Frem med salt og olie fra skabet og pak stanniol ned i skuffen. Det er et par af de gode tips, der sikrer dig den bedste bagt kartoffel.
Når der står bagt kartoffel på menuen, og du står foran kartoflerne i din Coop-butik, er det ikke nødvendigt, at du vælger den største kartoffel, du kan finde. Du kan både købe store eller mellemstore kartofler – alt efter hvad du foretrækker. Nogle foretrækker også at bage de almindelige af slagsen.
Inden du sætter kartoflen i ovnen, skal den vaskes og derefter tørres. Det er vigtigt at tørre kartoflen, så overfladen ikke er fugtig, og dermed har nemmere ved at blive sprød. Når kartoflen er vasket og tørret, skal du smøre overfladen ind i olie og salt. Olie og salt sikrer din bagte kartoffel en sprød og lækker skræl lige til at knase i.
Inden du sætter kartoflen i ovnen, skal du skære et kryds ned i midten. Gnid derefter smør og salt ned i krydset.
Du har måske før brugt stanniol som indpakning, når du har forkælet dig selv med en bagt kartoffel, men det er ikke noget, der gavner. I hvert fald ikke hvis du vil have en sprød bagt kartoffel. Når du pakker kartoflen ind i stanniol, kan dampen ikke slippe ud, og kartoflen bliver kogt fremfor bagt. Drop derfor stanniol og placer din kartoffel på en bradepande i midten af ovnen. Med bradepanden undgår du, at olien drypper ned i din ovn.
Når din kartoffel er klargjort, skal den bages i ovnen ved 200-220 grader i en time til halvanden. Går du efter en helt sprød kartoffel med et langtidsbagt indre, kan du prøve at bage kartoflen ved 180 grader i to timer og tyve minutter.
Smart tip: Når kartoflen åbner sig i krydset, er den færdig, og klar til at blive fyldt til kanten med lige det, du har lyst til.
Er tiden knap, men lysten til bagt kartoffel stor, kommer mikrobølgeovnen dig til undsætning. Bag din kartoffel i mikroovnen ved 800W i ca. syv minutter. Vend den halvvejs gennem tilberedningen og lad den trække i et til to minutter, inden du giver dig i kast med kniv og gaffel.
... og sulten stilles, er mulighederne mange. En klat kryddersmør der smelter i den varme kartoffel, er altid et hit som tilbehør til en mør steak. Men du kan også vælge den mættende kartoffel med en krydret kødsovs eller lade dig inspirere af 90'ernes festmenu og fylde kartoflen med rejesalat.
Med disse gode tips og lækre opskrifter kan du nemt mætte maven med en bagt kartoffel, der lever op til hvert enkelt kartoffelkrav.
Kilder: Samvirke // BBC good food