Kan du ikke lide koriander? Derfor kan du give dine gener skylden

15. april, 2019

Koriander er en krydderurt med en smag, der herhjemme især er kendt for at dele vandene.

Er du én af de mange, der skælder koriander ud for at smage af sæbe? I så fald er du måske genetisk kodet til, ikke at kunne lide den asiatiske krydderurt. 

Læs med her, hvor vi giver dig forklaringen på, hvorfor du faktisk kan skyde skylden på dine gener, når du pænt takker nej til koriander.


En krydderurt fra de varme lande

Koriander kan siges at være østens svar på persille. Den grønne krydderurt stammer fra Asien og Nordafrika, hvor den vokser vildt. 

Mange forbinder koriander med friske, grønne blade, men koriander findes også som tørrede korianderfrø, man støder og anvender som krydderi i gryderetter, marinader og dressinger. Faktisk er tørrede korianderfrø en del af blandingskrydderiet karry, som vi fx nyder godt af i en af vores livretter – nemlig boller i karry.

Sådan smager koriander

Er du en af dem, der ikke kan lide koriander, vil du nok beskrive smagen af koriander som parfumeret. Lidt som sæbe i munden. Og dén beskrivelse vil du nok hellere ikke diskutere yderligere. 

Mere objektivt kan smagen af koriander beskrives som aromatisk med en lidt besk krydderismag. I hvert fald den friske af slagsen. 

Tørrede korianderfrø har derimod en mild citruslignende smag.

De friske blade af koriander og de tørrede korianderfrø er meget forskellige i smagen og kan ikke erstatte hinanden i en ret. 

Forskningen har talt

Tilbage til smagen af parfume og sæbe i munden. Holder du fast i den beskrivelse, er der nemlig en særlig, genetisk årsag til dét. 

Årsagen er et gen, der er koblet til lugtesansen, og som gør, at vi opfatter koriander forskelligt. 

Forskning har vist, at en genændring i genet OR6A2 kan bevirke, at vi sanser koriander med en bestemt aroma. Aromastoffet hedder aldehyder og er det samme, som bruges i sæbe og dét er altså forklaringen på, at nogle af os knytter de to ting sammen. 

Det er altså ikke smagen, men derimod duften, der får nogle til at koble koriander og sæbe sammen. 

Vores baggrund har også noget, at skulle have sagt

Forskingen viser også, at vores etniske baggrund har stor betydning for, om vi med glæde spiser koriander – eller derimod ønsker den grønne urt hen, hvor peberet gror. 

I mellemøsten er man formentlig opvokset med koriander i madlavningen, mens koriander i vores frikadeller er en sjældenhed. 

Vi har derfor ikke fået det som vane at at fylde koriander i os og smagen er derfor fremmed for os. Mange vil af den årsag ikke bryde sig om smagen, da den simpelhen ikke er genkendelig. 

På den måde er vores kultur også en afgørende faktor hvad, hvad vi kan lide og ikke kan lide. 

Prøv dig frem

Som det er med andre råvarer og smagsgivere, man ikke bryder sig om, kan man prøve sig frem og stille vænne sig til at spise, i dette tilfælde, koriander. 

Det er vigtigt at tilsætte koriander i en ret, hvor det er naturligt og at udnytte krydderurten i forbindelse med andre gode smage, der komplimenterer den asiatiske, grønne spise. 

De friske korianderblade går godt sammen med chili, ingefær, hvidløg og tomater og forårsløg. 

Fyld de friske korianderblade i fadet med kylling eller fisk, inden du sætter det i ovnen for at bage. Du kan også tilsætte dem i en god marinade til dine tigerrejer

Koriander smager også godt i en frisk dressing til din salat. Prøv fx at røre limesaft, olie, salt, peber og friskhakkede korianderblade sammen. 

Drys koriander på dine ris, kartofler eller nudler. Og så er friske koriander jo bare som skræddersyede til en god asiatisk nudelsalat som i denne med pulled pork.



Holder du fast i, at koriander bare ikke er noget for dig, ved du nu, at det faktisk slet ikke er din egen skyld. 

Kilder: Arla.dk // Dr.dk // Aarstiderne.dk //