Der skal ost på pizza. Det kan de fleste af os blive enige om. Men kan vi også blive enige om hvilken type ost, der skal på pizzaen?
Dygtige forskere har undersøgt sagen nærmere og er blevet klogere på forskellige oste og deres pizza-potentiale.
Undersøgelsen viser, at der faktisk skal mere end én type ost på din pizza for at få det perfekte resultat som vi, højst sandsynligt, alle er enige om, er det, vi stræber efter, når vi laver pizza derhjemme.
... i hvert fald hvis din hjemmelavede pizza sidder lige i skabet.
Det kræver en sprød bund, en smagfuld tomatsovs, lækre toppings og selvfølgelig ost, der nærmest smelter på tungen.
Vil du være sikker på, at din pizza sidder lige i skabet hver gang, skal du læse med i vores artikel, hvor vi giver dig tre af de bedste tips til succesfuld hjemmelavet pizza.
Læs artiklen her: 3 simple tips til perfekt pizza.
Det bedste ved hjemmelavet pizza er, at du kan vælge lige de toppings, du elsker at sætte tænderne i.
Er du til ananas på din pizza, skaber du tropisk stemning i køkkenet med en hawaiipizza. Er du mere til klassiske pizzaer, er den med skinke et sikkert valg.
Du kan også invitere børnene med i køkkenet og lave små minipizzaer, de selv fylder med lige det, de aller bedst kan lide.
Mulighederne er altså mange, når der står pizza på menuen, men fælles for alle pizzaerne: Der skal ost på!
... men hvad er det nu lige for en ost, der skal på?
Selv forskerne er vilde med pizza. I hvert fald har en gruppe kloge forskere ved University of Auckland i New Zealand valgt at undersøge forskellige typer oste og deres pizza-potentiale.
Forskerne har undersøgt, hvordan de forskellige oste reagerer med varme: Hvilken farve får osten i ovnen? Bliver konsistensen blød eller elastisk? Smager den anderledes?
... og hvilken kombination giver os det perfekte resultat?
Undersøgelsen viste, at mozzarella i kombination med en anden ost er bedst til din pizza.
Mozzarella alene giver en boblende overflade, men kan også brune lidt af i ovnen. Derfor har den det godt i selskab med en anden type ost, der bidrager med andre kvalitetet og som munder i det perfekte lag ost på din pizza.
Hvilken ost du kombinerer med, er op til dig og hvordan du foretrækker din pizza.
Hvis du foretrækker en sprød ost, som ikke bobler, når den bliver bagt, kan du med fordel blande mozzarella med cheddar, colby eller edam. Disse oste bobler nemlig ikke efter en tur i den varme ovn.
Hvis du foretrækker en flydende ost, der nærmest trækker tråde af smelteost, når du sætterne tænderne i den, skal du vælge gruyére, emmentaler eller den italienske Provoloneost i kombination med mozzarella. Disse oste bliver ikke så gyldne i overfladen, men har derimod den perfekte smeltekonsistens.
På den måde får du den gyldenbrune overflade fra mozzarella samt den lækre, bløde konsistens fra fx emmentaler.
Det er altså ikke ostene alene, men derimod en kombination af mozzarella og en af de andre oste, der giver den perfekte overfalde. Alt efter hvad du foretrækker.
Den simple årsag er, at de to typer oste bidrager med forskellige kvaliteter, der sammen skaber det perfekte resultat.
Selvom de kloge hoveder har talt, er det nok mere op til den enkelte pizzakok, hvorvidt vedkommende ønsker at drysse med cheddar eller emmentaler på sin pizza.
Tager man til Italien får man højst sandsynligt ikke cheddar på sin pizza, men derimod mozzarella og i enkelte tilfælde også friskrevet parmesan.
Vi lader det derfor være op til dig selv som pizzakok at bestemme hvilken ost, der skal på din pizza. Men mon ikke denne undersøgelse har givet stof til eftertanke og anledning til sjove eksperimenter i køkkenet?
Nu er der i hvert fald ikke andet for end at gribe forklædet og pizzastenen – der skal afprøves pizzaopskrifter.
... og pizzaopskrifter af den sprødeste slags serverer vi for dig nedenfor. Så er der altså ingen undskyldning for ikke at sætte pizza på menuen i aften!
Kilder: Arla.dk // Daily Mail // Science Daily