Derfor skal du hælde eddike i vandet, når du koger æg

08. April, 2019

Glemt alt om kogte æg, der er svære at pille og som skaber mere frustration end (mad)glæde i køkkenet. 

Et særligt lille trick giver dig nemlig kogte æg med en skal, der er nem at pille af. Så kan du godt glæde dig til det perfekte kogte æg, der på et godt stykke rugbrød og i selskab med en hjemmerørt mayonnaise er en af livets små glæder. 

Hvordan koger man et hårdkogt æg? 

Okay.. Svaret på dét er måske rimelig simpelt. Og dog.

Du kender nok til scenariet, hvor du sætter vand til at koge i en gryde på komfuret. Æggene står klar til at komme ned i vandet, men så opstår tvivlen: Hvor lang tid er det nu, de skal koge, før de får konsistensen som et hårdkogt æg.

Otte til ti minutter er svaret. Alt efter størrelsen på dine æg. Har du små æg i gryden, er mere end otte minutter ikke nødvendigt. Er dine æg derimod store, skal kogetiden nærme sig de ti minutter. 

Du er nu klar til at koge dine æg! 

... næsten i hvert fald. 

Derfor skal du tilsætte eddike i vandet

For inden du sætter vand til at koge på komfuret, skal du nemlig kende til tricket, der gør arbejdet med æggene efterfølgende langt nemmere. 

Vil du have hårdkogte æg, der er nemme at pille og som ikke går i stykker mellem fingrene, skal du tilsætte eddike i vandet i gryden, inden du lægger æggene heri. 

Eddiken blødgører nemlig æggeskallen, og det bliver derfor langt nemmere for dig at pille æggene. 

Du kan både bruge almindelig eddike eller æbleeddike. 

Sådan koger du dit æg, så det bliver let at pille: 

  • Kom æggene i en gryde med koldt vand. Vandet skal lige akkurat dække æggene. 

  • Tilsæt et par teskeer eddike i vandet. Bare rolig. Smagen vil ikke trænge igennem ægget. 

  • Bring vandet i kog og lad æggene koge ved svag varme under låg i otte til ti minutter. 

  • Hæld vandet fra æggene og overhæld æggene med iskoldt vand. Lad dem trække i det kolde vand i ti minutters tid. Dette vil også bevirke en skal, der er nemmere at pille. Og så sikrer du dig også, at dine æg ikke koger videre og dermed bliver knap så perfekte. 

Flere tricks til nemt at pille dit hårdkogte æg

Foruden at tilsætte eddike i vandet, når du koger æg, er der også andre metoder, du kan tage i brug, hvis du vil have æg, der er pærenemme at pille: 

  • Brug æg, der er et par dage gamle
    Nye æg er mindre syreholdige og æggets hvide hænger derfor bedre fast til skallen. Ældre æg er mere syreholdige og har også fået lov til at absorbere og trække luft så at sige, hvilket skaber mere plads mellem æggehviden og æggeskallen, og netop dét gør det langt nemmere for dig at pille ægget. 

  • Rul ægget på køkkenetbordet
    Rul det hårdkogte æg på køkkenbordet med din håndflade. Ægget slår revner og skallen løsner sig. Start nu med at pille ægget fra en af revnerne mod æggets midte.  

 

Spis dig mæt i lækre retter

Æg er en uundværlig ingrediens – både i det salte og det søde køkken. 

I det søde køkken beriger æg os med lækre kager, råcreme til desserten og mange andre herligheder. 

I det salte køkken mætter æggene os i en god, spansk tortilla, i sprøde og saftige frikadeller og ikke mindst som vigtig bestanddel i en af vores favoritter: Smørrebrød med æg og rejer

Netop klassisk og højtelsket smørrebrød som den med æg og rejer kræver hårdkogte æg. Og de bliver aller bedst hvis æggene er kogt og pillet helt perfekt. 

... som du nu ved, hvordan du nemt klarer. 

Kilder: Arla // Forkly