Hvornår er det sæson for koldskål?

11. april, 2019

Er koldskål en forårs- eller sommerspise?

Efter den søde juletid fyldt med højtidsspiser som pebernødder, brunkager og klejner, kommer en lidt kedelig vinter, der ikke byder på spændende højtider med særlige traditioner for spiselige sæsongodter. 

Men så kommer påsken heldigvis og med sig bringer den masser af madglæde i form af skønne påskefrokoster og -middag. Lammekrone, sild med æg, laks med rævesovs og selvfølgelig de søde, små påskeæg af chokolade eller marcipan. 

Så snart påsken og foråret har fået fat, er vi mange, der begynder at tænke på én særlig spise: Koldskål. Den syrligt søde spise bestående af kærne- eller tykmælk tilsat æg, citron og vanilje. Og selvfølgelig toppet med knasende gode kammerjunkere. 

Ved du forresten, hvorfor det hedder kammerjunkere? Det forklarer vi lige her!

Kom maj du søde milde

Mens vi roligt kan sige, at pebernødder er i højsæson i december, er det lidt sværere at sige præcist, hvornår koldskål kommer i sæson. Det afhænger nemlig af vejret. For når det begynder at blive varmt, så dukker koldskålen på næsten magisk vis op i supermarkedet. Og det sker typisk lige omkring maj måned. 

Tal fra Coop Analyse viser, at indtaget af koldskål hvert år stryger i vejret i maj, eksploderer i juni og juli og derefter falder brat.

Læs også: Det vidste du ikke om koldskål

Noget kunne altså godt tyde på, at vi måske er lidt for ivrige med at fylde maven med koldskål de første sommermåneder, for når august og sensommeren melder sin ankomst, falder forbruget af koldskål med mindst 50 % i følge Coop Analyse. Dette selvom august og september sagtens kan være ligeså milde og lune som sommermånederne. 

Koldskål er kun kortvarigt i sæson

Hvis vi skal opsummere, så har koldskålen altså kun en kortvarig - men stærk - plads i solen. Fra maj til og med juli fylder vi vores depoter så godt op, at vi er helt mættede af kammerjunkere og koldskål, når sommeren gå på hæld. 

Men den tid, den sorg. Mens foråret i skrivende stund stadig har godt fat i os, kan vi ikke gøre andet end at glæde os til maj måned - og til koldskål og kammerjunkere. 

Kilder: Coop Analyse

Psst ... Kan du ikke vente til den færdiglavede koldskål rammer supermarkederne, kan du selv lave den friske spise allerede nu!