Flødeboller er én af de godter, der lader til at være nemmere at række ud efter i supermarkedet end at lave selv – men sådan behøver det ikke at være.
Faktisk snyder du dig selv for en masse gode smagssammensætninger og hyggelige stunder, hvis du nøjes med de hjemmebragte.
Ræk derfor ud efter vores gode tips og opskrifter på lækre, hjemmelavede flødeboller. Vi garanterer dig fantastiske flødeboller – og en god portion sjov i køkkenet!
Lad os starte med at afklare et par vigtige detaljer om flødebollerne som du kan drysse med, når du serverer dine hjemmelavede af slagsen.
Først og fremmest: Nej, der er ikke fløde i flødeboller. Og det er til trods for, at navnet ellers klinger sådan. Netop navnet har da også ændret sig gennem tiden fra negerkys og negerboller til nu flødeboller. Faktisk blev det i 1980'erne bandlyst at kalde de runde herligheder for negerboller eller -kys, og det er derfor i dag helt obligatorisk, at vi siger flødeboller.
Mange har gået med den tro, at flødebollen er en dansk opfindelse – men det kan vise sig, at de tager fejl. I hvert fald er der nu mere, der tyder på, at flødebollen har rødder i Skotland eller USA.
Det lader til, at en dansk mand ved navn Emil Elikofer tog opskriften på flødeboller med hjem fra USA til Danmark. Det beretter forfatter og seniorforsker Annette Hoff i bogen Den Danske Chokoladehistorie.
Emil Elikofer delte opskriften med chokoladefabrikken Elvirasminde, der straks kastede sig over produktionen. Det lader til, at de første danske flødeboller så dagens lys i 1905 eller 1906.
Emil blev for sin importerede flødebolle-opskrift eftersigende belønnet med evig ansættelse på chokoladefabrikken samt et guldur – og stor taknemlighed fra alle os flødebolle-elskere, der stadig nyder den lille godte.
Forfatteren Annette Hoff nævner også Skotland som muligt oprindelsesland. Her kan flødebollen med sikkerhed spores helt tilbage til 1895, hvor den blev solgt under navnet Chocolate Mallow Biscuit. En skumfyldt tebolle, der stadig kan købes i butikkerne den dag i dag.
Amerikansk, skotsk eller dansk – vi elsker flødeboller i alle afskygninger. Især de hjemmelavede, der giver os mulighed for at variere fyld, chokolade og bund.
På fødselsdage, regnvejrsdage eller bare en hyggelig eftermiddag – flødebollen er altid godt selskab. Også i køkkenet når du skal kreere dine egne.
Andet godt selskab til dine hjemmelavede flødeboller er vores tips, der sikrer dig de bedste, hjemmelavede flødeboller.
En god flødebolle skal have et chokoladeovertræk, der skinner, knækker og gemmer på det lækre, luftige skum indeni.
Et sådan chokoladeovertræk får du kun, hvis din chokolade er tempereret perfekt.
Du har med garanti stiftet bekendtskab til udtrykket "at temperere chokolade" før. Hvad end det er i kogebøger, kage-programmer i fjernsynet eller på internettet. Du kan ikke undgå udtrykket, når du søger efter det perfekte chokoladeovertræk. Og heller ikke når du skal lave flødeboller. Men bare rolig. Det er slet ikke så svært. Vi guider dig nemlig trin for trin.
Den vigtigste ingrediens, når du tempererer chokolade er temperaturen.
Både temperaturen og andre vigtige ingredienser gør vi dig meget klogere på i vores nemme guide til at temperere chokolade, så du får det perfekte chokolade overtræk.
Læs også: Se vores nemme guide til at temperere chokolade.
Klassisk flødebolleskum består af sukkerlage og æggehvider pisket sammen til en guf-lignende konsistens – og ikke af fløde som vi tidligere har understreget.
Det er vigtigt, at skummet i flødebollen er let, luftigt og ikke falder sammen som en tung dyne. Derudover skal skummet have en ensartet konsistens.
For at leve op til disse (for nogle skrappe) krav kan du med fordel tage vores gode tips til dig:
Smart tip: Er dit skum ikke stift nok i konsistensen, skal du ikke starte forfra.
Kom i stedet hele flødebollen i ovnen, uden chokoladeovertræk, og bag den i fem minutter ved 180 grader. Det vil bevirke en fastere overflade, der er nemmere at overtrække med chokolade.
Bunden på flødebollen er i den klassiske version en knasende kiks, der giver sprødhed til den bløde skum. Med tiden har flødebolle-entusiaster dog kastet sig ud i forskellige versioner af den klassiske kiks, og det resulterer i mange velsmagende resultater.
Prøv fx at lave en god marcipanbund til dine flødeboller som i denne opskrift. Den søde marcipansmag går hånd i hånd med både flødebolleskummet og chokoladeovertrækket.
Du kan også bruge makroner eller små cookies som bunde i dine flødeboller. Er det jul smager udskårede honninghjerter dejligt som bunde.
Mulighederne er mange, men det er vigtigt, at bunden er flad med god mulighed for at sprøjte skummet pænt ud herpå.
Selvom en flødebolle umiddelbart virker simpel, er mulighederne for at variere opskriften mange.
Fyld fx et frisk jordbær, hindbær eller brombær i midten af din flødebolle og sprøjt så skummet udenom. Så er der en frugtig og sød overraskelse i midten.
Du kan også fylde skummet med hakket chokolade eller nødder, så din flødebolle får lidt knas. Dét vil med garanti overraske og give dine gæster lidt at tygge på.
Det er næsten kun din fantasi, der sætter grænser, når det kommer til smage i dine flødeboller.
Vores opskrift på eksotiske flødeboller er et velsmagende bud på, hvordan en flødebolle også kan te sig: Chokoladeovertrækket er hvid chokolade, bunden består af en makron og skummet er med lime- og ingefærsmag.
Selvom flødeboller er en sød fornøjelse for hele familien, kan du også vælge at gøre den en tand mere voksen ved at tilsætte kaffe i skummet, som vi har gjort i vores opskrift på de lækreste mocca-flødeboller. Kaffesmagen får selskab af et drys af hasselnødder.
Grib de gode tips og de mange muligheder for at lave de bedste hjemmelavede flødeboller. Det er slet ikke så svært.
Vi har selvfølgelig også fundet et udvalg af de bedste opskrifter på flødeboller nedenfor, hvor vi tager dig i hånden og guider dig trin for trin.
Så kan du snart sætte tænderne i hjemmelavede flødeboller. De er bare noget særligt!
Kilder: Dr.dk // Odense Marcipan // Videnskab.dk