Sådan bruger du ramsløg i køkkenet

15. marts, 2018

I løbet af foråret breder sig en duft af løg i de danske skove. Det er ramsløg, der vrimler i skovbunden, og spreder sine grønne blade og markante duft. Lad duften sprede sig til køkkenet og udnyt ramsløgets smag i din madlavning 

Det er næsten kun fantasien, der sætter grænser, når det kommer til at bruge ramsløg i din madlavning. Vi vil dog alligevel inspirere fantasien lidt, så dit køkken kan dufte af forår, og du kan gemme lidt af duften til senere.

 

Nordens hvidløg

Ramsløget kaldes også Nordens hvidløg. Ramsløgets blade har nemlig en aromatisk smag af hvidløg med en snert af porre, der er en skøn smagsgiver i mange retter. 

Den danske skovbund kan allerede i starten af april vrimle med de første blade, og du kan derfor der påbegynde din jagt i skoven efter ramsløg. Gå efter den kraftige duft af løg, og du er ikke i tvivl om, det er et ramsløg, du har fat i. Gode steder at lede er fugtige, muldrige løvskove som i Østjylland, Lolland og de Bornholmske sprækkedale. Du kan også være heldig med din jagt i Søndermarken i Valby. 

Spis ramsløg og få vitaminer

Når du har haft succes med din jagt efter ramsløg, kan du med fordel opbevare bladene i køleskabet i en tillukket pose med lidt vand. På den måde kan de sagtens holde sig i en uges tid. 
Når du skal bruge bladene, skærer du så mange af dem af, som du skal bruge, skyller dem, og bruger dem fintsnittet i din madlavning.

Ramsløgets blade indeholder 20-40 gange mere C-vitamin end citron, så smagen er altså ikke den eneste gode grund til at lade ramsløget gæste køkkenet. 

Lad din mad smage af forår

Mulighederne er mange, når det kommer til, hvordan du kan lade ramsløget dufte og smage i din madlavning. 

Kværn bladene med en smule olie og lidt salt og brug denne ramsløgspasta som dip til fisk, kylling eller røget kød. Du kan med fordel gemme ramsløgspastaen i små bøtter i fryseren, og tage dem op når det er ved at være grillsæson. Smagen af ramsløg går hånd i hånd med duften af grill og sommer. 

Du kan også give dig i kast med at lave din egen ramsløgssalt, du kan drysse på dit blødkogte æg søndagmorgen eller til at salte en god bøf eller et stykke fisk:

Du skal bruge 10 blade ramsløg og 2 spsk. groft salt. Kom det hele i en foodprocessor og lad maskinen gøre arbejdet, til du har smukt, grønt salt. Opbevar saltet i et glas eller i en lufttæt beholder. På den måde har du mulighed for at krydre din madlavning med et drys af forår. 

Ramsløg er også gode i dip, og du kan med stor fordel krydre din pesto eller aioli med ramsløg. En sådan forårs-dip er god til sprøde rugbrødschips, i den bagte kartoffel eller til et stykke stegt fisk. 

Mulighederne er mange, når det kommer til at udnytte ramsløgets markante, men dejlige smag i din madlavning. Grib en af disse opskrifter og byd foråret velkommen med manér. 

Kilder: Claus Meyer, Almanak // Aarstiderne