Vi gør dig klogere på, hvorfor du ikke skal droppe kartoflerne

30. maj, 2017

God proteinkilde, rig på vitaminer og fibre og ekstremt mættende - er det også sådan, du ville beskrive en kartoffel? Nej, vel?

For den lille rod har på det seneste fået et blakket ry, og danskernes forbrug af kartofler er faldet med 10 procent fra 2009 til 2012. Måske hænger det sammen med, at kartoflen pludselig blev sat i bås med raffineret pasta, ris og brød. Måske blev kartoflen udkonkurreret af stenaldermaden. Eller måske er det bandlysningen af stivelse, der skal have skylden?

Feder under halvt så meget som ris og pasta

Alt andet lige er kartoflen en rigtig sund næringskilde. Kartofler indeholder rigtigt nok stivelse, som er vores primære kilde til energi. Men samtidig har de et proteinindhold på niveau med bønner, er rige på fibre og C-vitamin og indeholder kun cirka en fjerdedel af de kalorier, der er i ris og pasta. Og så mætter kartofler endda meget bedre.

Spis bare nye, kogte kartofler og kartoffelsalat

Selvfølgelig skal man altid spise varieret, så selvom de små guldklumper er gode for dig, skal der andet grønt til. På de helt nye og kogte af slagsen er det bedst med masser af persille. Claus Meyer siger, at du skal skrubbe de nye i koldt vand, og komme dem i en gryde med vand, bare så det lige dækker, tilsætte en god håndfuld salt og persillestilke og koge dem under låg. Når vandet koger, skal du fjerne det hvide skum med en øse, skrue ned på lavt blus og lade dem koge i 8 minutter. Så slukker du for gryden og lader kartoflerne trække færdigt i kogevandet i 8 minutter. Servér med koldt smør, salt og frisk persille.

Ekstra kartoffeltip: Prøv de små Mallorca kartofler fra Smag Forskellen

Nu vi er ved kartoffelsnakken, så har vi et lille tip, vi så gerne vil dele med dig. Næste gang der skal kartofler på bordet, så prøv de små Mallorca kartofler fra Smag Forskellen, der er nøje udvalgt for deres helt særlige gode smag. Mallorca kartoflerne dyrkes under helt ideelle jordbundsforhold på øens nordøstlige side, efter høsten pakkes og transporteres kartoflerne med stor nænsomhed. 

De små Mallorca kartofler fra Smag Forskellen kan kun købes i Coops butikker.

Læs mere om, hvordan du tilbereder kartoflerne helt rigtigt her.

Brug de overskydende kogte kartofler til kartoffelsalat, som kan varieres på et utal af måder med masser af andet sommergrønt. Se masser af opskrifter på kartoffelsalat.

Kilder: Coop Analyse // Samvirke // Claus Meyer, Almanak