Det skal du spise i december

09. juli, 2024

Med december kommer selvfølgelig julen og de mange traditioner, vi forbinder vores højtelskede højtid med. Mange af disse traditioner tager form i køkkenet, men denne måned byder altså på langt flere råvarer, der er værd at tygge på end blot de brunede kartofler og sprøde flæskesvær - og så er flere af dem endda rige på vitaminer, hvilket giver plus på vitaminkontoen, der i denne kolde tid kan være i minus. 

Læs med her, hvor vi guider dig til hvilke råvarer, der også bør finde vej til din indkøbsliste denne måned, hvis du vil sikre dig en smagfuld december.

Østershatte

Østershatten er den smukke blågrå eller brunlige vintersvamp, der vokser på især løvtræ. Denne svamp er god i sovs, stegt som tilbehør evt. med skalotteløg, citron og smør eller kogt ind med lidt fløde og serveret på et godt stykke ristet brød. 

På med hue og vanter og afsted på svampejagt. Vi lover dig, det er kulden værd! Du kan selvfølgelig også gå på svampejagt i køledisken i supermarkedet. 

Knoldselleri

Den der genkendelige lille knold med en fyldig, mild og sød smag, der i forhold til andre rodfrugter ikke kræver meget for at blive blød og lækker. 

Du kan både skære knolden i fine, små tern og stege dem på panden som tilbehør til din hovedret, bruge tynde selleriskiver på din pizza eller blende den i din kartoffelmos for både smagen og sundhedens skyld. Knoldselleri er nemlig rig på sunde næringsstoffer, hvilket vel bare er endnu en god grund til at spise den knoldede rod.

Vi har samlet inspiration til, hvordan du kan udnytte knoldselleriens smag i din madlavning i december. 

Pære

Den skønne, lille, grønne frugt, der gør sig godt i både salater, desserter og hovedretter. Pæren kan både syltes, mostes eller spises som den nu engang er: Sprød og smagfuld. 

Prøv en af disse pærelette opskrifter, vi har fundet frem. Der er lidt for enhver smag. 

Rødkål

Vi kommer ikke udenom den: Rødkålen. Historien fortæller os, at det røde hovedkål har været på menuen siden middelalderen, og det er altså stadig et hoved, vi holder meget af.

Rødkål har en kraftig smag, der godt kan tåle modspil. Det modspil kan leveres af fx karry, chili og ingefær. Der er mange muligheder, når det kommer til rødkål, uden det behøver at være tilbehør til steg og svær. Du skal bare gribe dem! 

Rødbede

Mange forbinder måske rødbeden med den syltede slags, der købes på glas. Den slags fuldender det klassiske smørrebrød, og er absolut heller ikke noget, vi vil undvære på vores leverpostejsmad. Rødbeden er bare mere end dét! Den lidenskabelige farve spiller op til brug i flere opskriftter og madretter end blot rugbrødsmaden.

Hvilken opskrift skal du prøve? 

Torsk

Det er altså ikke kun til nytår, du skal trække torsken i land. Gør brug af de mange muligheder for tilberedning og lad den hvide, magre fisk indtage menuen flere gange i løbet af december. Den kan både dampes, steges og bages. Grib en af mulighederne nedenfor. 

Persillerod

Den bliver ofte forvekslet med pastinakken, men smagen er altså sin egen! Den hvide rodfrugt dufter, som navnet også antyder, af persille, når den bliver tilberedt. Rodfrugten bruges ofte som smagsgiver i supper eller gryderetter, men mulighederne med denne lille rod er mange. Den kan bages, steges, dampes, friteres, marineres og glaseres.

Grib en af mulighederne nedenfor og nyd den smagfulde persillerod.  

Peberrod

Den har en skarp smag, der i store mængder kan få selv stærke mænd til at græde. Til trods for den intense smag er peberroden værd at bruge i madlavningen – og det er altså ikke kun som tilbehør til roastbeef eller pariserbøffen.

Brug peberroden som krydderi i din madlavning. Riv den fint i din kartoffelmos eller i en marinade til dine rodfrugter. Nedenfor har vi samlet inspiration til opskrifter med den særlige lille rod, der faktisk også er rig på C-vitamin. 

Hvidkål

Kål er rig på vitaminer, og den hvide af slagsen er ingen undtagelse. Kålen sikrer dig vitaminer og næringsstoffer i denne søde tid, hvor julekagerne- og konfekten spises i rigelige mængder. 

For mange klinger hvidkål måske med ordet "stuvet", men der er altså flere måder at tilberede denne vitaminbasker på. Frem med panden og steg dig til sprødt tilbehør til din suppe eller snit kålen fint til en salat, der smager skønt med æbler, nødder og lidt saft fra en citron. 

Fik du lyst til hvidkål? Prøv en af opskrifterne nedenfor og med ét har du et sundt måltid foran dig!

Nødder

De giver knas til maden, og et sådan knas sender faktisk positive signaler til hjernen, og vores madglæde stiger lidt mere ved et sprødt måltid. 

Hak nødderne og drys dem over din morgengrød, tilsæt dem i din salat til frokost eller lad dem være en del af din wok til aftensmad. De kan selvfølgelig også spises direkte fra posen som en sundere snack, der giver din krop et tilskud af fibre og proteiner.