Tema

Retter med bælgfrugter

Bælgfrugter er blevet mere og mere populære de seneste år, og de har fundet vej til flere danskeres middagsborde.  Men hvad er bælgfrugter egentlig? Og hvordan skal de overhovedet tilberedes? Alt det giver vi dig svarene på i denne artikel, samt opskrifter på vores yndlingsretter med bælgfrugter.

Hvad er det egentlig med de der bælgfrugter?

Hvorfor er det, at så mange taler om bælgfrugter? Det er der faktisk tre rigtige gode grunde til:

  1. Bælgfrugter er billige
  2. Bælgfrugter er mætter godt og er rige på proteiner
  3. Bælgfrugter er blandt de fødevarer med lavest klimaaftryk

Hvad er bælgfrugter?

Bælgfrugter inddeles lidt groft i tre kategorier: bønner, ærter og linser. Eksempler på disse er:

  • Brune, sorte og hvide bønner
  • Kidneybønner
  • Hestebønner
  • Edamamebønner
  • Kikærter
  • Flækærter
  • Linser (grønne- og røde linser, puylinser og belugalinser)

Hvordan skal bælgfrugter tilberedes?

Du kan efterhånden købe rigtig mange forskellige typer af bælgfrugter, der allerede er klar til brug på dåse i dit lokale supermarked. På den måde kan du spare tid, hvis du ikke lige har tid til at stå med udblødningsprocessen. 

Hvis du køber de tørrede bønner, skal du være ude i god tid, inden de skal bruges. Bønnerne skal nemlig stå i blød i 10-12 timer, inden de koges møre i ca. 45-60 minutter i frisk vand. 

De kogte, tilberedte bælgfrugter kan holde sig 3-4 dage i køleskabet, men du kan også sagtens fryse dem ned. Så hvis du udbløder og koger en stor portion bælgfrugter og fryser dem ned i mindre portioner, så har du dem lige ved hånden, næste gang du skal bruge dem til en opskrift. 

Sådan får du bælgfrugter til at smage af mere

Bælgfrugter er milde i smagen og har også en tendens til at være lidt melet i konsistensen. De kan derfor med fordel trække en masse smag fra f.eks. krydderier, friske krydderurter, eddiker, gode olier og salte smagsgivere.

  • Du kan f.eks. marinere de kogte bælgfrugter (gerne mens de stadig er varme) og bruge dem i en salat eller i en gryderet eller suppe.
  • Du kan også tilsætte krydderier eller bouillon til kogevandet.
  • Du kan også koge dem helt møre og blende dem til puré, som man gør det med en hummus. 

Hvordan kan bælgfrugter bruges i madlavningen?

Bælgfrugter kan bruges i utallige retter og de egner sig glimrende som supplement eller erstatning til f.eks. hakket kød. Grundet det høje proteinindhold i bønner og linser, kan du også komme dem i salater, for at give salaten mere fylde.

Vi giver dig her 13 lækre opskrifter på, hvordan du kan bruge bælgfrugterne i din madlavning – og måske får du nogle nye favoritter?

Kilder: Altomkost.dk // Madpyramiden.dk // Raadetforsundmad.dk