Er du også træt af for hårde cookies, for bløde cookies eller at de bare ikke får den rigtige konsistens i midten? Så skal du læse med her.
Vi giver dig nemlig hemmeligheden bag den perfekte cookie - som i vores bog er en cookie med et sprødt, knasende ydre og et blødt, chewy og sejt indre. Mums!
Når du begiver dig ud i cookie-eventyret, er der syv ting du skal være opmærksom på. Men bare rolig - det er slet ikke så svært!
For at dejen, og dermed dine cookies, får den rigtige konsistens, er det vigtigt, at dine ingredienser har samme temperatur, inden du mikser dejen sammen. Hvis de har forskellig temperatur, kan du risikere, at din dej vil skille - og det kan vi jo ikke have...
Ingredienser som smør og æg skal gerne tages ud et kvarters tid før, du blander ingredienserne sammen.
Sukker gør andet end bare at tilsætte sødme til dine cookies. Sukker er faktisk en vigtig byggesten for at få den perfekte cookie.
Tip: En smule salt er godt til at fremhæve smagen fra sukker. Tilsæt en smule salt i dine cookies - også selvom opskriften ikke nævner det.
Hvidt sukker, eller lyst rørsukker, er neutralt i smagen og gør, at de andre ingredienser kan træde frem. Dog kan det lyse sukker også bidrage med en lækker karamelliseret smag, hvis det varmes nok op.
Ved kun at bruge denne type sukker, vil din cookie flyde ud og blive meget crispy og knasende. Din cookie kan også se en smule bleg ud, selvom den er bagt færdig.
Brun farin har en mere fremtrædende og bitter smag og vil derfor give din cookie mere smag.
Ved kun at bruge mørkt sukker, vil dine cookies blive mere kompakte og chewy. De vil forblive mere i form af kugler og ikke flade særlig meget ud.
Den perfekte cookie skal have både lyst og mørkt sukker i dejen. På den måde vil du få et sprødt ydre og en blød midte.
En god tommelfingerregel er, at halvdelen af sukkeret skal være lyst og den anden halvdel skal være mørkt. Dog kan du prøve dig lidt frem, så du finder den helt perfekte sukkerkombination for dig.
Når du har valgt din sukkerkombination, skal sukkeret piskes sammen med smør og æg. Og det er ikke nok blot at piske det sammen til en masse. Det er vigtigt, at der bliver pisket luft i massen.
Drop håndpiskning og brug i stedet et elektronisk piskeris i 5-6 minutter med højeste hastighed.
Det er dog modsat, når melet skal piskes i. Her skal du kun piske i 15-30 sekunder, til det lige er samlet. Hvis du pisker dejen for meget i dette step, bliver dejen alt for kompakt og kan ødelægge dine cookies.
Du kan med fordel droppe den elektroniske pisker her og i stedet vende dejen sammen med fx en dejskraber.
Chokoladevalg bliver hurtigt en smagssag. Hvad enten du er til mørk, lys eller hvid chokolade, er cookies bare bedst med chokolade i.
Mørk chokolade vil give en mere intens chokoladesmag, hvor hvid chokolade giver en mere sød oplevelse.
Tip: Bland forskellige slags chokolader eller brug det sikre valg - den klassiske mælkechokolade.
Hvis du køber en hel plade af chokolade og hakker det selv, vil du opleve at chokoladen integrerer sig i dejen, og laver små 'lommer' af smeltet chokolade. Du kan samtidig selv bestemme, hvor store stykker chokolade du vil have.
Hvis du bruger chokoladeknapper, vil du opleve at chokoladen forbliver i de små runde perler og ikke integrerer sig på samme måde som hjemmehakket chokolade. Dog sikrer du, at det er ens størrelser og det er nemmere at hælde direkte fra posen end stå at hakke chokolade selv.
Valg af chokolade vil som sådan ikke påvirke konsistensen på din cookie. Dog skal du være opmærksom på, at for meget chokolade kan gøre dejen meget blød i ovnen og dejen kan have svært ved at hænge sammen.
For at din cookie bliver helt perfekt, kræver dejen desværre lidt hviletid. Dejen skal i køleskab i minimum én time og gerne længere tid. Faktisk kan opbevares i køleskab i 4-5 dage - så du kan sagtens lave en stor portion dej og have nok til friskbagte cookies flere dage i træk. Nemt og lækkert!
Tag en kop kaffe og læs en god bog mens du venter, så du sikrer dig, at du ikke kaster dig over cookiedejen for tidligt. Hvis du gør det, risikerer du nemlig at ende ud med tørre og kedelige cookies.
Bagetid og -temperatur afhænger selvfølgelig af opskriften, men en god tommelfingerregel er at bage dine cookies ved 180 grader i varmluft i ca. 10-12 minutter.
Det vigtigste er, at du tager bagepladen ud af ovnen 1-2 minutter før, du tænker dine cookies er bagt færdige, fordi varmen får dem til at bage videre - selv ude fra ovnen.
Dine cookies har bedst af at blive opbevaret i en lufttæt beholder. De skal først lægges i beholderen, når de er helt afkølede.
Tip: Hvis dit låg til beholderen ikke lukker helt tæt, kan du med fordel lægge et stykke bagepapir mellem beholder og låg.
Hvis du på forhånd ved, at du ikke kommer til at spise alle dine cookies, kan du fryse dejen ned i portionsstørrelser, så dejen er klar til at blive taget direkte op af fryseren og blive bagt.
De skal blot bages 1-2 minutter længere end opskriften siger og wupti - så har du cookies på nul komma fem. Din rå cookiedej kan opbevares i fryseren i ca. tre måneder. Smart!
Hvis du ved, at du skal bage cookies inden for et par dage, kan du lade dejen ligge i køleskabet, hvor kan holde sig i køleskabet i 4-5 dage.
Kilder: Annemette Voss // Tessa Arias