Hvorfor er det, at så mange taler om bælgfrugter? Det er der faktisk tre rigtige gode grunde til:
Bælgfrugter inddeles lidt groft i tre kategorier: bønner, ærter og linser. Eksempler på disse er:
Du kan efterhånden købe rigtig mange forskellige typer af bælgfrugter, der allerede er klar til brug på dåse i dit lokale supermarked. På den måde kan du spare tid, hvis du ikke lige har tid til at stå med udblødningsprocessen.
Hvis du køber de tørrede bønner, skal du være ude i god tid, inden de skal bruges. Bønnerne skal nemlig stå i blød i 10-12 timer, inden de koges møre i ca. 45-60 minutter i frisk vand.
De kogte, tilberedte bælgfrugter kan holde sig 3-4 dage i køleskabet, men du kan også sagtens fryse dem ned. Så hvis du udbløder og koger en stor portion bælgfrugter og fryser dem ned i mindre portioner, så har du dem lige ved hånden, næste gang du skal bruge dem til en opskrift.
Bælgfrugter er milde i smagen og har også en tendens til at være lidt melet i konsistensen. De kan derfor med fordel trække en masse smag fra f.eks. krydderier, friske krydderurter, eddiker, gode olier og salte smagsgivere.
Bælgfrugter kan bruges i utallige retter og de egner sig glimrende som supplement eller erstatning til f.eks. hakket kød. Grundet det høje proteinindhold i bønner og linser, kan du også komme dem i salater, for at give salaten mere fylde.
Vi giver dig her 13 lækre opskrifter på, hvordan du kan bruge bælgfrugterne i din madlavning – og måske får du nogle nye favoritter?
Kilder: Altomkost.dk // Madpyramiden.dk // Raadetforsundmad.dk