God tommelfingerregel: Så meget salt skal der i din fars

09. juli, 2024

Velsmag. Det er det, vi stræber efter, når vi drysser og krydrer med salt i vores fars, når der står livretter som lækre frikadeller eller en god portion boller i karry på menuen. 

Men i disse livretter kan det være svært at vurdere hvor meget salt, der egentlig skal i farsen – for du kan jo ikke sådan lige smage på den rå fars i skålen. 

Derfor er det godt med en simpel, men god, tommelfingerregel, der fremover gør det langt nemmere at ramme den rette saltbalance i din mad. Så er du sikker på, du opnår, det du stræber efter i din livret – velsmag. 

Derfor skal du kende dine grundsmage

Når du laver mad, er det vigtigt, at alle fem grundsmage er til stede. Når du tilsætter alle fem grundsmage, opstår der nemlig kemi. Ja, du læste rigtigt. Der opstår en slags kemi på tallerkenen, rettere sagt på tungen, når maden indeholder både sødt, salt, bittert, surt og umami. 

Når du spiser maden bliver alle dine smagsløg nemlig aktiveret. Det medvirker, at man føler sig behageligt mæt efter måltiden. Og en trang efter chokolade eller andet sødt melder sig ikke nær så hurtigt, som den ellers kan gøre.  

Salt er en særlig vigtig grundsmag

Som nævnt er salt en af de vigtige grundsmage. Salt har den egenskab, at den forstærker og komplimenterer madens egen smag, hvilket er ret smart. Netop den smarte egenskab er også grunden til, at der altid skal salt i din dessertSalt fremhæver nemlig ikke kun smagen i den salte mad, men også i den søde.

Der skal ikke særlig meget salt til, før den rette saltbalance hjælper de andre smage til at træde i karakter og få ekstra intensitet. 

Derfor er det svært at smage farsen til 

Når du står med en velkogt bolognese eller god sovs i gryden, er det let at smage til med den rette mængde salt, så smagen sidder lige i skabet.

Anderledes er det med rå fars til frikadeller, kødboller eller kyllingefrikadeller. 

Fødevarestyrelsen anbefaler nemlig, at du ikke smager på rå fars, da den farsen kan indeholde sygdomsfremkaldende bakterier som salmonella og E.Coli-bakterier. Du skal derfor gennemstege kødet, så eventuelle bakterier ikke overlever.

... og når kødet først er gennemstegt, er der ikke meget at gøre, hvis frikadellerne ikke smager af nok. 

Derfor kan det være nødvendigt med en god huskeregel, når du står med saltkarret foran dig og skal til at drysse i farsen – for hvor meget salt skal der egentlig nøjagtigt i, hvis du vil undgå fejlagtig fars? 

Så meget salt skal du bruge i din fars

En god tommelfingerregel er, at du skal tilsætte en tsk. salt pr. 450 gram fars. Så simpelt er det faktisk. 

Nogle har måske en smag, der foretrækker mere eller mindre salt, men med ovenstående huskeregel har du som udgangspunkt sikret dig en god saltbalance i din fars.

Og som det altid er i køkkenet, kan du ud fra vores vejledning arbejde og smage dig vejen frem mod dit eget perfekte resultat.  

Ekstra tip 

Er du stadig i tvivl, når du står der med farsen i skålen, om hvorvidt den er saltet nok til din smag, kan du forme en lille klump af farsen og gennemstege den på panden – og derefter smage efter. Det kunne også være, den manglede lidt af de andre fire grundsmage, der sikrer dig det her velsmagende måltid, der mætter behageligt. 

Vær opmærksom når du laver frikadeller

Er det frikadeller, der står på menuen, forholder det sig lidt anderledes med saltet.

De bedste frikadeller, får du nemlig, når du rører farsen sej med salt, inden du tilsætter de øvrige ingredienser. 

Det har betydning for, hvor meget væske farsen kan binde. På den måde undgår du at hælde en masse unødvendig mel i for at forhindre frikadellerne i at flyde ud. Rører du salt i farsen først, kan du nøjes med at justere med mel for at få den rette konsistens, og du er sikker på, du ikke serverer melboller fremfor frikadeller. 

I frikadeller skal der derfor, selvfølgelig alt afhængig af hvor stor en portion, du skal lave, mere salt i end blot en tsk pr. 450 g. kød., før farsen er sej. 

Salt kan altså noget magisk i køkkenet. Og det er ikke kun i din fars. Faktisk bør du også salte dine citroner, hvis du vil have endnu mere af den der magiske, gode smag i din madlavning. 

Saltet gør nemlig noget helt særligt ved både citronernes smag og duft, som du ikke må gå glip af i din madlavning. 

Se her: Derfor skal du salte dine citroner

Kilder: Fødevarestyrelsen // The Kitchn // TV2.dk //