Hvornår bliver krydderier egentlig for gamle?

09. juli, 2024

Du har gjort det igen. Fyldt karry i indkøbsposen blot for at komme hjem og opdage, at du har allerede har karry stående i skabet. Nå. Nu du alligevel har købt det gyldne krydderi med hjem, kan du vel lige så godt gemme det sammen med alle de andre krydderier – det bliver jo ikke for gammelt. 

... eller gør det? Og hvordan tjekker man egentlig, om krydderierne er for gamle? 

Læs med her, og bliv klogere på dine krydderier, så du er sikker på det absolut bedste udbytte af smagsgiverne. 

Vi kan ikke undvære dem 

Som drys på vores risengrød, som hovedrolle i en god portion boller i karry eller som smagsgiver i vores livret, mørbradgryden. Vi kan ikke undvære krydderier! 

Det uundværlige ved krydderier er nok også grunden til, at vi fylder vores skabe med alverdens af slagsen. Hellere for mange end for lidt. Vi skulle jo nødigt stå med en god gryderet i gryden, der ikke smager, som den plejer, fordi der simpelthen ikke var mere af det vigtige krydderi tilbage. 

Kan krydderier blive for gamle? 

Når vi nu fylder skabet eller skuffen med peber, karry, paprika, kanel, kardemomme og hvad smags- og lugtesansen ellers foretrækker, og måske endda fordobler mængden af krydderier i løbet af året, fordi vi står i supermarkedet og er i tvivl om, hvorvidt der nu også er paprika hjemme i skabet, kan det være en svær opgave at få brugt alle krydderierne – rub og stub. 

En opgave, der i langt de flestes tilfælde kan tage måneder. Måske endda år. 

Heldigvis bliver krydderier ikke sådan lige for gamle. Heller ikke hvis du hører til den kategori, der er flere år om at få brugt de tre små poser spidskommen, der står i skabet. Bare rolig! Den år gamle spidskommen giver dig ikke maveonde. 

Krydderier bliver nemlig ikke for gamle på den måde, at de kan være sundhedsskadelige, hvis du indtager dem.

Dog mister krydderier i løbet af tiden meget smag og kvalitet, og så står du alligevel med problemet, som hvis du var løbet tør: Den gryderet smager ikke, som den plejer. 

Det er derfor en god idé at tænke over, hvor lang tid du egentlig gemmer på dine krydderier. 

Tip: 

Hvis du fremover vil skabe et overblik over dine krydderier, så du ikke er i tvivl om, hvornår de ikke længere afgiver god smag, kan det være en fordel at markere dem med dato på, hvornår du købte dem. Så er det nemmere at regne sig frem til, om de er good-to-go i gryden. 

Så længe kan krydderier holde sig 

Der er forskel på, hvor længe de forskellige krydderier kan holde sig. 

Malede krydderier 

Fintmalede krydderier som fx kanel, karry, spidskommen og muskatnød kan holde i 2-3 år. 

Hele krydderier 

Hele krydderier som fx kanelstænger og nelliker kan holde i 4-5 år. 

Tørrede krydderurter 

Tørrede krydderurter som fx oregano og basilikum kan holde i 2-3 år. 

Sådan skal du opbevare dine krydderier

Fælles for alle krydderierne er, at de skal opbevares et kold og mørkt sted.

Undgå også at udsætte dine krydderier for fugt. Fugt kan nemlig skabe små klumper i krydderierne. Og det er knap så appetitligt. 

Det er derfor en god idé, at du ikke drysser med krydderiet direkte fra krydderidåsen over den boblende ret i gryden, men derimod hælder lidt ud i hånden eller på en ske og drysser derfra. 

Det er også en god idé ikke at placere dine krydderier for tæt på komfuret, da varmen fra komfuret og maden i gryder og pander bevirker, at krydderierne hurtigere mister deres gode smag. 

Sådan tjekker du nemt, om dine krydderier er for gamle 

Hvis det med datomærkning på dine krydderier er glippet, og du er tvivl, når du rækker ud efter paprika, om hvorvidt den stadig smager, som den skal, kan du nemt tjekke friskheden på krydderiet.

Hæld lidt af krydderiet i din håndflade. Gnid krydderiet godt med dine fingre mod håndfladen og duft. Når du gnider krydderiet, vil olien i krydderiet blive frigivet, og det vil dufte stærkt. 

Er duften derimod svag, er det nok en god idé at erstatte krydderiet med en frisk en af slagsen. 
 

Vi elsker at krydre vores mad med farverige og smagfulde krydderier og med denne gode baggrundsviden om vores uundværlige smagsgivere, er du sikker på, at du får det absolut bedste ud af dem, når du krydrer løs i maden. 

Kilder: Food-hacks  // The Kitchn //