5 gode grillråd til sommeren

02. maj, 2018

Vi er vilde med at grille! Læs med og få gode grillråd, så du er klar til at indtage sommeren som gadens grillmester

Vi skærer, marinerer og forbereder os gerne længe til det fælles måltid. Grillen tændes op, alt imens terrassen fyldes med mennesker og glasset med rosé. De lyse nætter tillader os at sidde længe om bordet og nyde smagen. Og når vi nu er så vilde med at grille, er enkle, men gode råd rare at have i baglommen sammen med grilltangen – og dem får du her. 

1. Råt for sig og stegt for sig

Når man griller, er det vigtigt at holde de rå råvarer for sig og de stegte for sig. Derfor skal der altid bruges to sæt af alle redskaber: Et sæt til det rå og et sæt til det stegte. Sygdomsfremkaldende bakterier som fx campylobacter spreder sig let fra det rå til det stegte, hvis du bruger samme køkkenredskaber. Køkkenhygiejne er altid vigtigt, så husk også at vaske hænder, når du har rørt ved råt kød. 

2. Det må ikke branke

Særligt de helt sorte skorper, som kommer ved for høje varme og for lang grilltid, indeholder mange mutagener, som mistænkes for at være kræftfremkaldende. Kontrol med varmekilden er derfor nøglen til sundere grillvaner. Det handler om at grille i enten kort tid ved høj temperatur eller i længere tid ved lav, gerne inddirekte varme, for at undgå brankning. Er skaden sket, bør de brankede skorper skæres væk. 

3. Grill grillpølsen god

Der bliver oftest lagt pølser på grillen, når danskerne griller, viser en undersøgelse foretaget af Coop Analyse. Hvis du spørger kokken Claus Holm, hvordan grillpølser skal grilles, er svaret klart: Ved lav varme. Den lave varme giver nemlig saftspændte pølser. Griller du på en kulgrill, hvor temperaturen er vanskeligere at styre, opnår du lav varme ved at grille dine pølser et sted på grillen, hvor de ikke ligger direkte over kul. 

Vil du have fine, mørke striber på dine grillpølser? Tag pølserne af grillen, når de har en temperatur på 75 grader og lad dem derefter køle et par minutter. Mens dine grillpølser køler, skruer du op for varmen, eller åbner spjældene på din grill, hvad end du bruger gas eller kulgrill, så temperaturen hæves til 200-250 grader. Læg de afkølede pølser direkte på risten, hvor der er mest varme, og lad dem lægge i nogle sekunder, så de får karakteristiske grillstriber. 

4. Prik ikke til pølserne

... og heller ikke til noget af det andet kød, du griller. Ved at prikke hul på pølserne og kødet risikerer du, at saften i kødet slipper ud. Brug derfor altid en grilltang fremfor en gaffel, når du griller. Selvom nogle prikker deres grillpølser for at undgå sprækkede pølser, er den bedste metode til at undgå sprækker altså at grille ved lav varme.  

5. Grill gulerødder

... avocado og vandmelon. Dine smagsløg vil takke dig! Del din avocado i to, tag stenen ud og grill hver halvdel med kødsiderne ned. Du kan derefter bruge avocadoen til en god guacamole med grillsmag. 

Hvor underligt det end lyder, går grill og vandmelon også godt sammen. Skær vandmelonen i skiver, kom lidt olie på overfladen, krydr med salt og peber og smid stykkerne på grillen. Den søde smag i melonen forsvinder, og frugten er oplagt som tilbehør til grillmiddagen. 

Grillede gulerødder fungerer godt som en let snack, mens gæsterne venter på pølser og brød. Servér de grillede rødder med en god, hjemmerørt dip. 

Vil du blive klogere på, hvordan du griller kødet sundere? Læs mere her.

Kilder: Miljø - og Fødevareministeriet, Alt om kost // Samvirke // Bitz' og Holms grillrevolution // Coop Analyse