Husker du disse 3 ingredienser, når du laver æblekage?

18. september, 2019

Hvad end det er den gammeldags af slagsen, som lun crumble eller i form af en sprød tærte – der ikke noget som et godt stykke æblekage at forsøde en grå efterårsdag med. 

... og selvom æblekagen i sig selv er en genialitet, er der tre særlige ingredienser, der gør din æblekage til en udpræget genistreg. 

Æblekage, der smager af sød musik

Man siger, at når modsætninger mødes, opstår sød musik. Det er ingen undtagelse, når man tager en bid af et stykke æblekage, der harmonerer med smagfulde modsætninger – det søde og det syrlige, det sprøde og det bløde. 

Med sin unikke kombination af smage og konsistenser vinder æblekagen altid gæsternes hjerter – både som fristende finale efter middagen eller som sød sidevogn til eftermiddagskaffen. 

Sådan gør du din æblekage til en endnu sødere fornøjelse

Vil du blødgøre dine gæsters knæ yderligere, er der tre ingredienser, du fremover kan tilføje i din sædvanlige go-to opskrift på æblekage. Hvad end det er den gammeldags med flødeskum, den knasende crumble eller den lune æbletærte, der er din favorit at servere.

Tilsæt nødder 

Nødder går hånd i hånd med mange lækre efterårstærter- og kager. Og det bør de også gøre med din æblekage.

Nødderne tilsætter ekstra crunch, der giver noget at tygge og knase på, når vi spiser kagen. Og dét kan vores hjerne godt lide

Vores mund registrerer nemlig, når det knaser, hvilket stimulerer vores hjerne i en sådan grad, at følelsen af velsmag- og behag bliver endnu bedre. 

Sådan gør du i en gammeldags æblekage

Skal du servere en portion gammeldags æblekage med flødeskum på toppen, kan du afslutningsvis drysse hakkede nødder på toppen af flødeskummet. Særligt hasselnødder og mandler smager godt i selskab med din æblekage. 

Rist nødderne af på en varm stegepande, inden du drysser dem på toppen af din æblekage. Varmen fra stegepanden fremhæver nemlig smagen i nødderne. 

Sådan gør du i en æblecrumble

Er du mere til en lun æblecrumble, eller smuldredej som mange også kalder det, kan du med fordel tilsætte en blanding af gode, hakkede nødder i din crumble. Når nødderne skal bages med den lækre crumble i ovnen, er det ikke nødvendigt at riste nødderne på panden, inden du tilsætter dem. 

Sådan gør du i en æbletærte

Skal der friskbagt æbletærte på tallerkenen, kan du drysse med smagfulde mandelflager, som vi har gjort det i vores opskrift på æbletærte med kanel

Foretrækker du andre nødder, kan du selvfølgelig også hakke disse og drysse dem over din tærte. 

Så belønner din hjerne (og smagsløg) dig med den dobbelte madglæde! 

Tip: Kom nødderne i en lille pose. Læg posen på køkkenbordet, og rul hen over den med en kagerulle et par gange. Så bliver arbejdet med at hakke nødderne meget nemmere. 

Tilsæt marcipan 

Tilsæt marcipan i din æblekage og du vil vide, hvordan succes smager. 

Den søde smag af marcipan kan noget særligt i selskab med de aromatiske æbler. Og med et drys af kanel – ja, så har du altså at gøre med en æblekage, der, i hvert fald hvis det står til os, gerne finder vej til tallerkenen gennem hele efteråret og december med. 

Sådan gør du i en gammeldags æblekage 

I en gammeldags æblekage kan du tilsætte rå, revet marcipan i din crumble af makroner og rasp. 

Rist rasp af på en pande med smør. Tag derefter blandingen af panden og vend den sammen med knuste makroner. Tilsæt revet rå marcipan heri. Det smager herligt! 

Sådan gør du i en æblecrumble 

På samme måde som i en gammeldags æblekage tilsætter du revet rå marcipan i din æblecrumble. Kombinér den søde marcipan med sprøde hasselnødder eller mandler i din crumble – så er der lidt at tygge på, som din hjerne jo vil takke dig for. 

Sådan gør du i en æbletærte 

Snyd ikke dig selv for at tilsætte marcipan i din æbletærte. Hvad end det er revet og rørt sammen med det resterende tærtefyld eller som et tykt, udrullet lag over bunden i din tærteform, fungerer marcipan i den bagte æbletærte bare godt! 

Du kan passende lade dig inspirere af vores absolut favorit opskrift på æblekage med marcipan bagt sprød i en tærteform

Tilsæt varme krydderier

Kanel, kardemomme, tørret ingefær, revet appelsinskal og allehånde. Alle de varme og aromatiske krydderier, du måske forbinder med julen, kan du snildt snige i din æblekage. Det spreder en god følelse af varme i din krop, der lever op til indendørshyggen med æblekage og en dejlig kop the. 

... nåja, nu vi er ved krydderier, anbefaler vi, at du bruger frisk vanilje fra en god vaniljestang, hvis du vel at mærke tilsætter vanilje til din kage. 

Sådan gør du i en gammeldags æblekage 

Tilsæt kanel, kardemomme eller lige det krydderi, du bedst kan lide, når du rister rasp til din æblekage på stegepanden. Du kan også tilsætte revet appelsinskal i flødeskummet, du topper kagen med eller vende nødderne i lidt appelsinsaft, når du rister disse på stegepanden. 

Sådan gør du i en æblecrumble

Krydr din crumble med dit yndlings krydderi og du vil elske hver en bid af din crumble endnu højere, end du gjorde før. 

Plejer du at servere creme fraiche til din æblecrumble kan du også forny den syrlige dressing med gode krydderier. Rør fx kanel i din creme fraiche og servér den nu krydrede dressing til din lune crumble. 

Er du mere til flødeskum som makker til din crumble, kan du også sagtens givet det fløjlsbløde skum en overhaling og krydre den godt. 

Sådan gør du i en æbletærte 

Drys varme krydderier i dejen til din æbletærte eller drys dem direkte på tærten, så nødderne får selskab af dit yndlings krydderi. Så er du garanteret en smagssymfoni at tygge på! 

Du kan på samme måde krydre din creme fraiche eller flødeskum med kanel, kardemomme eller revet appelsinskal for at give den et twist.

Grib mulighed(erne) for at lave den bedste æblekage 

Der er altså mange muligheder for at kombinere på kryds og tværs, så du ender ud med lige den æblekage, du har længtes efter hele sommeren. 

Har du brug for en opskrift som guide, tager du bare for dig af det lækre udvalg af æblekageopskrifter, vi har fundet frem til dig nedenfor. 

Velbekomme! 

Prøv en af disse skønne opskrifter på æblekage