Bare tanken om den sprøde, gratinerede overflade, de cremede lag mellem pastapladerne samt duften af muskat og frisk basilikum får straks tænderne til at løbe i vand. Det er selvfølgelig den italienske darling, lasagnen, vi snakker om.
Selvom det nok er de færreste af os, som har haft en italiensk mama, der har serveret en klassisk lasagne med en hemmelig opskrift fra støvlelandet, har de fleste af os alligevel et nært og kært forhold til middagsretten.
Lasagne er noget, som stort set alle kan lide, og netop derfor er retten et godt samlingspunkt, der skaber rammerne for en hyggelig aften i selskab med familie og venner.
Læser du med videre herunder, vil du lære alt, der er at værd at vide om den italienske livret: Lasagnen.
Vi indleder artiklen med 5 forskellige opskrifter på lasagnetyper, der alle har det til fælles, at de er uimodståelige.
Herefter vil du finde afsnit omkring, hvad du skal servere og drikke til lasagne, lasagnens historie og meget mere, du kan drysse med, når du serverer lasagne for familien.
Når det hele skal gå lidt stærkt, er det skønt med en opskrift på lasagne, som er både nem og superhurtig at lave. Derfor får du her opskriften på vores lynlasagne med hjemmekøbt mornaysauce. Vi anbefaler, at du serverer lasagnen med en blandet grøn salat og og lidt groft brød. Velbekomme!
Kunne du tænke dig at prøve en lækker og autentisk opskrift, der kommer fra lasagnens moderland, Italien? Så skal du se med her!
Opskriften på lasagnen er en smule anderledes i forhold til de opskrifter, vi kender herhjemme, men ikke desto mindre smager denne udgave fantastisk.
Bechamelsovs:
Bechamelsovs:
Den samlede lasagne:
Vidste du, at lasagne kan laves med andet end bare oksekød? Prøv noget nyt og variér fyldet med fx laks.
Vi giver dig her opskriften på en smagfuld og god lasagne med laks, som akkompagneres af en skøn spidskålssalat.
Lakselasagne:
Spidskålssalat:
Lakselasagne:
Spidskålssalat:
Er du vegetar eller måske bare i humør til en ret, der er sprængfyldt med grøntsager? Så er denne vegetarlasagne helt klart noget for dig!
Psst.. Retten kan faktisk blive 100 % vegansk, hvis du anvender plantebaserede mælkeprodukter i stedet for animalske.
Sellerisauce:
Grøntsager:
Topping:
Sellerisauce:
Grøntsager:
Skal du imponere dine gæster med en anderledes og smagfuld lasagne, så har vi her en perfekt opskrift til dig!
Der vil næppe være mange, som har prøvet en lasagne med søde kartofler og hasselnødder før, men den smagfulde fornøjelse kan du nu give dem.
Selvom lasagne er en mættende ret i sig selv, kan det ofte være lækkert med noget sprødt og friskt til, der skaber den perfekte kontrast til den bløde lasagne.
Derfor er en sprød og frisk salat det bedste tilbehør til din lækre lasagne.
Faktisk er der ikke bare en, men et helt væld af salater, som passer til lasagne. Vi giver dig her hele ni skønne salatopskrifter, der alle vil klæde din lasagne fremragende.
Ni opskrifter på gode salater til din lasagne:
Lasagne er ikke så besværlig en ret. I hvert fald ikke når det kommer til, hvad du kan drikke til den cremede italiener. Du kan nemlig drikke, næsten, lige hvad du har lyst til, når der står lasagne på menuen.
Den almindelige, klassiske hverdagslasagne, som kommer på bordet en onsdag aften kl. 18:00, vil typisk blive skyllet ned med et glas vand eller mælk. Til mere festlige lejligheder kan du hælde saft, sodavand eller øl i glasset.
Skal det være lidt finere, kan du godt gå i gang med at pudse vinglassene.
En klassisk lasagne går rigtig fint sammen med rødvine, som er lidt kraftigere i smagen. Gå efter de Sangiovese-baserede vine fra Toscana, fx en Chianti.
Et spørgsmål som rigtig mange står med, når de skal lave lasagne, er, hvor meget man egentlig skal lave.
Det kan nemlig være meget svært at aflure, hvor meget lasagne én person spiser i gennemsnit, hvorfor du let kan risikere at lave enten for meget eller i værste fald for lidt.
Særligt én lasagneingrediens er meget oplagt at anvende som målestoksforhold, når du skal bestemme, hvor meget lasagne du skal lave pr. person – nemlig kød.
I gennemsnit spiser en person 100-150 g hakket kød, hvilket er en meget brugbar fakta, når du skal regne ud, hvor meget lasagne du skal lave, hvis der skal være nok.
En typisk lasagneopskrift angiver 500 g hakket i ingredienslisten, hvilket altså er nok til tre-fire personer. Bliver I kun to, og vil I ikke efterlade rester, skal du altså justere opskriften ud fra ca. 150 g kød mindre, men bliver I fem personer om bordet, skal du derimod bruge 150 g mere.
Du ganger simpelthen bare mængden af lasagnens resterende ingredienser op, så det passer med den mængde kød, du skal bruge. Nemt!
Så står du aldrig i den situation, hvor familien om bordet ikke bliver mæt.
Står du alligevel i den situation, at du har regnet lidt forkert, og står med et fadfuld af lasagnerester tilovers, kan du sætte resterne på køl.
Der er dog vigtige faktorer, du skal tage højde for, når du sætter dine lasagnerester i køleskabet.
Fødevarestyrelsen har på dette område nogle fine retningslinjer, som du gør klogt i at følge.
Tilberedt pasta kan holde sig i køleskabet i fem dage, hvilket også er tilfældet for de fleste kogte grøntsager, mens kødsauce kan holde sig i fem til seks dage.
Lasagne kan derfor holde sig i omtrent 5 dage i køleskabet, vel og mærke hvis det er blevet sat på køl inden for en halv time, efter I har spist.
Vælger du at fryse din lasagne ned, kan den holde sig 1-3 måneder i fryseren.
Det kan være svært at komme med et generelt svar på, hvor mange kalorier, der er i en lasagne, da der, som du nok også har bemærket i denne artikel, er mange forskellige opskrifter på lasagne.
En portion ganske almindelig lasagne på 100 g med oksekød, tomat og ost indeholder cirka 127 kalorier og desuden 6,0 g fedt, 10,5 g kulhydrater og 07,7 g proteiner.
Det vil sige, at hvis du spiser for eksempel 350 g lasagne, så indtager du 445 kalorier.
En voksen, gennemsnitlig mand skal indtage omkring 2500-3000 kalorier om dagen, mens en gennemsnitlig kvinde skal indtage lidt mindre, nemlig 1500-2000.
Når vi snakker om lasagnens bagetid i ovnen, skal du tage højde for, hvilken type ovn du har, og hvilken type lasagne du laver.
En grøntsagslasagne skal typisk have længere tid i ovnen end en almindelig lasagne.
Som tommelfingerregel skal en almindelig lasagne have 30 minutter ved 200 grader i en almindelig ovn og 180 grader i en varmluftsovn.
Som vi nævnte tidligere, kan du køle eller fryse dine rester af lasagne og varme dem op, så snart lysten til lækker lasagne igen melder sig – hvilket nok ikke er mange dage.
Har du en halv lasagne stående i køleskabet, som du ønsker at genopvarme, skal den faktisk have den samme tid og varme, som da du lavede den første gang.
Det vil sige, at den sandsynligvis skal have 30 minutter ved 200 grader i en almindelig ovn og 180 grader i en varmluftsovn. Du skal dog ikke forvarme ovnen, men derimod stille lasagnen ind med det samme. Det er også en god idé at komme en smule vand i fadet, så lasagnen ikke udtørrer. Det kan også være en fordel at smide lidt sølvpapir over, da du på den måde kan undgå at lasagnen bliver sort.
Skal du derimod varme en lasagne fra fryseren, skal du tage den ud til optøning aftenen før, og så ellers følge samme procedure, som hvis den kom fra køleskabet.
Har du ikke nået at få lasagnen ud af fryseren dagen før, skal du gå lidt mere forsigtigt til værks:
Varm lasagnen op ved 150 grader i en varmluftsovn og lidt mere i en almindelig ovn –og hold godt øje med den. Alt efter hvor meget lasagne der er tilbage i fadet, kan det godt tage en times tid at varme den igennem. Det er i øvrigt også en god idé med ekstra væde og et sølvpapirslåg til frossen lasagne.
Når man dykker ned i lasagnes historie, vil man med det samme opdage, at denne ikke kan fortælles, uden man krydser over i selve pastaens historie og oprindelse.
Pastaens historie er lang og kompleks, hvorfor der kan skrives hele bøger om den. Vi vil dog fatte os i korthed og prøve at koncentrere os udelukkende om den del, der er interessant for lasagnens historie.
Ordet lasagne betegner egentlig selve pastapladerne, som bruges i retten, og er, ligesom alle andre ord for pasta, i flertal. Lasagne i ental hedder lasagna, hvilket altså er navnet for en enkelt pastaplade.
Retten lasagne, som vi kender den i dag, har sin oprindelse i 1300-tallets Italien, hvor den for første gang optræder i en kogebog ved navn “Liber de Coquina”.
Retten skulle efter sigende stamme fra byen Napoli, hvor ingredienserne bl.a. var lokale pølser, kødboller, hårdkogte æg, ricotta og mozzarella. De fleste uden for Italien er nok mere bekendt med lasagne fra Bologna, bedre kendt som Lasagne Bolognese, der i hovedtræk består af pastaplader, kødsauce og béchamelsauce.
Lasagne kom først til Danmark i løbet af 1970’erne efter makaroni og spaghetti i årtierne forinden havde vundet stor popularitet blandt danskerne. Faktisk skete der en sand pastaeksplosion i 1970’erne, hvor man i Danmark ikke bare fik kendskab til lasagne, men også vermicelli, tagliatelli, fettucini, canneloni, penne, skruer og stjerner samt fyldte typer som ravioli og tortelinni.
Det følgende årti 1980’erne blev derfor også en pastaguldalder rundt omkring i de danske køkkener, hvor der blevet lavet pastaretter som fx pasta med kødsauce og lasagne i stor stil.
Den dag i dag er lasagne stadig en af danskernes livretter. Både den traditionelle, men også mere alternative varianter.
Rigtig mange forfalder til den nemme løsning og køber færdige lasagneplader, men hjemmelavede pastaplader kan altså noget særligt. De fuldender din lasagne, så har du tid og overskud, bør du gøre dig selv den tjeneste at lave dine egne pastaplader.
Herunder præsenterer vi dig for en simpel opskrift på lasagneplader. Det er slet ikke så svært, som mange går og tror.
Din lasagne bliver for alvor autentisk og fuld af god smag, hvis du også laver din egen tomatsauce.
Vi vil faktisk hævde, at en hjemmelavet sauce er endnu vigtigere end hjemmelavede lasagneplader. Så er du tidspresset og nødt til at gå en smule på kompromis med kvaliteten af din lasagne, så lad det ikke være saucen, det går udover.
Mornaysauce og béchamelsauce er to forskellige saucer, som minder meget om hinanden, og begge er populære at anvende i lasagne.
En béchamelsauce er en fransk grundsauce, som består af mælk smør og mel. Tilsætter du revet ost (gerne gruyére) til denne, så har du en mornaysauce.