Sådan redder du en kikset kage

06. januar, 2020

Du har måske prøvet at bage cookies, men i stedet for et saftigt og chewy indre, fik du alt for sprøde cookies.

Eller du har måske bagt en kage, der bare ikke ville komme ud af formen – også selvom du fulgte opskriften til punkt og prikke.

Men bare rolig... Vi har alle været der og endt ud med mislykkede bageprojekter. Derfor er vores bedste tips og tricks samlet, så du næste gang ved hvordan du skal redde en kikset kage.

Hvis kagen sidder fast i formen

Der er intet værre end at have bagt den perfekte kage, der bare ikke vil komme ud af formen. Der er jo ikke noget ved at skrabe den ud og servere den i en masse småstykker, men det er jo også ærgerligt, hvis kagen ikke bliver serveret og dermed går til spilde.

Prøv først at føre en smørkniv eller stegenål rundt i kanten på formen. Hvis kagen stadig sidder fast, kan du prøve at sætte formen i koldt vand. Hvis det er helt umuligt at få kagen ud, kan du nemt lave den om til lækre is-desserter. Læs trygt videre - vi kommer til begge løsningsmuligheder nedenfor. 

Sæt formen i koldt vand

Det er altid en god idé at lade kagen køle ned til stuetemperatur, inden den fjernes fra formen, da den ofte er blød og elastisk ved høj temperatur. Men kan du stadig ikke få kagen ud af formen, når den er kølet af, kan du sætte kageformen i en større form eller fad med koldt vand. Der må dog ikke komme vand ned i selve kagens form.

Efter fem minutter skal du blot tage formen op af vandet. Vend kagen på hovedet forsigtigt over en tallerken eller en rist til afkøling. 

Du kan med fordel bruge et fugtigt viskestykke oven på din hånd, når du vender kagen, så din hånd ikke laver aftryk. Viskestykket gør nemlig, at trykket bliver fordelt mere ligeligt. På den måde får kagen mindre lyst til at snige sig ud mellem dine fingre.

Forvandl din ødelagte kage med is

Lykkedes det dig ikke, på trods af ovenstående, at få en hel og samlet kage ud af formen, skal du ikke give op med det samme. Giv dig i stedet i kast med én af disse lækre is-desserter – eller begge to måske?

Du kan nemlig hurtigt og nemt forvandle din smuldrede kage til en lækker is, som hverken du eller dine venner kan stå for. Prøv fx denne opskrift på is med crumble i. Vælg din yndlingsis og byt brunkagerne fra opskriften ud med smulder fra din kage. Pift isen op med fx lidt lækker sirup eller karamelsauce når du blander ingredienserne sammen.

Du kan også give dig i kast med denne lækre trifli-dessert med is og Kahlua. Du skal blot erstatte de købte cookies ud med stykkerne af din velsmagende, men smuldrede kage.

Forvandl hårde cookies til lækre chokoladesnacks

Har du været i køkkenet og lavet fx de lækreste cookies med nødder i håb om, at de fik et sprødt ydre og et chewy indre – men alt du fik var bare et sprødt ydre og et sprødt indre? Bare rolig, for du kan nemt forvandle dine ekstra sprøde cookies om til simple og lækre chokoladesnacks.

Det eneste du skal gøre, er at:

1) Knække cookies i mindre stykker
Find dine cookies frem og knæk dem i mindre stykker eller slå dem i stykker med en ske.

2) Smelt chokolade
Når dine cookies er knækket i mindre stykker, skal der tempereres chokolade til dine chokoladesnacks. Følg denne guide fra Copenhagen Cakes, der viser dig hvor nemt, det er at temperere chokolade.

Mængden af chokolade afhænger af hvor mange cookies, der skal forvandles til chokoladesnacks. En god tommelfingerregel er, at der går 85 gram chokolade til én cookie. Så har du bagt otte cookies skal du bruge 680 gram valgfri chokolade.

3) Bland sammen og sæt på køl
Tag fat i dine sprøde cookiestykker og hæld dem op i den tempererede chokolade. Bland cookies og chokolade godt rundt og fordel bagefter blandingen på et bagepapirklædt fad eller lignende, så blandingen får en plan overflade. Stil bagefter fadet på køl i omkring 30 minutter. Skær eller knæk dine chokoladesnacks ud i passende stykker inden servering.

Tip: Drys en smule havsalt over dine chokoladesnacks inden de kommer på køl for en mere dyb smag.

Få sprøde cookies igen

Har du til gengæld bagt fx de helt perfekte cookies med chokoladeknapper, men ikke har fået spist dem alle sammen inden de blev bløde? Ingen panik – det er nemt og hurtigt at redde bløde cookies.

Det eneste du skal gøre, er at:

1) Varm ovnen på 175 grader
Forvarm ovnen på 175 grader varmluft, fordel dine cookies på en bageplade, så de ligger i et jævnt lag og ikke overlapper hinanden.

2) Genbag cookies i fem minutter
Bag dine cookies i ovnen i omkring fem minutter. Hold godt øje med dem, når de er i ovnen, så de ikke bliver for mørke.

3) Lad dem køle af
Lad dine cookies køle af på bagepladen eller en rist til afkøling og dine cookies vil igen være sprøde.

Tip: Prøv også tricket på julesmåkager eller andre typer småkager hvor uheldet er ude.

Forebyg bløde cookies

Hvis du gerne vil opbevare dine cookies i nogle dage, uden at skulle genbage dem, kan du med et simpelt trick forebygge, at dine cookies bliver bløde.

Blot læg en sukkerknald i kagedåsen sammen med dine cookies. Sukkerknalden suger nemlig fugten til sig og efterlader dine cookies sprøde og klar til servering.

Læs med her, og få mange flere tips og tricks til dine cookies.

Med alle disse nemme og lækre tricks er du klar, til den næste gang vennerne er på besøg til en kop kaffe og noget sødt til ganen.

Kilder: BBC Food // Taste of Home // Tasty // Copenhagen Cakes //