdigformede pizzadej på en rygende varm og tør stegepande. Steg dejen i et par minutter, til den begynder at branke og boble af lufthuller.

Når du har vendt dejen på panden et par gange, er du klar til at fylde den med tomatsovs og lige de toppings, du foretrækker. Det kunne fx være chorizo og rucola.

Derefter skal pizzaen en tur i den brandvarme ovn, på den varme pizzasten eller bageplade, til den er gennembagt – og lige til at spise. 

Tip 3: Undgå at drukne din pizza 

Du kan nemt drukne din pizza, og når det er sket, er der ikke førstehjælp at hente nogen steder. 

Undgå derfor at fylde din pizza med for meget tomatsauce. Når der kommer for meget sauce på, risikerer du nemlig, at din pizza koger, og dermed drukner, i ovnen fremfor at blive bagt, og resultatet er en svampet og knap så sprød pizza. 

Pas også på med fyldet. Fylder du din pizza med for meget af den lækre skinke og gode ost, skal din pizza have længere tid i ovnen for at færdigstege al fyldet. Det kan resultere i en alt for branket skorpe, der krummer mere, end den smager.

Top din pizza med disse gode råd og du kan snart nyde en sprød, hjemmelavet en af slagsen – som bare er bedre end den, du ringer efter. 

Kilder: Almanak, Meyers // Bon Appétit // Dr.dk // The Kitchn