Mormors tips til hjemmebagte boller

14. February, 2018

"Præcis som mormor lavede dem" er en sætning, der luner godt, og får tankerne hen på de helt perfekte, hjemmebagte boller. Vi giver dig her mormors tips, så vejen til netop den slags hjemmebagte boller, bliver lidt nemmere

Stuetemperatur er din nøgletemperatur

De klassiske teboller er lavet på den dej, der kaldes en bløddej. Når du skal blande dine ingredienser sammen til en bløddej, er det en stor fordel, at de har stuetemperatur. Når dine ingredienser har stuetemperatur, hæver dejen hurtigere, end hvis du blander kolde ingredienser sammen til en dej, der derfor vil være længere om at varme og dermed hæve. 

Det er især vigtigt, at smørret har stuetemperatur, da blødt smør hurtigere optages i dejen, og dermed mindsker du risikoen for at overælte din dej. 

Lad din bløddej hvile

Når en dej hviler, fungerer det lidt ligesom med os mennesker: Den slapper af. Og netop den proces er vigtig, da du under æltningen har hevet og trukket i dens glutenstrenge. Arbejder du derfor videre med dejen med det samme, vil du opleve, at den trækker sig sammen. Oplever du, at din dej trækker sig sammen, har den altså ikke hvilet længe nok - og så skal den have lidt mere tid til at slappe af. Pak dejen ind i film eller læg den i en bøtte med låg. Stil den enten på køkkenbordet eller i køleskabet. Vælger du køleskabet, kan du sagtens lade den stå natten over. 

Brug film i stedet for et viskestykke

Når din dej skal hæve, kan du med fordel bruge et stykke film til at lægge over dejen fremfor et viskestykke. Drys mel på begge sider af stykket med film og undgå at det klistrer sammen. Film vejer ingenting og på den måde, får dejen lov til at hæve. 

Pensl løs

Ved at pensle dine boller inden bagning, opnår du en flot og skinnende overflade. Pensler du med æg, opnår du den flotteste glans, som vil pryde ethvert fødselsdagsbord og imponere hver en gæst. 

Med disse tips kan du stolt invitere til fødselsdag eller bare holde varmen (og hyggen) indenfor med en kop varm kakao og hjemmebagte boller.

Kilde: Meyers Bageskole

Hvilken opskrift skal du prøve?