Har du en særligt sød tand? Det kan skyldes dine gener

30. august, 2018

Forskere fra Københavns Universitet har fundet ud af, at en ekstra stor sukkertrang kan skyldes en genetisk variation – og det hele starter i din lever

Kunne du sagtens spise chokoladekage eller oreos til morgenmad, gemmer du først slikposen væk, når den sidste vingummi er spist og har du altid plads til en dessert? Så har du ikke bare en velvoksen sød tand, men måske også bestemte typer af FGF21-genet. 

Din sukkertrang stammer fra din lever

Hvis du skal give noget skylden for, at du altid forlader supermarkedet med en pose slik eller to i posen, så er det din lever. Leveren producerer nemlig et hormon, der regulerer sukkertrangen. Har du en bestemt variant af det gen, FGF21-genet, der producerer hormonet, ja så er der stor sandsynlighed for, at du har en sød tand. Det viser ny forskning fra Novo Nordisk Foundation Center for Basic Metabolic Research på Københavns Universitet, der baserer de overraskende resultater på et stort livsstils- og stofskiftestudie udført blandt 6.500 danskere. 

Forskningen viser, ifølge Sund.ku.dk, at deltagere med særlige typer af det føromtalte FGF21-gen har ca. 20% større sandsynlighed for at være de største forbrugere af søde sager som slik, kager, is og chokolade i forhold til de deltagere, der ikke havde de bestemte typer af genet. 

Sig alligevel nej til din søde tand

Hvis du, som så mange andre, har en forkærlighed for søde sager, kan det altså skyldes noget genetisk i din krop. Men derfor er der stadig god grund til at stå fast og give din søde tand et nej af og til. Overvægt er nemlig et stigende problem for folkesundheden, og Sundhedsstyrrelsen vurderer, at hele 51% af den voksne befolkning herhjemme er overvægtige. 

Heldigvis kan du sagtens tilfredsstille din søde tand med lækre snacks, når sukkertrangen melder sig, uden at fylde dig med masser af slik og is. Få inspiration til sundere snacks lige her, hvor vi giver dig 10 søde sager uden sukker, som endda er super lette og hurtige at lave!

Kilder: Sundhedsstyrrelsen // Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet