Hvorfor spiser vi and til Mortensaften?

06. november, 2017

Hvert år d. 10. november dufter der af and rundt omkring i de danske hjem – den dato falder Mortensaften nemlig. Men hvem er ham Morten egentlig, og hvorfor får han os til at spise andesteg i november?

Den Hellige Martin

Rent faktisk er det Den Hellige Martin, i Danmark kalder vi ham bare Morten Bisp, som vi mindes ved at spise andesteg aftenen før den katolske mindedag d. 11. november.

Historien om Morten Bisp kom på tryk for første gang i Danmark i 1616. Historien lød på, at Morten blev udnævnt til biskop for sin hellighed i den franske by Tours, men ønskede af beskedenhed ikke at blive indsat i det høje embede og gemte sig derfor for befolkningen i en gåsesti.

Det varede dog ikke længe, før de mange gæs med deres gækken afslørede Mortens gemmested, og han blev derfor tvunget til at påtage sig titlen som biskop. Med titlen valgte hævngerrige Morten Bisp at gæssene hvert år på denne dag, skulle lade livet og ende på middagsbordene rundt om i landet. 

I dag tager ænderne straffen

Den skarpe læser kan hurtigt se, at historien er lidt forvirrende: Den hellige Martin blev i Danmark til Morten, og gåsestegen blev til andesteg. Gæs var i gammel tid meget dyre og blev derfor ofte erstattet med andre fjerkræ. En tradition, der stadig varer ved. Den dag i dag er det derfor oftest anden, der må tage straffen for gæssenes røben af Mortens gemmested.

Martin eller Morten, and eller gås  – traditionen lever stadig, og vi takker ydmygt biskoppen for, at vi i november må tyvstarte på den lækre andesteg!


Psst.. Har du helt styr på, hvordan du steger andesteg? Er du lidt i tvivl, kan du med fordel læse med her, hvor vi giver dig gode tips og tricks til en saftig andesteg

Kilde: Gyldendal, Den Store Danske