Tema

Banankager - lækre opskrifter og meget andet

En banankage plejer at være et stensikkert hit. Det er en kage, som langt de fleste kan lide, og der er stor mulighed for variation inden for genren ‘banankage’.

Vi har her samlet en komplet guide til banankager, som både indeholder opskrifter på en række lækre banankager og en masse gode tips til servering. Derudover vil du i løbet af artiklen også kunne finde spændende trivia om banankagen. Du vil blandt andet kunne blive klogere på historien bag denne lækre kagetype.

Begynder maven allerede at knurre ved tanken om en lækker banankage? Fortvivl ej. De næste sider er nemlig fyldt med letforståelige, lækre opskrifter på denne lækre spise.

Vores bedste opskrifter på banankage

Redaktionen har talt, og valget på den lækreste banankage, der findes, står mellem disse tre.

Hvordan sikrer man, at ens banankage bliver svampet?

Det er ikke nemt at bage den perfekte kage. Det er et program som ‘Den Store Bagedyst’ et glimrende eksempel på. Her ser vi jævnligt, at det går galt for ellers flittige hobbybagere.

Når man bager en banankage, er der mange ting, som kan gå galt. En af de ting, som hyppigst er et problem, er, at ens kage ikke bliver svampet nok.

Der kan være forskellige årsager til, at ens kage ikke får den ønskede svampede konsistens, og herunder gennemgår vi de hyppigste syndere.

For meget mel

Hvis man i sin banankage skal bruge mel, så er det meget vigtigt, at man er opmærksom på ikke at bruge for meget mel.

For meget mel i kagen vil nemlig dels bevirke, at kagen ikke bliver særligt svampet. Derudover vil det også kunne føre til, at kagen bliver tør og smuldrer.

Årsagen hertil er, at mel kan have en udtørrende effekt på ingredienser såsom smør, mælk og æg, altså ingredienser som bidrager til at gøre kagen fugtig og svampet.

Bagepulver og natron

Hvis du normalt bruger bagepulver i din banankage, og din kage gang på gang bliver meget tung og ikke så svampet, som du ønsker, så kan du forsøge at eksperimentere med mængden af bagepulver, du bruger.

Du kan også prøve at blande halvt natron og halvt bagepulver i din kage. Det vil i visse tilfælde gøre kagen mere svampet og knapt så tung.

For varm ovn

Hvis ens ovn er for varm, kan dette også have en negativ effekt på, hvorvidt ens kage bliver lækker og svampet.

Bager man sin banankage ved for høj varme, vil kagen have en tendens til at tørre ud, og dette vil have en række negative sideeffekter. Dels at kagen ikke bliver så svampet, som man kunne ønske, men også at kagen kan blive rigtig tør og smuldre.

Man bør derfor altid udvise tålmodighed og følge opskriftens anvisninger, når det kommer til ovntemperatur. Ligeledes er det vigtigt, at man føler opskriftens anvisninger, hvad angår tid i ovnen.

Giver man kagen for lang tid i ovnen, vil effekterne nemlig være de samme, som hvis den bages ved for høj varme.

Find en passende form til din kage

Det er vigtigt, at kageformen, du bruger, er passende i størrelsen. Hvis kageformen er for stor, risikerer du, at din kage ikke skal have så lang tid i ovnen, som opskriften ellers angiver. Det betyder med andre ord, at en for stor form vil føre til, at din kage bliver tør og kedelig, hvis du bare følger opskriften.

Hvis din kageform er for lille, har du det modsatte problem. Så skal din kage muligvis have længere tid, end opskriften antyder. Derudover risikerer du - med en for lille kageform - at dejen løber ud over kanten, eller at din kage får en uønsket form.

Flere lækre opskrifter på banankage

Du kan med fordel pynte din banankage. Hvis du har lidt chokolade tilovers, kan du vælge at drysse dette ud over kagen. Derudover er andre muligheder glasur eller frisk frugt på toppen.

Hvad kan man servere til en banankage?

En banankage er i sig selv yderst lækker. Den kan dog blive endnu mere lækker, hvis man tilføjer lidt lækker topping eller lignende.

Herunder kommer vi med gode ideer til topping. Ligeledes kommer vi ind på, hvilke drikkevarer som typisk går godt til en banankage.

Friske bær

Hvis man er på udkig efter en topping-mulighed, som kan give lidt modspil til banankagens sødme og tunge konsistens, så er friske bær et fantastisk bud.  

De bær, som altid leverer varen som topping til en banankage, er blåbær og jordbær, men der findes bestemt også andre bær, som gør et hæderligt job som topping til en banankage.

Både jordbær og blåbær fungerer særligt godt som topping til de banankager, der indeholder chokolade. Bæernes syrlige, lette smag er et fantastisk supplement til chokoladens runde, tunge smag.

Kagecreme og glasur

En anden topping-mulighed, som de fleste elsker, er kagecreme og glasur. Specielt en glasur af kakaopulver eller mørk chokolade er for det meste en sikker vinder.

Det elsker de fleste, og derfor går man ikke helt galt i byen med en sådan glasur til sin chokoladekage. Ønsker man at afvige fra det sikre, kan man lave en lækker og frisk glasur af lime eller appelsin.

En syrlig glasur fungerer godt til langt de fleste banankager, der er ganske runde og tunge i smagen.

Kagecreme er også et sikkert hit hos rigtig mange. Kagecreme har en fyldig, lækker smag, som klæder rigtig mange banankager. Derfor kan du roligt gå med kagecreme som topping-mulighed.

Lidt længere nede i artiklen præsenterer vi en konkret glasur-opskrift for dig. Så hvis opskriften på glasur ikke allerede ligger på rygraden af dig, skal du ej fortvivle. Du skal nok få al den hjælp, som du måtte have brug for hos os.

Drikkevarer til banankage

Der er ganske mange muligheder, når det kommer til drikkelse til en banankage. Vi vil herunder præsentere dig for vores bud på de drikkevarer, der gør sig bedst til banankager.

Rigtig mange mener at kaffe og kage hører sammen. Kagen er det, som man kalder ‘lidt lækkert til kaffen’. Derfor er en lækker kop kaffe altid en habil mulighed som følgesvend til ens banankage.

Det er dog langt fra alle, der drikker kaffe, og heldigvis kan man også sagtens nyde andre drikkevarer til en banankage. Af varme drikke vil vi anbefale kakaomælk eller varm chokolade. Af kolde drikke er et glas saft super lækkert til langt de fleste banankager.

Små banankager

På det danske marked er bananer relativt nye. Efter sigende blev de første bananer transporteret til Danmark for omkring 90 år. I begyndelsen var bananer ikke særligt udbredt i Danmark, men det må de siges at være blevet sidenhen.

Hvorfor falder min banankage sammen?

Der er ikke noget mere irriterende end en banankage, der falder sammen. Slet ikke når man har lagt tid og energi i projektet. Det er så trist, og synet af en kage, der falder sammen, er så antiklimatisk.

Synet gør, at tiden, man har brugt, føles spildt, og man står tilbage med en tom og skuffet fornemmelse.

Der kan være forskellige årsager til, at ens banankage falder sammen. Herunder gennemgår vi de hyppigste syndere og forklarer, hvordan du kan undgå, at din banankage taber pusten og falder sammen.

Kagen er blevet for tør

Hvis en banankage falder sammen, kan det sagtens være som resultat af, at kagen simpelthen er gået hen og blevet for tør.

Hvis du har læst hele artiklen fra toppen og så til nu, ved du, at der kan være flere årsager til, at en kage bliver for tør. De hyppigste årsager er, som sagt, at der er tilsat for meget mel, at formen er for lille, at kagen får meget varme, eller at kagen får for lang tid i ovnen.

Sigt de tørre ingredienser

Når du skal blande “tørre” ingredienser som mel, bagepulver, natron og så videre sammen, så vil det gavne din kage rigtig meget, hvis du ikke bare blander disse med det samme, men derimod sigter dem først.

Hvis du sigter ingredienserne sammen, vil du nemlig minimere risikoen for, at din kage klumper sammen. Ligeledes vil kagen formentlig ikke blive tør med denne fremgangsmåde

Derover vil det også gavne det endelige resultat, at du ikke bare kaster de forskellige ingredienser ned i blandingen, men prøver at gøre dem så fine og separeret som overhovedet muligt.

Hvis du skal have mel, bagepulver og natron i en blanding af for eksempel mælk, smeltet smør, æg eller vand, så bland kun en smule i ad gangen, rør efterfølgende rundt i dejen, og fortsæt på den måde, til det hele er blandet sammen.

Dette gør sig egentlig også gældende for de andre råvarer i kagen, som også bør tilsættes lidt ad gangen for at gøre kagens struktur så fin som muligt. Hvis du eksempelvis skal bruge mere end et æg, så tilføj et enkelt æg ad gangen.

Hvordan bør man opbevare sin banankage?

Måden, hvorpå du opbevarer din banankage, har stor betydning for kagens evne til at holde sig frisk og lækker.

Opbevarer du den på en uhensigtsmæssig måde, kan du være ganske sikker på, at den inden for ret kort tid bliver tør og kedelig.

Herunder gennemgår vi to opbevaringsmuligheder og nuancerer, hvorvidt disse er fornuftige eller ej, når det kommer til opbevaring af en banankage.

Opbevaring i køleskabet

Man kan hurtigt blive fristet til at tro, at en banankage skal opbevares i køleskabet, hvis den skal kunne holde sig i flere dage, men dette er dog ikke altid tilfældet.

Ligesom brød er der også nogle kager, som ikke har specielt godt af at blive opbevaret i køleskabet, da det vil få kagerne til at tørre ud og blive meget uappetitlige og kedelige.

Dette gør sig ofte gældende for kager, som ikke er tilsat glasur eller kagecreme. Sådanne kager vil faktisk have bedst ved at blive opbevaret ved stuetemperatur.

Har man derimod en banankage, som er tilsat kagecreme, vil denne have bedst af at blive opbevaret i køleskabet, så man bevarer friskheden i kagecremen.

Opbevaring i fryseren

Hvis du opbevarer din banankage i fryseren, kan den holde sig lækker i ganske lang tid. Fryseren er derfor ikke noget tosset sted at opbevare en banankage, man ved, man først skal spise om nogle uger.

Hvis du vælger at opbevare din banankage i fryseren, skal du naturligvis være opmærksom på, at det tager noget tid, før kagen er tøet helt op. Du skal derfor sørge for at tage den ud af fryseren i god tid, før den skal serveres.