4 tips til den ultimative grillmarinade

06. juni, 2018

Når vi griller, skal det smage – og den gode smag hjælper marinaderne os med at få frem. Men har du styr på, hvordan du får den bedste smag frem i din marinade? 

Marinade der emmer af smag og aroma, og som får tænderne til at løbe i vand, kan blive en realitet hver eneste gang, grillen er tændt, hvis du følger vores marinadetips. 

Den flydende base

En klassisk grillmarinade består af krydderier og væske. Væsken er marinadens base og hjælper krydderierne med at trænge ind i kødet. Du kan marinere i yoghurt, kærnemælk, frugtjuice, æbleedikke, eller hvad du foretrækker – men husk olie. Olie er vigtig for at forhindre, at maden hænger fast i risten, og en olie af god kvalitet giver også god smag. 

Øl og vin skal ikke kun i glasset

Når du blander din marinade, kan du med fordel blande den med øl eller vin. Øl og vin giver smagen kant og ekstra dybde, mens øl desuden er en effektiv måde at mørne kødet på. Øl indeholder nemlig enzymer, der hjælper med at nedbryde kødets hårde fibre. 

Husk både det søde, det salte – og de andre smagsgivere

Når du har din væske i skålen, hvad end det er den syrlige kærnemælk eller kraftfulde øl, skal der både sødt og salt til. De søde smagsgivere som honning, sukker eller brun farin giver balance i smagen og en fin karamelisering under stegningen. Salt er vigtigt, da salt får kødet til at suge marinaden til sig, og fremhæver smagene i marinaden.

... og så til krydring. Det er under krydringen, at marinaden kommer til live. Det er kun din fantasi (og smag), der sætter grænser for, hvad du kan krydre med. Hvidløg, friske krydderurter, citronskal, chili, kaffe, revet ingefær og løg er bare få af de smagsgivere, der sikrer dig en lækker marinade.

Marinér til sidst

Grillmarinaden skal blive på kødet og ikke dryppe ned i kullene. For at undgå marinade i kullene, bør du vente med at marinere til sent i stegeforløbet. Smør kun marinade på oversiden af kødet og lad det derefter stege, til det har fået skorpe. Vend kødet og smør nu marinade på siden, der vender opad. 

Smør marinaden på i tynde lag og gentag løbende, mens du griller. På den måde opbygger du et tykt lag marinade, der bliver siddende og afgiver smag. 

Vil du sikre dig smag i hver bid? Prik hul i kødet med en kødnål eller et stegespyd. Så trænger marinaden helt ind i kødet, og sikrer dig intens smag af den gode grillmarinade. 

Vil du også gerne blive klogere på, hvordan du griller kødet sundere? Læs med her.

Kilder: Samvirke // Det danske Ølakademi // Grillkaliffen og hans lærling