Andestegen er en af julebordets vigtigste gæster.
... men netop denne gæst, der gerne skal være både sprød og saftig, kan for mange give nervøse trækninger og mareridt om natten.
Heldigvis kan du kan godt ånde lettet op. Vi serverer nemlig her enkle tips, der gør vejen til den perfekte andesteg meget nemmere for dig.
Der er strenge krav til andestegen:
Skindet skal være sprødt og godt saltet, kødet skal være saftigt og så skal stegen selvfølgelig smage af noget.
Alle disse krav og høje forventninger kan give svedperler på panden hos selv den erfarne huskok. Dog er der fire simple huskeregler, du bør skrive dig bag øret. Så gør du stegningen meget nemmere for dig selv!
Står du med en andesteg foran dig for første gang, kan den virke en anelse uoverskuelig og farlig, men husk nu på: Den bider ikke.
Sørg for at rense anden godt og grundigt både udvendigt og indvendigt for indmad og andre urenheder. Husk, at gemme indmaden til din sovs så også den bliver en smagfuld succes.
Tag et stykke køkkenrulle og tør anden af både indvendigt og udvendigt inden du når til punktet, hvor du skal krydre.
Andestegen kræver, at du er flittig med saltet.
Gnid din and med havsalt både indvendigt og udvendigt. Der skal ofte mere salt til, end du tror. Du må også gerne give den en tur med peberkværnet.
Lad derefter gerne stegen trække i en times tid ved køkkentemperatur, så krydderierne får lov til at trække ind.
Nu skal du fylde din and med det sure og det søde:
Skær æbler i grove tern og bland ternene med svesker, timian, lidt eddike, salt og peber – og fyld så godt op. Det er vigtigt, at anden er propfyldt, da det er med til at holde på saften og derved forhindre udtørring.
Luk nu til med kødnåle og du er et skridt tættere på en saftig andesteg.
Vi kan ikke komme udenom, at en perfekt andesteg både er sprød og saftig. Tænderne må gerne rende i vand om middagsbordet, når stegen gør sin entré.
Hvis du binder andestegens lår sammen op omkring brystet med en kødsnor, bliver brystkødet saftigt, og du undgår, at det tynde stykke bliver tørt under turen i ovnen.
Når det er tid til at stege anden så steg den på en rist over et ildfastfad eller en bradepande i ovnen, hvori du lægger andens indmad. På den måde gemmer du al det smagfulde fedtstof, der løber fra anden.
Fedtstoffet hjælper dig nemlig senere med at lave en rigtig smagfuld sovs, som jo er stegens "plus one" til julefesten.
Stik dybt ind ved låret med en kødnål eller gaffel for at se, om den kødsaft, der kommer ud, er klar. Hvis den er lyserød, skal anden have mere tid. Læg et stykke sølvpapir over anden, hvis den bliver for mørk. Grill eventuelt anden til sidst, så skindet bliver sprødt, men pas på, at den ikke brænder på.
Med disse gode råd er der vidst ikke meget andet tilbage end at byde andestegen velkommen og lade det kime til julefest.
Er du mere til flæskesteg om julebordet? Fortvivl ej! Vi har selvfølgelig også gode tips til, hvordan du sikrer dig sprøde svær på stegen.
Kilder: Samvirke // Claus Meyer, Almanak // Politiken