Italienerens bedste tips til en god bolognese

23. marts, 2018

Der er ikke noget som duften af Italien, der spreder sig i køkkenet, når en god bolognese bobler i gryden. Men dufter, og smager, din bolognese, som den skal? 

Vi kan ikke komme udenom, at bolognese er en hverdags-darling, der smager både store og små. Men under tiden har den italienske livret desværre tillært sig nogle uheldige uvaner, som enhver italiener vil få sin pasta i den gale hals over. Heldigvis er gode råd ikke altid dyre – heller ikke, når det kommer til at få bolognesen tilbage på rette spor. Lad dig inspirere, når godfather af italiensk gastronomi, Antonio Carluccio, deler ud af sin ekspertise om, hvordan du giver din bolognese en autentisk smag, der sender dig fluks til Italien.

Glem alt om oregano og spaghetti

Allerede ved spaghetti går det galt. Hos os, hjemme i Danmark, er spaghetti bolognesens tro følgesvend, men i Italien er der ikke noget, der hedder spaghetti bolognese. I Italien hedder det tagliatelle bolognese med frisklavet tagliatelle – en traditionel type pasta. 

Mange af os forbinder også oregano og basilikum med Italien, og krydrer vores bolognese i håb om en genkendelig smag af ferien i Rom sidste år. Men pak krydderierne væk – også hvidløget. Din bolognese skal kun krydres med salt og peber.

Fyld gryden med Italien

Smeltet smør og hakket fedt fra lufttørret skinke eller pancetta sikrer din bolognese en smag, som hverken kan erstattes med hvidløg, oregano eller basilikum. Tilsæt gulerød, selleri og løg som sikre smagsgivere i din bolognese. 

Kødet i din bolognese skal bestå af både hakket okse- og svinekød. Brun det godt af i gryden med de andre råvarer, og du vil allerede nu kunne dufte Italien. 

Tid er bolognesens bedste ven

Hemmeligheden bag en god bolognese er tid. Lad den simre længe så alle ingredienser får lov til at afgive smag. 

Når du har brunet kød og grøntsager sammen i smeltet smør og hakket fedt, tilsætter du rødvin i gryden og lader bolognesen koge ind i fem minutters tid, så alkoholen kan dampe af. Tilsæt derefter en god hønse- eller oksefond og tomatpuré. Du kan altid tilsætte mere fond for at justere på konsistensen. Lad nu din bolognese simre i i 1,5 time. Vi lover dig, det er ventetiden værd! 
Når din bolognese har simret sig til smagen af Italien, smager du til med salt og peber – og husk: Kun salt og peber.

Gå hele vejen som bolo-kok: Kog, gerne hjemmelavet, tagliatelle al dente og servér den til din bolognese. Selvfølgelig toppet med friskrevet parmesan. 
Buon appetito! 

Er bolognesen, som vi kender den herhjemme, familiens ultimative favorit, har vi selvfølgelig samlet opskrifter på sådan én nedenfor. Du kan jo altid justere opskriften med vores lette bolo-tip beskrevet i artiklen her. 

Kilde: Antonio Carluccio