Nej, den stærke smag i din chili sidder ikke i frøene

21. august, 2019

Giver du også frøene, eller kernerne, i din chili skylden for den stærke smag? Og står du derfor og fjerner de små, hvide frø i et forsøg på at undgå store flammer i munden? Så er der altså noget, du har misforstået. 

... det er nemlig ikke kun i frøene, den stærke smag i din chili sidder. 

Læs med her, og bliv klogere på den lille, men ualmindeligt stærke sag, der kan sætte ild til din mund, hvis du ikke er grundig, når du klargør din chili på skærebrættet. 

Mad med gode egenskaber

Mad med chili er en af vores foretrukne varmekilder, når temperaturen udenfor daler.

Der findes næsten ikke noget bedre end at fylde tallerkenen med krydrede livretter som chili con carne eller en god skål suppe smagt til med chili og andre krydderier, der spreder skøn varme helt ud til fingerspidserne. 

Foruden at være en god varmekilde i løbet af efteråret og vinteren, har chili også et højt indhold af antioxidanterne A- og C-vitamin. Faktisk er der op til tre gange så meget C-vitamin i en chili som i samme mængde appelsin. 

Og så siger rygtet, at chili sætter forbrændingen i vejret. Ja tak til chili i maden!

Pas på, når du krydrer med chili i din mad

Selvom chili har mange gode egenskaber, og vi gerne siger ja tak til chili i maden, er de fleste af os alligevel forsigtige, når vi krydrer vores mad med den knaldrøde og heftige sag af en grøntsag at være.  

Den kan nemlig påsætte følelsen en ildebrand i munden. Og så er der altså ikke meget ved at sætte tænderne i den portion chili con carne. 

Af samme årsag er der mange, der forsøger at dæmpe den stærke chilismag ved at fjerne de små, hvide frø i chilien. Et rygte om, at chiliens styrke sidder i frøene har nemlig etableret sig så godt rundt om i køkkenerne, at det for mange er en selvfølge at bruge tid på at fjerne frøene og smide dem direkte i skraldespanden. 

Og det er faktisk til trods for, at rygtet ikke taler sandt. Du er langt fra på den sikre side, hvis du blot nøjes med at fjerne frøene. Styrken i din chili sidder andre steder.

Dette stof gør din chili hot 

Det stof, der giver styrken i chili, hedder capsaicin. Capsaicin har lidt en særlig evne. Den aktiverer ikke vores smagsløg, som man ellers skulle tro, men derimod vores smertesystem.

Capsaicin sender nemlig et signal til hjernen gennem nervecellerne om, at du bliver udsat for smerte. Og derfor føles det som en anden smertefuld ildebrand i munden, når du spiser chili. 

Her er capsaicin mest koncentreret i chili

De største mængder af capsaicin finder du i skillevæggene og i frøstolen, hvor capsaicin faktisk bliver produceret. Frøene producerer ikke selv capsaicin, og der er derfor ikke nær så meget styrke i frøene i en frisk chili, som du måske ellers gik og troede.

Det er altså nærmere den hvide frøstol- og væg, du skal koncentrere dig om at fjerne, når du står med din chili på skærebrættet. 

Her sidder frøstolen- og væggen

Når du deler en chili på langs, er der i midten, inderst i chilien, en hvid slags skillevæg. Det er denne væg, man kalder frøstolen. Frøstolen er den stærkeste del af en chili – og du gør derfor dig selv en tjeneste, hvis du sørger for grundigt at fjerne denne. Alt det hvide skal gerne væk, hvis du vil undgå en for stærk fornemmelse i munden. 

Det er på den hvide frøstol, at frøvæggen også sidder. Frøvæggen holder på kernerne så at sige og indholder også meget styrke. 

Noget af styrken kan blive overført til frøene, så lidt af rygtet om chiliens frø taler da sandt, men det er altså både frøstolen, frøvæggen og frøene, du skal fjerne, hvis du vil være på den helt sikre side. 

Hvis der alligevel opstår brand i din mund

Har du alligevel været for rundhåndet med chili i din mad, og er fornemmelsen i din mund brændende og ubehagelig, skal du ikke slukke branden i munden med et glas vand. Selvom det da virker naturligt, at vand er behjælpeligt, når munden brænder. 

Capsaicin, som jo er det stof, der giver den brændende fornemmelse i munden, bliver nemlig ikke opløst af vand. Tvært imod. Vandet har den effekt, at den skyller stoffet rundt og dermed spreder den brændende følelse til flere steder i munden. Og så er smerten for mange slet ikke til at holde ud. 

Du skal derimod have fat i fedtholdige væsker, når du skal slukke chili-tørsten. De opløser nemlig capsaicin.

Capsaicin binder sig til fedt, og mister dermed sin styrke. Derfor er fløde, sødmælk eller bare mælkeprodukter din trofaste ildslukker, når det brænder i munden. 

Læs med her, hvor du bliver meget klogere på, hvad der sker, når du drikker vand efter en bid chili – og få en god opskrift på en eksotisk drik, der med garanti slukker ilden i din mund!

Kilder: Arla.dk // Dr.dk // Dyrk Chili // Illustreret Videnskab //