Dette er den bedste kur mod tømmermænd

14. december, 2018

Dagen efter en festlig aften er knap så festlig, når først tømmermændene har meldt sin ankomst. Høje grin og dansetrin er skiftet ud med en hamrende hovedpine og tunge skridt. Alverdens gode råd bliver afprøvet, men hvad er egentlig den bedste kur, der både lindrer smerten og vender humøret? 

Læs med her, hvor vi giver dig vores bud på den bedste kur mod tømmermænd. Og det er selvfølgelig en velsmagende en af slagsen.

Derfor får du tømmermænd 

Kort fortalt får du tømmermænd, fordi alkohol har en vanddrivende effekt, hvilket også påvirker kroppens saltbalance. Når du har tømmermænd, er din krop altså dehydreret og i saltmangel, og der opstår derfor bivirkninger som hamrende hovedpine og en mave, der slår kolbøtter – og når først bivirkningerne træder i karakter, er gode råd dyre.

Et glas saltvand inden sengetid, frisk luft, et koldt bad eller sågar en portion asparges. De fleste af os har afprøvet flere gode råd i et desperat forsøg på at finde mirakelkuren mod de knap så mirakuløse tømmermænd, men i langt de fleste tilfælde overvinder bivirkningerne kreativiteten, og vi må overgive os. 

Verdensomspændende tømmermænd

Tømmermænd er et globalt fænomen, og hovedpinen er den samme, hvad end du vågner op i Danmark eller Japan. Dog er kuren mod tømmermænd ikke den samme, og hvad du får serveret, når du bestiller en "tømmermændskur", afhænger af, hvor i verden du befinder dig. 

Bestiller du en tømmermændskur i Danmark, får du højst sandsynligt serveret en iskold øl. En "reparationsbajer". I Danmark er en reparationsbajer nemlig et udtryk for et middel mod tømmermænd og de fleste af os tømmermændsramte herhjemme, er før blevet introduceret for udtrykket – dog ofte med et glimt i øjet. 

Skulle du være løbet tør for reparationsbajere, kan du fx lade dig inspirere af Japan. Når japanerne har tømmermænd, bestiller de en shijimi suppe. Det er en misosuppe med rå æg og blommer. Du kan også gøre som russerne, der drikker væsken fra syltede agurker, når aftenen inden har sat sine spor, eller italienerne, der bestiller en espresso med frugtjuice.

Storbritannien og USA nærmer sig noget, vi gerne vil fylde os med, når tømmermændene plager. De går nemlig all-in på en stor morgenmad med æg, bacon, svampe, baked beans og selvfølgelig ristet toastbrød on the side.  

... men hvad er så den bedste tømmermændskur? 

Når du har tømmermænd, er kroppen altså dehydreret og i saltmangel, hvilket hænger sammen med lysten til saltet mad. Derudover er det også ofte mad, du synes smager godt, som du får lyst til dagen derpå – og det er netop den slags mad, der hjælper mod dine tømmermænd. Den gør i hvert fald tilværelsen dagen efter lidt nemmere. Når du belønner kroppen med noget, den kan lide, frigives stoffet dopamin i hjernen, der frembringer en lykkefølelse. Derfor hjælper det på humøret at spise livretter og comfort food, der giver dig følelsen af lykke, som du kan have særligt brug for dagen derpå.

Vi har nedenfor samlet vores bedste opskrifter på livretter og comfort food i form af cremede pastaretter, saftige burgere og sprøde nachos, der selvfølgelig ikke forlanger for meget af dit overskud i køkkenet. Dét er den bedste kur mod tømmermænd!

... så er du snart klar til at kridte danseskoene igen. 

Kilder: Samvirke // Sundhed.dk // BBC Food