Det italienske køkken er simpelt, men fantastisk. Gode råvarer, en portion knowhow og det vigtigste krydderi: Kærlighed. Den italienske lasagne består af tre simple dele, som vi her guider dig til. Kærligheden må du selv tilsætte.
Kødsovsen sikrer lasagnen dybde og smag, og det er derfor vigtigt ikke at gå på kompromis med hverken råvarer, eller den tid en god kødsovs tager at lave.
Brug to typer hakket kød i din kødsovs; svinekød og oksekød, og sørg for at bruge en stor pande eller gryde til at stege kødet i. På den måde er du sikker på, at kødet har plads nok og bliver sauteret fremfor kogt. Vil du gå hele vejen som italiensk chefkok, skal du bruge hele kødudskæringer, du selv hakker. Du kan også få hjælp fra slagteren til det.
Når du har tilsat de øvrige ingredienser til kødsovsen, kan du afslutningsvis hælde lidt rødvin i – gerne en fyldig en af slagsen. Rødvinen tilsætter endnu mere smag og dybde til din kødsovs.
Lad kødsovsen simre. Gerne så længe som muligt. Så har du en fyldig og smagfuld kødsovs til din lasagne.
En cremet bechamel er en nødvendighed i en god lasagne. Med få ingredienser kræver en bechamel ikke de store køkkenkundskaber, men det kan alligevel med lidt uheld blive en klumpet fornøjelse. For at undgå klumper skal du tage opbagningen af komfuret og lade den køle lidt, inden du tilsætter mælk. Tilsætter du varm mælk til en varm opbagning, sætter den sig og klumper. Sørg også for at hælde mælken i stille og roligt. Det mindsker også risikoen for klumper i sovsen. Er uheldet ude, og har din sovs fået klumper, kan du prøve at si sovsen.
Velsmagende tip: Når du skal krydre både kødsovs og bechamel med salt, så gør det tidligt i processen. På den måde får saltet tid til at arbejde og fremhæve smagen.
Lasagnepladerne forener, lag på lag, den cremede bechamel med den smagsrige kødsovs. Nogle foretrækker måske 3 eller 4 lag, men italienerne fortsætter, til der ikke er mere at fylde med – jo flere lag jo bedre!
Hvad end dine lasagneplader er friske eller ej, kan du med fordel blanchere dem i et par minutter, inden du begynder at samle din lasagne. Så tørrer pladerne ikke ud i ovnen, og du er sikret lasagneplader, der i selskab med bechamel- og kødsovsen smelter på tungen.
Husk også at afslutte med mozzarella eller parmesan på toppen. Eller begge dele. Og så kærlighed – krydr med kærlighed som en italiener ville gøre det.
Buon appetito!
... vil du også afprøve titlen som italiensk chefkok med andre favoritter på menuen? Læs med her hvor vi har samlet godfather af italiensk gastronomi's bedste tips til en god bolognese. Er du mere i humør til en cremet omgang carbonara, har vi også samlet italienernes bedste tips til perfekt spaghetti carbonara.
Kilder: Taste.com // Gennaro Contaldo