Sådan tilbereder du bedst kål

08. november, 2017

Sæsonen for kål er over os, og hvis du kender kålens mange muligheder, sikrer du dig både velsmagende mad for billige penge og mindre madspild. Prøv den dampede og møre udgave, krydr med lakrids eller steg dig til en sprød og syrlig salat

Kender du også det med at gemme resterne af kålhovedet i køleskabet med gode intentioner om at bruge det resterende en af de nærmeste dage? Så kender du garanteret også det med at finde kålhovedet gemt og glemt og desværre med udsigt til skraldespanden frem for middagsbordet.
Kål er hurtig og velsmagende mad og en sund råvare, der kan varieres i det uendelige. Det er bare om at gribe mulighederne og ikke gemme hovedet for langt væk i køleskab. 

Husk din base

Når du tilbereder kål, på den ene eller den anden måde, så husk altid din base af elementer, der komplimenterer den skønne og vitaminrige kål: Fedt, syre og salt. 
En smule fedtstof fremhæver smagen. Du vælger bare den slags, du foretrækker. Syre fra æbleeddike, lime, citron eller yoghurt dæmper den bitre smag, kål kan give. Salt fuldender smagen i din kålret, og kan komme fra fx kapers, ansjoser og selvfølgelig den helt klassiske køkkensalt.
Nu er du klar til kål! 

Tilsæt lidt knas

Kål har den skønne egenskab, at den knaser, og hvorfor ikke udnytte det sprøde crunch i din madlavning? Riv kålen og vend den i syre fra fx æbleeddike, lime eller citron og tilsæt den sprøde kål til din bløde æggekage, omelet eller suppe og få lidt ekstra at tygge på.

Krydret kål

Kål er måske ikke noget, man typisk forbinder med lakrids, men den sammensætning vil dine smagsløg takke dig for. Rør en dip med yoghurt eller skyr, lidt lakridspulver og citronsaft, og servér den til din kål. Vi er sikre på, du vil få et par klap på skulderen for dén sammensætning.

Klassikerne er stadig klassiske

Der er ingen grund til at glemme kålklassikerne. Brunkål, grønlangkål, hjemmelavet rødkål og stuvet hvidkål – der er mange velsmagende af slagsen! 
Selvom man måske ikke skal pille ved klassikere, kan man stadig udfordre sig selv og udvide sin kål-horisont. Har du prøvet at drysse kanelsukker over dit stuvede hvidkål? Det er en nord – og sønderjysk tradition, som forvandler din aftensmad til noget, der nærmer sig smagen af dessert.

Du kan hakke og snitte, rive eller skære. Dampe og braisere, stege eller spise den rå. Der er ingen undskyldning for ikke at finde resterne af kålhovedet frem fra sit skjul i køleskabet. Bare lad dig inspirere af vores tema, vi har dedikeret til den sprøde vitaminbasker.


Tip: I Coop's butikker kan du købe færdigrevet kål. Dem finder du i C-salat blandingerne. 

Kilde: Samvirke