Sådan laver du den perfekte trifli

27. juni, 2018

Den perfekte trifli indeholder det sprøde, det søde og det bløde. Læs med og lær, hvordan du gennem 3 simple trin laver den skønne dessert, som både store og små vil elske 

En af vores favorit desserter er trifli, og dét er der mange gode grunde til. Den er nem at lave, kan varieres i det uendelige med sæsonens bær og frugter, den anrettes smukt i glas, der imponerer gæsterne om bordet – og så kan den faktisk også spises til morgenmad. 

Først og fremmest et tak til England

I 1800-tallet fik vi herhjemme en del påvirkning fra engelsk madkultur. Blandt de retter der kom på mode, var triflien. Da den danske mælkeproduktion for alvor kom i gang i årtierne lige før 1900, blev det lettere at skaffe frisk mælk og fløde hele året, og desserter med fløde blev derfor mere almindelige. Triflien blev en særdeles populær dessert – og er det (heldigvis) stadig den dag i dag.

Det sprøde

Bunden på en trifli er i de fleste opskrifter herhjemme knasende makroner, men vil du servere en klassisk engelsk trifli, skal bunden fyldes med stykker af sandkage eller madeira cake, som er det engelske svar på sandkagen. Og så skal du stænke stykkerne med sherry. På den måde bliver bunden på din trifli en anelse blødere, men derimod klassisk som var den lavet i England. 

Du kan selvfølgelig også holde dig til de sprøde makroner, men prøv at stænke dem med sherry alligevel. Det tilsætter en sødlig og dyb smag, der nærmer sig sirup. 

Det søde

Det søde lag i triflien består af en kompot. Du vælger selv, hvad din kompot skal laves af, og dermed hvad din trifli skal smage af. Mulighederne er mange: Skal de danske jordbær forsøde din trifli, eller skal din trifli smage af blomme? Når du koger din kompot af din favorit frugt så sørg for at lave lidt ekstra. Derefter kan du hælde den resterende kompot på sylteglas og opbevare den i køleskabet. Så er der også til morgenmad. 

Det bløde

Det bløde element afrunder din trifli. Den klassiske trifli består af en god vaniljecreme, men du kan også afslutte din dessert med råcreme eller piske mascarpone sammen med sukker og citronsaft. Det giver din trifli et twist af cheesecake. 

Når du har afsluttet din trifli med det bløde lag, anbefales det at sætte den i køleskabet i en halv til en hel time, så den kan få lov til at sætte sig. Derefter kan den nydes til middagsselskabet eller på picnic i det fri. Husk en klat flødeskum på toppen og lidt friskrevet citronskal. Så er du garanteret en trifli, der munder ud i en skøn smagssymfoni. 

... og så var der den til morgenmad

Lyder makroner og vaniljecreme til morgenmad for godt til at være sandt? Det er det egentlig også, men skifter du makroner ud med en god granola eller ristet havregryn, og bytter du vaniljecreme ud med skyr, har du en nem trifli til morgenmad. Brug kompotten du havde i overskud og anret dig frem til en æstetisk morgenmadstrifli, der sørger for, at din dag starter med både smag og behag.

Kilder: Almanak af Claus Meyer // Brødrene Price // Den Store Danske // BBC Good Food