Med december kommer selvfølgelig julen og de mange traditioner, vi forbinder vores højtelskede højtid med. Mange af disse traditioner tager form i køkkenet, men denne måned byder altså på langt flere råvarer, der er værd at tygge på end blot de brunede kartofler og sprøde flæskesvær - og så er flere af dem endda rige på vitaminer, hvilket giver plus på vitaminkontoen, der i denne kolde tid kan være i minus.
Læs med her, hvor vi guider dig til hvilke råvarer, der også bør finde vej til din indkøbsliste denne måned, hvis du vil sikre dig en smagfuld december.
Østershatten er den smukke blågrå eller brunlige vintersvamp, der vokser på især løvtræ. Denne svamp er god i sovs, stegt som tilbehør, evt. med skalotteløg, citron og smør, eller kogt ind med lidt fløde og serveret på et godt stykke ristet brød.
På med hue og vanter og afsted på svampejagt. Vi lover dig, det er kulden værd! Du kan selvfølgelig også gå på svampejagt i køledisken i supermarkedet.
Den der genkendelige lille knold med en fyldig, mild og sød smag, der i forhold til andre rodfrugter ikke kræver meget for at blive blød og lækker.
Du kan fx skære knolden i små tern og stege dem på panden som tilbehør til din hovedret, eller du kan bruge tynde selleriskiver på din pizza eller blende stykker af kogt knoldselleri ned i din kartoffelmos for både smagen og sundhedens skyld. Knoldselleri er nemlig rig på sunde næringsstoffer, hvilket vel bare er endnu en god grund til at spise den rustikke rod.
Vi har samlet inspiration til, hvordan du kan udnytte knoldselleriens smag i din madlavning i december.
Den skønne, lille, grønne frugt, der gør sig godt i både salater, desserter og hovedretter. Pæren kan både syltes, mostes eller spises, som den nu engang er: sprød og smagfuld.
Prøv en af de pærelette opskrifter, vi har fundet frem. Der er lidt for enhver smag.
Vi kommer ikke udenom den: rødkålen. Historien fortæller os, at det røde hovedkål har været på menuen siden middelalderen, og det er altså stadig et af de kålhoveder, vi holder meget af.
Rødkål har en kraftig smag, der godt kan tåle modspil. Det modspil kan leveres af fx karry, chili og ingefær. Der er mange muligheder, når det kommer til rødkål, uden det behøver at være tilbehør til steg og svær. Du skal bare gribe dem!
Mange forbinder måske rødbeden med den syltede slags, der købes på glas. Den slags fuldender det klassiske smørrebrød og er absolut heller ikke noget, vi vil undvære på vores leverpostejsmad. Men rødbeden er bare så meget mere end dét! Den lidenskabelige farve spiller op til brug i flere opskriftter og madretter end blot rugbrødsmaden.
Hvilken opskrift skal du prøve?
Det er altså ikke kun til nytår, du skal trække torsken i land. Gør brug af de mange muligheder for tilberedning, og byd den hvide, magre fisk velkommen på menuen flere gange i løbet af december. Den kan både dampes, steges og bages. Se nogle af de mange muligheder nedenfor.
Den bliver ofte forvekslet med pastinakken, men smagen er altså sin egen! Den hvide rodfrugt dufter, som navnet også antyder, af persille, når den bliver skrællet, og den smager også af den skønne krydderurt. Rodfrugten bruges ofte som smagsgiver i supper eller gryderetter, men mulighederne med denne lille rod er mange. Den kan bages, steges, dampes, friteres, marineres og glaseres.
Nyd den smagfulde persillerod med en af opskrifterne her.
Den har en skarp smag, der i store mængder kan få selv stærke mænd til at græde. Til trods for den intense smag er peberroden værd at bruge i madlavningen – og det er altså ikke kun som tilbehør til roastbeef eller pariserbøffen.
Brug peberroden som krydderi i din madlavning. Riv den fint i din kartoffelmos, eller kom den i en marinade til dine rodfrugter. Nedenfor har vi samlet inspiration til opskrifter med den særlige lille rod, der faktisk også er rig på C-vitamin.
Kål er rige på vitaminer, og den hvide af slagsen er ingen undtagelse. Kålen sikrer dig vitaminer og næringsstoffer i denne søde tid, hvor julekagerne og konfekten spises i rigelige mængder.
For mange klinger hvidkål måske med ordet "stuvet", men der er altså flere måder at tilberede denne vitaminbasker på. Frem med panden og steg dig til sprødt tilbehør til din suppe, eller snit kålen fint til en salat, der smager skønt med æbler, nødder og lidt friskpresset citronsaft.
Fik du lyst til hvidkål? Prøv en af opskrifterne nedenfor, og med ét har du et sundt måltid foran dig!
De giver knas til maden, og et sådan knas sender faktisk positive signaler til hjernen – vores madglæde stiger altså lidt mere ved et sprødt måltid.
Hak nødderne, og drys dem over din morgengrød, tilsæt dem i din salat til frokost, eller lad dem være en del af din wok til aftensmad. De kan selvfølgelig også spises direkte fra posen som en sundere snack, der giver din krop et tilskud af fibre og proteiner.