Derfor skal der vodka i din tærtedej

08. januar, 2019

Vidste du, at hemmeligheden bag en perfekt sprød tærtedej er noget så sært som vodka? Vi ved ikke, hvem der i sin tid har fundet på det besynderlige trick, men den er altså godt nok: Vodka skal ikke kun bruges til at lave lækre cocktails, men er også dit hemmelige våben i kampen med en tung og sej tærtedej, der ender med at ødelægge hele din tærte. Og bare rolig: Du kan ikke smage, at der kommer vodka i tærtedejen!

Hvad gør tærtedejen sej?

Det korte svar på dette spørgsmål er gluten. Gluten er et protein, som findes i hvedemel, og som har indflydelse på melets bageevne. Gluten er latinsk og betyder lim eller klister, og det beskriver meget godt, hvad gluten gør i brød og bagværk. Når mel bliver blandet med vand, dannes der et netværk af glutenproteinerne, som er med til at binde en dej sammen, så den bliver elastisk og kan holde sin struktur. Når du bager brød, ønsker du at danne stærke glutenforbindelser, da det er afgørende for, hvordan brødet hæver. Når du bager tærte vil du derimod have så få glutenforbindelser som muligt, da du ønsker en sprød dej, som nemt skilles ad, når du skærer i den.

Hvordan undgår jeg, at tærtedejen bliver sej?

For at få en sprød og let tærtedej, skal du skabe så få glutenforbindelser som muligt. Der er to ting, du kan gøre for at begrænse dannelsen af disse forbindelser.

  1. Det første du kan gøre er at ælte dejen så lidt som muligt, da der dannes flere glutenforbindelser, når en dej bliver æltet. En god tærtedej skal derfor kun æltes indtil den lige akkurat kan hænge sammen - læs mere om det her, hvor vi giver vores bedst tips til at samle en god mørdej.
  2. Det andet du kan gøre er at tilsætte dejen så lidt vand som muligt. Vand bidrager til dannelsen af glutenforbindelser i dejen, og du bør derfor begrænse mængden af vand i din opskrift, hvis du ønsker at få en sprød og flaget tærtedej. 

Derfor skal du bruge vodka i dejen

Der skal altså bruges så lidt vand som muligt i tærdejen, for at opnå et sprødt resultat. Men lidt vand i dejen giver samtidig den uheldige sideeffekt, at tærtedejen bliver svær at rulle ud. Det er her at vodkaen kommer ind i billedet. Vodka består af 60 procent vand og 40 procent ætanol. Vand bidrager, som tidligere nævnt, til dannelsen af glutenforbindelser, men det gør ætanol ikke. Ætanolet bidrager dog stadig med fugt til dejen, hvilket gør den nemmere at rulle ud. Hvis du erstatter vandet i din opskrift med vodka, kan du altså tilsætte mere væske til din dej, uden at sætte sprødheden på spil. Smart, ikke?

Helt sikker at spise

Nu tænker du måske, om du så bliver fuld af at spise din tærte, når nu der er vodka i? Du kan dog godt servere tærten til dine børn med god samvittighed. Alkoholen fordamper nemlig når tærten bliver bagt og er derfor helt sikker at spise for både børn og voksne. 

Har du lyst til at gøre et forsøg med dette trick, men mangler en god tærteopskrift, så klik ind på vores store tema med masser af opskrifter på lækre tærter. Hvis du vil spare et klik, har vi udvalgt nogle af vores yndlingsopskrifter til dig, som du kan finde herunder. Velbekomme.